Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Јунајтед група - Продаја као немогућа мисија

23.03.2024. 11:54
Пише:
Србија Danas/Ekspres.net
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Србија Данас

Инвестициони фонд “БЦ Партнерс“ већ годину дана очајнички покушава да изађе из заједничког бизниса са Драганом Шолаком, али већински власнички удео у “Јунајтед групи“ нико не жели да купи!

Потенцијални инвеститори широм света беже од Шолака и његове међународне хоботнице главом без обзира. За то имају бројне разлоге: астрономски дугови, рекордни губици, пословни модел на ивици чистог криминала, бројне међународне афере, као и личност овог тајкуна, с којим се нормална пословна сарадња сматра готово немогућом.

КУРТИ ИМА ПАКЛЕНИ ПЛАН! Спреман је да ИЗАЗОВЕ КРВОПРОЛИЋЕ, само да избегне обавезе ПРЕМА СРБИЈИ!Aljbin Kurti

КУРТИ ИМА ПАКЛЕНИ ПЛАН! Спреман је да ИЗАЗОВЕ КРВОПРОЛИЋЕ, само да избегне обавезе ПРЕМА СРБИЈИ!

ДОНЕТА ОДЛУКА: Србија забранила скуп руских издајника на челу са Пјотром НикитиномPolicija

ДОНЕТА ОДЛУКА: Србија забранила скуп руских издајника на челу са Пјотром Никитином

"САЧУВАЋЕМО НАШУ ЗЕМЉУ, ЗАДАЦИ СУ ПОДЕЉЕНИ И БИЋЕ ИЗВРШЕНИ" Вучић се огласио након седнице Савета за националну безбедност (ФОТО)Aleksandar Vučić

"САЧУВАЋЕМО НАШУ ЗЕМЉУ, ЗАДАЦИ СУ ПОДЕЉЕНИ И БИЋЕ ИЗВРШЕНИ" Вучић се огласио након седнице Савета за националну безбедност (ФОТО)

Инвестирање у "Јунајтед групу" досад се показало као бацање пара у бунар без дна, пре свега због Шолакових мегаломанских амбиција и високоризичних аквизиција тешких милијарде евра. Чињеница да Шолак, иако је мањински сувласник, фактички управља групацијом додатно растерује евентуалне купце.

Према најновијим незваничним информацијама, "БЦ Партнерс" је чак ступио у контакт са потенцијалним инвеститорима са Блиског истока, из арапског света, у немогућности да на Западу нађе икога ко жели да буде нови већински власник "Јунајтед групе".

Било би занимљиво видети реакције утицајних западних адреса, пре свега у Вашингтону и Бриселу, на чију подршку је Шолак досад покушавао да се ослони, уколико би му се бизнис претворио у "арапску групу". То је сценарио који би овај тајкун, грчевито везан за поједине западне политичке и лобистичке структуре, из све снаге хтео да избегне.

Право стање ствари са финансијама "Јунајтед групе" представља мистерију. Извештаји о пословању третирају се као највећа тајна, доступна само њеним сувласницима. Истраживачки новинари, међутим, с времена на време успеју да дођу до поузданих информација па је недавно објављено да се та групација у јануару ове године задужила за додатне две милијарде евра да би вратила део претходно узетих кредита који им у периоду 2024‒2026. стижу на наплату.

Према резултатима истраживања новинара у Грчкој, која нико није демантовао, "Јунајтед група" је пословну 2022. завршила са укупним финансијским обавезама од 7,13 милијарди евра, од чега се 4,54 милијарде односе на дугорочне обвезнице. Од тога, у овој и наредној години морају да врате чак 1,75 милијарди.

Јануарско задуживање им тако представља само гашење пожара, привремено спасавање од банкрота, јер ће већ 2026. за измиривање пристиглих обавеза морати да нађу више од милијарду евра кеша, а онда бар још четири године по најмање пола милијарде!

