Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Ја сам класичан новинар, само што не пијем, не пушим и не обилазим кафане" Ових 12 ствари нисте знали о Мирославу Лазанском!

04.08.2021. 08:58
Пише:
Србија Данас
Miroslav Lazanski
Мирослав Лазански / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у својој 71. години.

О њему знамо много. Често се појављивао у медијима, био је амбасадор Србије у Москви, врхунски ратни извештач, колумниста, аутор књига и телевизијски серијала. Иза Мирослава Лазанског остала је успешна каријера, а ми смо издвојили 12 мање познатих детаља из његовог живота.

"Збогом поштовани амбасадоре, драги пријатељу и велики Србине" Министар Селаковић се опростио од Мирослава Лазанског

"Збогом поштовани амбасадоре, драги пријатељу и велики Србине" Министар Селаковић се опростио од Мирослава Лазанског

СРБИЈА ЈЕ ИЗГУБИЛА ВЕЛИКОГ ЧОВЕКА: Председник Вучић изразио саучешће породици Мирослава Лазанског

СРБИЈА ЈЕ ИЗГУБИЛА ВЕЛИКОГ ЧОВЕКА: Председник Вучић изразио саучешће породици Мирослава Лазанског

ОВАКО ЈЕ МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ ГОВОРИО ЗА СРБИЈУ ДАНАС "Руси развијају оружје које Американци немају - Влада Србије ради сјајан посао"

ОВАКО ЈЕ МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ ГОВОРИО ЗА СРБИЈУ ДАНАС "Руси развијају оружје које Американци немају - Влада Србије ради сјајан посао"

1. Тетка му је Биљана Плавшић, бивша председница Републике Српске, осуђена за ратне злочине у Хагу

Biljana Plavšić
Биљана Плавшић / Извор: Профимедиа

2. Одувек воли фудбал и Звезду

Stadion Rajko Mitić
Стадион Рајко Митић / Извор: Србија Данас

3. Више воли плавуше

- Годинама сам био члан жирија за избор за мис. Размишљао сам једно време да поднесем оставку на ту позицију, али онда сам помислио - кад је Тито могао да до краја живота буде на челу државе, што ја не могу да дајем једном годишње свој глас за мис. Држава се распала, али лепота је вечна, тако је и жири вечан - рекао је једном приликом у шали Лазански, али озбиљно тврдећи да његов глас, један од једанаест, скоро увек припадне плавој лепотици. Према његовом укусу - плавуше су женственије. 

4. Дуго је возио војни маслинасти џип из 1944. године

Од гостионичара из Беле Цркве купио је војни маслинасти џип из 1944. године. Џип је потицао из Нормандије, а додељен је Југословенској народној армији као техничка помоћ после Другог светског рата. Белоцрквански гостионичар пазарио га је на неком отпаду и изнајмљивао филмаџијама. "Глумио" је у неколико сцена "Ужичке републике", спектакуларно слетео са моста у 'ладну Мораву, али је на крају завршио као атракција паркинга испред зграде "Политике".

Miroslav Lazanski
Мирослав Лазански / Извор: Фото: Printscreen/RTS

5. Два најопаснија животна искуства била су му лет ирачким хеликоптером изнад Ирана и боравак у Чеченији

На Хавајима је пловио подморницом, познатијом као ловац других подморница, а онда се укрцао на ракетни разарач "кохрен DDg21" (врста ратног брода). Панорамски је полетео са носача авиона. Једно од најопаснијих животних искустава му је лет ирачким хеликоптером 1986. године, када је потписао да ће летети на сопствену одговорност, изнад саме границе територијалних вода Ирана. Као не много безбеднији задатак истиче Чеченију 96. и 99. године.

6.  Омиљена дестинација - Авганистан

- Посета тој држави је као да сте се вратили три стотине година уназад. Нема индустрије, нема железничке пруге, нема криминала. Тамо те нико неће покрасти, али ако вређаш ислам, у стању су да те убију. Ваздух је чист, одлична је клима - описује Лазански и помиње да га највише изненађује чињеница да су људи чисти, да су им хаљине (галабије) увек као снег беле, иако не маре, а и немају много услова за хигијену.

7. Најлепша година у животу 1977. - војска у Битољу

- Тамо сам служио војни рок 1977. године. За време служења војног рока највише сам волео јутарње смене страже. Тад сам био у најбољој физичкој кондицији, то ми је најлепши период живота. Кад ме неке даме питају зашто се књига зове "Јутарња патрола", а пошто у књизи има и се*са, обично кажем: "Зато што су јутарње е*екције код мушкараца најснажније. И даме су задовољне одговором - са сетом у гласу рекао је у једном интервјуу Лазански.

8. Први текст који је написао био је о француској Легији странаца, а Чаушеску је свој последњи интервју дао баш њему

- Био сам са Еленом и Николајем на ручку, обећали су ми бесплатно летовање у њиховој вили на Црном мору. Убише их, пропаде ми летовање. Свашта сам га питао и о свему је причао, без љутње. Рекао ми је: "Знам да ме је Горбачов отписао"! Није предосећао свој крај, али у нашој амбасади јесу. "Овде је таква тишина, нешто ће да пукне, засигурно", говорили су тада.

9. Необичан хоби - годинама сакупља сабље

 

sablja
сабља / Извор: Профимедиа
10. Прва пушка од дрвета - поклонио му комшија из Фоче

Пошто је његов отац добио прекоманду у Фочу, Мирослав је са мајком летње распусте проводио у том босанскохерцеговачком граду. Време су проводили у кући Фочака Латифа, који му је поклонио прву пушку изрезбарену од дрвета. 

11. Деда са мајчине стране био један од бораца на Солунском фронту

Деда с мајчине стране, Радослав Живковић био је један од бораца на Солунском фронту, а његово име може се пронаћи и у монографији "100 јунака Солунског фронта".

12. Не пије, не пуши, не обилази кафане

Једном приликом за себе је рекао: "Ја сам класичан новинар, само што не пијем, не пушим и не обилазим кафане".

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у својој 71. години.

Лазански је преминуо у свом дому у Београду од последица срчаног удара.