Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО СУ ШОЛАК И ЈУНАЈТЕД ГРУПА СЕБЕ ОСЛОБОДИЛИ ПЛАЋАЊА НАКНАДА Србија није њихова земља

09.12.2022. 15:01
Пише:
Србија Danas/Objektiv.rs
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Фото: Printscreen

“Медијске услуге ТВ Н1 - Адриа News С.ар.л. нису у надлежности Републике Србије, будући да има седиште у Луксембургу и уредничке одлуке доноси у Луксембургу”, стоји у званичном допису из Шолакових компанија.

Сваки власник кафића, ресторана, продавнице или, на пример, школе плеса који у својим просторијама емитује музику неког извођача из Србије или издавачке куће са лиценцом у Србији, има законску обавезу да плати надокнаду за то. Исто важи за телевизијске станице.

Дина Вучинић реаговала на срамне нападе на министра Вучевића: Пајтић и Новаковић да врате паре које су украли од грађана или да ћуте

Дина Вучинић реаговала на срамне нападе на министра Вучевића: Пајтић и Новаковић да врате паре које су украли од грађана или да ћуте

ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА ИМА ХИТНЕ САСТАНКЕ! "Важно је да повучемо црвене линије, нико не може малтретира српски народ на КиМ"

ВУЧИЋ ДАНАС И СУТРА ИМА ХИТНЕ САСТАНКЕ! "Важно је да повучемо црвене линије, нико не може малтретира српски народ на КиМ"

"НЕМА ПРЕДАЈЕ!" Вучић до јутра разговарао са Вучевићем и Мојсиловићем о ситуацији на Косову

"НЕМА ПРЕДАЈЕ!" Вучић до јутра разговарао са Вучевићем и Мојсиловићем о ситуацији на Косову

Осим за оне у власништву Драгана Шолака.

ТВ станице Нова С и Н1 делом су заиста у праву када кажу да су "слободни медији".

Наиме, они су годинама били ослобођени поштовања закона Републике Србије, па између осталог, за разлику од свих других у овој земљи, нису плаћали накнаду за ауторска права и емитовање музике домаћих уметника и певача!

Медији су имали увид у званичне дописе који су из Шолакових компанија послати на адресу Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) и у којима се одбија да било шта имају са плаћањем било каквих накнада.

ОФПС је организација која окупља око 130 музичких издавачких кућа из Србије и са лиценцом у нашој земљи, за колективно остваривање њихових права, у складу са одредбама

Закона о ауторском и сродним правима и на основу решења Завода за интелектуалну својину.

Свако ко јавно емитује музику дужан је да за то плати накнаду издавачким кућама, чија права ОФПС брани.

Такав је закон, и то поштују сви, од радње из комшилука до ТВ станица, осим тајкунских медија Драгана Шолака!

- Ми нисмо дужни да вам плаћамо ни динара - на ово се своде дописи компанија Адрија њуз и Јунајтед медија, званичних власника Н1 и Нове С, као одговор на молбу ОФПС за остваривање сарадње и исплату накнаде.

Дугачка објашњења, која су писали Шолакови скупо плаћени адвокати, имају заједнички закључак: ТВ Н1 уопште није телевизија, а поготово није српска телевизија, већ је "назив за медијску услугу телевизије, чији је пружалац Адриа News с.а.р.л. из Луксембурга који је за њу прибавио дозволу од стране регулаторног тела Великог Војводства Луксембург".

Такође, како се наводи у званичним дописима, "медијске услуге ТВ Н1 – Адриа News С.ар.л. нису у надлежности Републике Србије, будући да има седиште у Луксембургу и уредничке одлуке доноси у Луксембургу".

Дакле, из Јунајтед медије званично, црно на бело, поручују да се уредничке одлуке за њихове, евидентно лажне, слободне телевизије уопште не доносе у Београду, већ тамо где седе њихове газде, у Луксембургу!

И још на ово, у дописима се поручује да "пружалац медијске услуге ТВ Н1 - Адриа News С.а.р.л. не емитује програм у Републици Србији, а ОФПС као колективна организација може да прикупља искључиво накнаду од корисника који врше радњу емитовања у Републици Србији".

Да, добро сте прочитали - оно што видети својим очима, програм Н1 и Нове С који се емитује из студија у Београду и приказује на ТВ екранима уопште не значи да је то емитовање програма у Србији, већ је то "прекогранично реемитовање програма из иностранства", односно из Луксембурга!

Оваквим правним мућкама, телевизије у власништву Драгана Шолака и његове политичко-бизнис хоботнице Јунајтед групе себе ослобађају поштовања закона Републике Србије, укључујући обавезу какву имају баш сви други у овој земљи, од мале комшијске радње и кафића до других телевизија, да плаћају накнаду за јавно емитовање музике.
Какви преваранти.

Врхунско лицемерје

Подсетимо, Драган Шолак је човек чије се богатство процењује на више од милијарду евра, власник је приватних авиона, голф терена, хотела, буквално је купио држављанство Малте, стално пребивалиште му је у вили на Женевском језеру, а има офшор фирме на Карибима.

И он, правним мућкама, себе је просто изузео од обавезе поштовања закона Србије, међу којима је плаћање ауторских права и осталих накнада, док у исто време сваког дана његове телевизије и његова Јунајтед група не престају да кукају како су угрожени, како им је много тешко.

Лицемери и преваранти, ето шта су.

Шолакова хоботница

Адриа News д.о.о, Адриа News С.а.р.л, Унитед Медиа Продуцтион д.о.о, Унитед Медиа... све су то називи делом фантомских, делом правих, компанија које постоје у оквиру Јунајтед групе (Унитед Гроуп), чији су власници Драган Шолак и фонд БЦ Партнерс.

Све ове фирме су направљене у суштини са једним циљем: да Шолак и његови партнери згрну што веће богатство избегавајући плаћање пореза и других накнада тамо где послују, као и да што лакше пребацују огромне суме новца на своје офшор рачуне.

И све би то било релативно у реду за белосветске богаташе да у исто време Јунајтед група, Н1, Нова и остали не престају да кукумавче и измишљају неку своју угроженост, а захваљујући мућкама живе боље од 99,9 одсто свих осталих у Србији!