Истовремено, компаније из састава "Јунајтед групе" из године у годину практично дуплирају пословне губитке. Прво су са 100 милиона евра стигли на 200 милиона, па на 400, па на 800 милиона евра минуса. И то као да Шолаку није довољно. Опсесивно посвећен политичком рату који је покренуо против државе Србије, наставио је са куповинама и оснивањима медија који не доносе профит, напротив, само праве губитке.

Иако је ТВ Н1 већ дуги низ година "издржавано лице", ТВ Спортклуб је остала без готово свих комерцијално исплативих садржаја, а ТВ Нова С не успева да оправда огромна улагања добијањем националне фреквенције, то није спречило Шолака да настави по старом. Купио је непрофитни малотиражни лист "Данас", направио дневне новине "Нова" чија је читаност врло мала и само праве губитке, а недавно покренуо и недељник "Радар" о чијој је (не)исплативости још рано говорити.

Све ово је из угла потенцијалних инвеститора у "Јунајтед групу" потпуно ирационално и представља ужасан терет за било кога ко жели да води профитабилан бизнис, а не острашћене политичке ратове.

Ту долазимо до суштине проблема "Јунајтед групе", а то је личност њеног оснивача и кључног човека Драгана Шолака.

Бар вратити уложено

 "БЦ Партнерс", међународни инвестициони фонд са седиштем у Лондону, у марту 2019. откупио је 55 одсто власништва у "Јунајтед групи" од америчког фонда KKR за 2,56 милијарди евра. KKR је био у “Јунајтед групи“ од марта 2014. године. Петогодишњи циклус "БЦ Партнерс"-а приводи се крају, купац је већ увелико требало да буде пронађен и да се у овом периоду још само прецизирају последњи детаљи правне природе. Међутим, од свега још није било ништа. С обзиром на то да "БЦ Партнерс" од посла очекује и какав-такав профит, или у најгорем случају да врати уложено, а имајући у виду лоше финансијско стање "Јунајтед групе", чак и ако би се по страни ставио терет који са собом доноси личност Драгана Шолака, нимало није чудно да још није успео да нађе купца.

Према наводима бројних европских медија, Шолак управља овом групацијом као да је његово лично власништво, што му је омогућио управо "БЦ Партнерс". Креатор ове стратегије је њихов човек задужен за "Јунајтед групу", грчки бизнисмен Никос Статопулос, који је смислио следећу пословну логику: с обзиром на то да Драган Шолак обожава да изиграва великог газду, да се представља као неко ко се пита за све, њега треба истурити као најодговорнијег за рискантне пословне потезе попут аквизиција великих оператера и медијских кућа у Грчкој и Бугарској, које се мере милијардама евра, и он треба да буде кривац ако нешто крене по злу.

Такође, Статопулос и "БЦ Партнерс" не желе да буду одговорни за пословни модел "Јунајтед групе" који је развио управо Шолак ‒ мрежа офшор фирми широм света, испумпавање пара из легитимних бизниса на тајне рачуне, мутни дилови са белосветским мешетарима, где су најважнији попут Волфрама Куонија и Делијана Пеевског повезани са Русијом, директно мешање у политику земаља где се има бизнис. Нешто од тога већ стиже на наплату, тако је у Северној Македонији против фирме из састава "Јунајтед групе" отворена истрага због сумњи за организовани криминал, од чега "БЦ Партнерс" жели да се дистанцира.

Статопулос и његови сарадници годинама су угађали Шолаку тако што су му давали да користи ресурсе "Јунајтед групе" као своју "касицу-прасицу": из буџета компаније узео је 195 милиона евра за куповину фудбалских клубова у Енглеској, Француској и Турској; заједничку касу користи за статусне симболе, од непотребно бројног личног обезбеђења, преко куповине голф терена, до приватних авиона. Док им се бизнис гуши у дуговима, Шолак пазари најлуксузније некретнине попут куће вредне 33 милиона долара у Флориди.

Све ово је "БЦ Партнерс" дозволио Шолаку у "Јунајтед групи" и није нимало чудно да сада не може да пронађе некога ко би му са грбаче скинуо нагомилани терет!

Извор: Србија Данас/Ekspres.net