Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ЧВРШЋИ ОДНОСИ ДВЕ ДРЖАВЕ: Делегација из Бања Луке стигла у дводневну посету Београду

03.02.2017. 18:20
Пише:
Србија Данас
Delegacija Beograda i Banja Luke
Делегација Београда и Бања Луке / Извор: Фото: Град Београд

Циљ је да сарадња буде подигнута на ниво који ће задовољити обе стране

Шесточлана делегација из Бањалуке стигла је у дводневну посету Београду, сусрет две делегације десио се у Старом двору а током ова два дана биће организовани састанци из домена финансија, привреде и економије

ВУЛИН: Србија ће продубљивати своје везе са Републиком Српском

Делегација из Бањалуке, предвођена је начелницом Одељења за финансије Божаном Шљивар а добродошлицу су им пожелели члан Градског већа Драгомир Петронијевић и начелница Градске управе града Београда Сандра Пантелић.

Како је на првом скупу истакао Драгомир Петронијевић, циљ је да сарадња буде подигнута на ниво који ће задовољити обе стране, како би заједничким радом пружали још боље услуге суграђанима.

ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Николић и Вулин на свечаној прослави

– Поделили смо се у тимове који ће разговарати током читавог дана с намером да дођемо до конкретних резултата. Сва наша искуства биће пренета пријатељима из Бањалуке, а тимски ћемо пратити и реализацију пројеката. У Београду се гради и долазе нови инвеститори, а доказ за то су издате дозволе за чак 600.000 квадрата откада је уведен нов систем електронских дозвола. Такође, значајана су и наша искуства у области предузетништва, нарочито младих, тако да имамо намеру да повежемо младе и помогнемо им да направе заједничке компаније и тако остану у својим градовима, сарађују и праве додатну вредност и новац – рекао је Петронијевић.

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Инцко да се извини због увреда, прекидамо односе до тад

Он је додао да ће се правити пресек урађеног на три, а потом и на шест месеци јер ова сарадња треба да омогући бољи живота грађана Београда и Бањалуке.

СЛАВИЛА ЈЕ И РЕПУБЛИКА СРПСКА: Овако је Додик честитао сребро кошаркашима Србије (ВИДЕО)

Сандра Пантелић је нагласила да у протеклих 12 година није много урађено како би се сарадња подигла на више ниво, те је споразум остао само слово на папиру.

ДОДИК: Залагање Изетбеговића за грађанску БиХ је подвала и лаж!

– Зато смо одлучни да се крене са мртве тачке, а након састанка градоначелника наша два града у децембру прошле године ово је први потез којим се иде у правцу конкретизације сарадње. Можемо много тога да научимо једни од других и ово је јединствена прилика да разменимо искуства у директном контакту. У складу с политиком Владе Србије и премијера Александра Вучића да Србија треба да буде лидер у региону, посебно када је реч о развоју добросуседских односа који су основ за развој и економске и сваке друге сарадње, Град Београд развија овакав вид контаката с Бањалуком, али и с другим градовима у Републици Српској, са којима наша држава има посебне везе. Наставићемо да развијамо сарадњу и са градовима у другим суседним државама јер је то једини начин да се окренемо будућности и да радимо у корист наших грађана – рекла је Сандра Пантелић.

ДОДИК: Изетбеговић причом о тужби против Србије показује, не дволичну, него ТРОЛИЧНУ политику!

Stari dvor, Skupština Grada Beograda
Стари двор, Скупштина Града Београда / Извор: Србија Данас

Она је навела да је Србија много учинила на уклањању бирократских препрека инвеститорима јер свака нова инвестиција доноси нова радна места и бољи живот грађана.

ДОДИК: Немам информацију да сам под санкцијама ЕУ (ВИДЕО)

– У Београду настављамо да спроводимо владину политику и овакви сусрети су пример да привреда може да буде претходница сваке друге сарадње, попут културе, спорта, образовања. Овакви састанци су прва степеница у развијању добросуседских односа на којима Влада Србије заснива све друге видове сарадње и зато Град Београд улаже напоре да буде пример другим локалним самоуправама. Ово је начин и да се привуку инвеститори, али и да се понуде искуства и размене савети, јер Београд је у последње три године постигао значајне резултате у многим областима, а све у циљу побољшања услова живота својих суграђана – нагласила је Сандра Пантелић.

Божана Шљивар прецизирала је да је за Републику Српску сарадња са Србијом од изузетног значаја, како у политичком тако и у економском, културном и сваком другом погледу.

НЕЋЕ СРПСКУ НИКО ДИРАТИ: Додик ЈАСНО поручио свима који би да мењају ГРАНИЦЕ РС!

– Такву сарадњу желимо да пренесемо и на локални ниво и да будемо много оперативнији него до сада. Изузетно позитивна искуства, добру праксу и успехе Београда желимо да применимо у Бањалуци у што већој мери, додуше уз задржавање извесних специфичности, али концептуално ћемо већи део прихватити. Циљ сарадње јесте да допринесе што бољем функционисању и једног и другог града, на задовољство грађана – нагласила је Божана Шљивар.

ДОДИК ПОЕНТИРАО: Република Српска мора бити везана за Србију!

Привредне манифестације, али и културне и спортске, те заједничко обележавање историјских јубилеја – све је то део палете могуће међусобне сарадње, додала је Шљивар и изразила очекивање да делегација Београда у што скорије време узврати посету Бањалуци.