Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Како Европа гледа на Путинову посету Србији? Долазак председника Русије у фокусу састанка Брнабић и представника ЕУ у Стразбуру

16.01.2019. 15:52
Пише:
Танјуг
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

ЕУ зна да Србија има традиционално блиске везе са Русијом, па их посета председника Русије не брине - изјавила је Ана Брнабић

Европска унија нема бојазан од посете председника Русије Владимира Путина Београду, каже премијерка Ана Брнабић и поручује да је за Србију важно да има добре односе са свима.

Брнабић је рекла да се јуче приликом посете Стразбуру сусрела са представницима ЕУ међу којима је био и известилац за Србију Дејвид Мекалистер и да је једна од тема са њима била и посета председника Путина Србији.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа/илустрација

- Мислим да ЕУ нема неку бојазан од ове посете. Они знају да имамо традиционално блиске везе са Русијом, такође и да те везе нису само традицинално блиске у смислу културе већ и да су економске- рекла је Брнабић и нагласила да је сарадња са Русијом важна, између осталог, због сигурности у снабдевању гасом.

- Један од резулата ове посете је да ћемо имати већу сигурност снабдевања гасом, надам се такође и инвестриционој одлуци да ћемо да ширимо гасно складиште Банатски двор што је битно због те сигурности - додала је Брнабић.

Пред сам долазак Путина, председнику Србије СТИГЛО ПИСМО: Светски лидер ПИСАО ВУЧИЋУ!

Оне који се, како каже, евентуално брину због посете Путина подсећа да је прошле године у ово време у Србији боравио јапански премијер. То је, каже, показатељ колико су за српску економију и политику важни добри односи са свима.

ПРЕДУЗЕЛИ СМО СВЕ ДА ЗАШТИТИМО СРБИЈУ И ЖЕЛЕЗАРУ

- Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена квотама, јер то стоји и у Споразуму о стабилизацији и придруживању - рекла је председница Владе Србије и додала да није забринута за нашу железару због мера које треба да уведе Европска комисија.

- То није борба ЕУ против Србије, ни против Кине - истакла је премијерка.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Брнабић је пренела новинарима да је јуче у Стразбуру, где тренутно заседа ЕК, имала радни састанак са комесарком за трговину, Сесилијом Малстром.

- У претходном периоду сам о овоме причала са председником ЕК Жан Клод Јункером, шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, те са европским комесаром Јоханесом Ханом - изјавила је она.

НЕМА ВИШЕ ПРОВОКАЦИЈА ИЗ БРИСЕЛА: Лавров послао СНАЖНУ ПОРУКУ Европи због СРБИЈЕ

 - Мислим да постоји доста неразумевања око ове ствари. Око овога разговарамо са ЕК већ више од четири месеци. Тим који је ангажован око тога је најозбиљнији тим и произвео је анализе које смо представили ЕК, те имамо и независне студије које су анализирале нашу индустрију у односу на предложене мере. Предузели смо све да заштитимо Србију и нашу железару - нагласила је она.

Železara
Железара / Извор: Профимедиа

Објаснила је да је ЕУ у једну руку била натерана на ове мере, који нису ни против Србије, ни Западног Балкана, а ни против Кине, и подвукла да се не ради о борби ЕУ против Кине.

Подсетила је да су САД прве увеле протекционистичке мере према ЕУ управо за тржисте челика, које је најосетљивије за ЕУ јер је то основа на којој је настала ЕУ, па је Европска комисија морала да узврати протекционистичком мером.

Путин и Вучић постављају мозаик у Храму Светог Саве

- Пазићемо да у било ком тренутку, када САД укину протекционистичке мере према ЕУ, да и ЕУ повуче ове мере. Та мера, ако се донесе одлука, ће бити од 4. фебруара на снази. У овом тренутку мислим да је железара потпуно сигурна - указала је она и додала да ће мере морати да иду и пема Србији и као према свим земљама које су ван ЕУ, осим оних земаља које су изричито према правилима Светске трговинске оганизације искључене.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа

 Дакле, све остале земље ће добити квоте - објаснила је она.

Рекла је да је ЕУ узела у обзир све наше анализе, а према њеним речима, из тих мера за нас ће бити релеватне три производне категорије.

- За једну категорију нећемо имати никакве квоте, већ глобалну за ЕУ, а за друге две ћемо највероватније имати квоте, које ћемо моћи аутоматски да подигнемо. Те мере јесу и нису ок за нашу железару. Вазно је да ћемо моћи да их подигнемо ако их буде и да уђемо у глобалну квоту за друге две категорије већ од априла - објаснила је даље.

Вучић открио детаље односа са руским председником: Путину говорим истину чак и када му се не допада

Брнабић је казала да је у разговорима са ЕК договорила и клаузулу, која каже да ми у сваком тренутку можемо да покажемо да смо забринути и ако докажемо ту забринутост подацима можемо додатно да преговарамо о подизању квоте.

Казала је да је у сталној комуникацији са партнерима Хестилом и да се следеће недеље састаје са њима.

ПУТИНОВ ИНТЕРВЈУ "ЗАПАЛИО“ СРБИЈУ: Можемо ли да рачунамо на вашу подршку против "војске Косова"? - Нећу да кријем...

- Имамо поред овога политичке гаранције да Србија неће бити било како негативно погођена овим квотама. То је и у оквиру нашег уговора о Стабилизацији и придруживању, зато што је тај Уговор управо о нашој економској стабилизацији, да бисмо постигли економски раст да постанемо чланица ЕУ - објаснила је.

- Свакако ће бити теже него пре овога, захтеваће већи и политички ангажман Србије да стално пратимо ситуацију у железари и извоз у ЕУ, али нисам забринута у овом тренутку - подвукла је Брнабић.