Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТО ЈЕ БИО НАЈТЕЖИ ДАН ЗА МЕНЕ, ТУГА ЈОШ ТРАЈЕ" Дачић се опростио од Мрке, након његовог одласка ОБЕЋАО ЈЕДНУ СТВАР

05.12.2021. 08:18
Пише:
Србија Данас/Курир
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: е-стоцк/Дусан Миленковиц

Ивица Дачић такође је успео да прокоментарише и протесте против Рио Тинта.

Председник републичке скупштине Ивица Дачић прича колико му је тешко пао опроштај од једног од најближих сарадника Милутина Мркоњића, који је преминуо прошле недеље, открива ко ће наставити да води рачуна о његовој законитој супрузи Драгани Даши Мркоњић, чује ли се с његовом деценијском емотивном сапутницом Аном Бекутом, али и како гледа на еколошке протесте, те шта очекује од предстојећих избора.

Говорећи о одласку Милутина Мркоњића, који је, рекло би се по реакцијама, био омиљени свима у СПС, Дачић признаје колико му је лично то тешко пало.

"АНА БРНАБИЋ ЈЕ..." Језива увреда ђиласоваца упућена премијерки Србије на Твитеру (ФОТО)

"АНА БРНАБИЋ ЈЕ..." Језива увреда ђиласоваца упућена премијерки Србије на Твитеру (ФОТО)

"Шта је политичка идеја? Порука? Само против Александра Вучића!" Ана Брнабић одбрусила лажним еколозима

"Шта је политичка идеја? Порука? Само против Александра Вучића!" Ана Брнабић одбрусила лажним еколозима

СРАМАН НАПАД НА ПРОСТОРИЈЕ СНС У МЛАДЕНОВЦУ: Хулигани разбили стакло и нажврљали поруку на зиду (ФОТО)

СРАМАН НАПАД НА ПРОСТОРИЈЕ СНС У МЛАДЕНОВЦУ: Хулигани разбили стакло и нажврљали поруку на зиду (ФОТО)

- То је био најтежи дан. Још траје туга и збуњеност што нас је напустио, једноставно нисмо научили да га нема поред нас. Односи у СПС су другачији него у другим партијама, код нас има породичне топлине које нема код других, а Мркоњић је у томе био прави отац. Омиљен међу свима, и младима и старијима, а и ми смо њему били блиски, он је све нас доживљавао као своју браћу, децу и унучиће. Његов одлазак је огроман губитак, не само за СПС него и за целу Србију. Он је цео свој живот посветио Србији, био је њен први неимар - навео је Дачић.

Он је додао да је на вези са Аном Бекутом.

- И она је тешко доживела Мркин одлазак. Били су врло блиски и окренути једно другом. На вези сам са Аном, били смо заједно ових дана, покушавамо да пребродимо колико код је то могуће - каже он.

Објаснио је и да је Даша у великој жалости.

- Она и Мрка су имали дуг заједнички пут и она је неодвојиви део његовог живота. Бринућемо о њој, то је и наша обавеза према Мрки коју ћемо да испунимо - наводи Дачић.

Ивица Дачић такође је успео да прокоментарише и протесте против Рио Тинта.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

То што ме дуго нисте чули не значи да више не певам

- Нема неког посебног разлога, а то што ме ви нисте чули, не значи да ја не певам. Али заиста је било много посла у протеклом периоду, Скупштина је радила пуном паром, била је ефикасна и вредна, тако да је било мање времена за неко опуштање. Друго, никоме у Србији није баш много до весеља и песме ево већ две године колико траје пандемија короне, хиљаде људи оболева, многи, нажалост, умиру, тако да песма мора да сачека мало боље дане и боље расположење - каже Ивица Дачић.

- Овде очигледно није реч ни о каквим еколошким акцијама, него о пуким политичким протестима који се одвијају под паролом некакве заштите река и шума. Нема ту никакве екологије, има само покушаја да се радикализује политичка сцена у Србији неколико месеци пред изборе и да се унесе напетост међу бираче и некакав утисак ванредних околности. Ничег ванредног нема у Србији, ако изузмемо борбу против короне, а то што покушавају ови из опозиције, који се притом склањају иза неких анонимних активиста јер не смеју сами да поведу протест, то је огољена насилна акција мањине уперена против огромне већине наших грађана. Кад десетак људи изађе на ауто-пут и блокира саобраћај, аутобусе и кола с децом, мајкама, породицама, онда је то чисто насиље и тешко кршење закона - објаснио је председник републичке скупштине.

- Председник Вучић је на то недавно подсетио, а ја мислим да о томе треба да се прича сваког дана. Какав треба да будете човек да данас правите протест против онога што је била ваша политика пре неколико година? Те демонстрације подржавају и Ђилас, Тадић, Вук Јеремић, Зеленовић, сви они који су довели "Рио тинто" у Србију и годинама им давали дозволе да раде испитивања. Кога сада мислите да преварите својим протестима против истог тог "Рио тинта"? Невероватно је то што раде, али ја сам више него сигуран да огроман део нашег народа јасно види о чему је ту реч и да на улици имамо најобичније варалице који су до јуче радили једно, а данас блокирају путеве због тога што су сами радили - објашњава он.

Са друге стране, Дачич каже да је потпуно ранодушан када је у питању излазак опозиције на изборе, као и да га њихове одлуке уопште не дотичу. 

- Сами пали, сами се убили. Нема ко им није рекао да је бојкот избора обична глупост, укључујући и Европску комисију и Европски парламент. Знате, људи не могу да разумеју кад чују да неко неће да изађе на редовне изборе, а прошле године су били редовни избори, као што ће бити и наредни председнички и градски избори у Београду. Сад су одлучили да учествују на изборима. Одлично, скупите потписе, предајте листе и изађите на гласање, обезбеђени су вам сви услови за фер такмичење. Али ја мислим да то није оно што они траже. Они би хтели да дођу на власт али када би могло без избора, без контроле и гласова народа. Па не може, избори су један једини начин да се дође на власт, то је демократија. Све остало је циркус који они праве већ скоро две године - објашњава он. 

Ivica-Dačić
Ивица-Дачић / Извор: Србија Данас

СПС ће остати друга најјача странка у Србији

- Увек очекујем више гласова него на прошлим изборима, то није само ствар моје жеље него реалних очекивања на основу онога што смо урадили у претходном периоду. Надам се да ћемо имати добар резултат, бољи него раније, а оно што знам сигурно је да ће социјалисти остати убедљиво друга по снази политичка странка у земљи, после СНС. Уверен сам да се те две позиције неће мењати у коначном резултату - наводи Ивица Дачић. 

Како се раније спекулисало, велике су шансе да се СПС на изборима појави у коалицији са СНС-ом. Председник Скупштине каже да се он од почетка залагао да подрже кандидатуру Александра Вучића као заједничког кандидата, као што је то био случај 2017. године.

- Убеђен сам да је то најбоље решење и да је то права слика наших партнерских и стратешких односа с председником Вучићем и његовом странком и, што је најважније, то је најбоље решење за Србију. И о томе се слажемо. Што се тиче изласка на парламентарне изборе, о томе се још воде разговори и унутар СПС и на нашим заједничким састанцима са СНС, па ћемо донети одлуку на време. Како год да будемо наступили на изборима, сигуран сам да ће наше две странке наставити сарадњу какву смо имали до сада, што значи да ћемо бити у могућности да формирамо већину и владу и да наставимо заједничку политику коју водимо протеклих година. Та политика је много пута добила огромну подршку наших грађана и ми имамо и обавезу да наставимо сарадњу, јер то од нас траже наши грађани - објашњава Дачић.