Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ЈЕДНА ЖЕНА МИНИСТАРКА: Јадранка Јоксимовић на челу министарства за европске интеграције

25.10.2020. 22:27
Пише:
Србија Данас
Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Формирањем Министарства за европске интеграције, 2017. године, изабрана је на функцију министра за европске интеграције у Влади Републике Србије.

Јадранка Јоксимовић рођена је у Београду 1978. године, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је као студент генерације на Факултету политичких наука у Београду 2001/2002. године на смеру Међународни односи. Мастер студије је завршила на Факултету за економију и политичке науке на Универзитету "Алфа" у Београду 2013. године. Тренутно похађа докторске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Најмлађи градоначелник у Србији поново на челу министарства: Бранислав Недимовић у другом министарском мандату

Најмлађи градоначелник у Србији поново на челу министарства: Бранислав Недимовић у другом министарском мандату

ЧЕТИРИ ДОБРО ПОЗНАТА ИМЕНА! Ево ко ће обављати функцију потпредседника Владе Србије

ЧЕТИРИ ДОБРО ПОЗНАТА ИМЕНА! Ево ко ће обављати функцију потпредседника Владе Србије

НЕЗВАНИЧНО: Новица Тончев нови министар без портфеља

НЕЗВАНИЧНО: Новица Тончев нови министар без портфеља

Добитник је стипендије Амбасаде Краљевине Норвешке за "Генерацију која обећава" 2001. године, а 2000/2001. године и стипендије Фонда за таленте Владе Републике Србије за "Најталентованије студенте у Србији". Каријеру је започела као демонстратор на Факултету политичких наука на предметима "Дипломатија и дипломатска историја" и "Економија транзиције".

У Српској радикалној странци је од 2006. до 2007. године радила као сарадник за међународне односе Александра Вучића. Један је од потписника-оснивача Српске напредне странке 2008. године.

Од 2007.  до средине 2008. године радила је у Народној скупштини Републике Србије као стручни сарадник посланичке групе "Напред Србијо". Од 2009. до 2012. године била је уредник општинског гласила "Земунске новине". Била је учесник ЕУВП (Еуропеан Виситорс Programme) - програма за упознавање са институцијама Европске уније, Брисел/Стразбур 2009. године.

У мају 2012. године изабрана је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије са листе Српске напредне странке. У Скупштини Србије обављала је дужност председника Одбора за контролу служби безбедности. Током њеног председавања значајно су унапређени контролни механизми рада овог одбора над службама безбедности.

Била је и члан Одбора за европске интеграције, члан Заједничког одбора за стабилизацију и придруживање, члан Сталне делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе, шеф делегације Централноевропске иницијативе, као и председник Групе пријатељства са Турском.

За министра без портфеља задуженог за европске интеграције у Влади Републике Србије први пут је изабрана 27. априла 2014. године. Након ванредних парламентарних избора, 11. августа 2016. године, реизабрана је за министра без портфеља задуженог за европске интеграције.

Формирањем Министарства за европске интеграције, 2017. године, изабрана је на функцију министра за европске интеграције у Влади Републике Србије.

Добитник је награде "Најевропљанин" за 2015. годину, коју за област политике и још пет категорија додељује организација Прва европска кућа. Друштво лобиста Србије јој је 2015. године уручило "Плакету за развој теорије и праксе транспарентног лобирања и заступања". У мају исте године, у Скупштини града Београда додељена јој је награда "Дуга", коју за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељује Геј стрејт алијанса.

Економски факултет Универзитета у Нишу доделио јој је 2018. године Захвалницу за афирмацију повезивања теорије и праксе трговинског преговарања. Добитник је признања за изузетан допринос унапређењу инфраструктуре у индустријској зони у општини Бојник.

Члан је Главног одбора и Председништва Српске напредне странке. Одлуком председника странке именована је за интернационалног секретара Српске напредне странке. Говори енглески језик, служи се немачким језиком.

Нова Влада Републике Србије

Након парламентарних избора који су одржани у јуну мандат за састав будуће владе Србије добила је Ана Брнабић и Влада је формирана у оквиру законског рока који траје до трећег новембра. Како је председник Вучић најавио, будућа Влада имаће ограничено трајање, док ће нови Владини функционери имати прилику да остваре циљеве који су пред њима за мање од две године, тачније до нарендих председничких избора 2022. године уз које ће бити расписани и парламентарни избори. Поред тога, нова Влада обухвата и три нова министарства, као и то да 50 одсто од укупних функционера у Влади чине жене.