Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кључни сусрети о Косову у наредних 168 сати: Вучић ће разговарати са 4 од 5 најзначајнијих светских лидера

22.04.2019. 19:25
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Реутерс

Управо ова листа саговорника гарантује да ће разговори бити фокусирани на кључно питање - Косово и Метохију.

Иако је 2019. најављивана као година када може доћи до коначног решења за проблем Косова и Метохије, како сада ствари стоје Београд и Приштина су далеко од решења. То је пре свега узроковано таксама, које су на робу из централне Србије увеле привремене косовске власти, али и због низа потеза који су водили ка дестабилизацији преговарачког процеса попут формирања "Војске Косова". Ипак, оно што следи у наредних 168 сати може представљати зачетак, ако не постизања трајног решења, онда барем померања преговора са мртве тачке.

Резултати најновијег истраживања: СНС СКОЧИО НА 57,4 ОДСТО ПОСЛЕ МИТНИГА, А СЗС НАСТАВЉА ДА ТОНЕ

Резултати најновијег истраживања: СНС СКОЧИО НА 57,4 ОДСТО ПОСЛЕ МИТНИГА, А СЗС НАСТАВЉА ДА ТОНЕ

Напредњаци ОДУШЕВЉЕНИ митингом у Београду: Објавили ВИДЕО-СНИМАК о ком прича Србија, а доказује ДВЕ СТВАРИ

Напредњаци ОДУШЕВЉЕНИ митингом у Београду: Објавили ВИДЕО-СНИМАК о ком прича Србија, а доказује ДВЕ СТВАРИ

"МОСКВА ЈЕ ПОНОВО ЈАКА, КРАЈ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА!" Шешељ инсистира да Србија призна Крим као део Русије!

"МОСКВА ЈЕ ПОНОВО ЈАКА, КРАЈ ПОЛИТИЧКИХ ПРИТИСАКА!" Шешељ инсистира да Србија призна Крим као део Русије!

Наиме, председник Србије Александар Вучић ће се у наредних седам дана видети и разговарати са четворо од петоро најзначајнијих светских лидера. И то са кинеским председником Си Ђинпингом 25. априла у Пекингу, дан касније са председником Русије Владимиром Путином, док је понедељак 29. април резервисан за сусрете са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном у Берлину.

Управо ова листа саговорника гарантује да ће разговори бити фокусирани на кључно питање - Косово и Метохију.

Aleksandar Vučić i Si Đinping
Александар Вучић и Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Вучић ће од 25. до 27. априла учествовати на Другом форуму за међународну сарадњу Појас и пут, који се одржава у Пекингу.

На маргинама овог важног економског скупа, коме ће присуствовати лидери 40 држава, председник Србије ће разговарати са домаћином Сји Ђинпингом, као и са Владимиром Путином.

Сам почетак следеће седмице резервисан је за Берлин. Најмоћнији европски двојац, Макрон и Меркел сазвали су састанак на којем ће Београд представљати Вучић и премијерка Ана Брнабић, док ће у име Приштине тамо бити представници привремених институција Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. Званичан повод за састанак је "неформална размена идеја".

Сем председника Албаније Едија Раме, на листи званица су и хрватски и македонски премијери Андреј Пленковић и Зоран Заев, затим црногорски председник Мило Ђукановић, председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић и словеначки премијер Марјан Шарец.

Angela Merkel i Emanuel Makron
Ангела Меркел и Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић од сусрета Вучића са кинеским и руским председником, очекује да буде потврђена подршка ове две силе Србији у одбрани става да су Косово и Метохија саставни део наше државе и у складу са Резолуцијом 1244.

- Нама је то важно, због тога што у наредном периоду Србија мора да има потпуно јасну ситуацију у којој мери су те две велике силе спремне да штите интересе Србије и да штите интересе међународног права - указао је Миливојевић.

Када су у питању разговори у Берлину, Миливојевић их види као дијалог о могућем дијалогу.

- Они ће понудити, оно што је нама мање-више познато. Дакле, да две стране седну на сто. Притисак на Србију да седне и под овим условима, који су неповољни, да игноришемо понашање Приштине и да се настави дијалог - каже Миливојевић.

Он напомиње да је јасна позиција Немачка, који вероватно дели и Француска.

"Шта ако теби неко залепи шамарчину?" Скот пред српском децом ОТЦЕПИО КОСОВО, Лазански га БРУТАЛНО спустио на земљу!

"Шта ако теби неко залепи шамарчину?" Скот пред српском децом ОТЦЕПИО КОСОВО, Лазански га БРУТАЛНО спустио на земљу!

ЛАГАЛИ СУ СВЕТ КАКО БИ НАРОД ВЕРОВАО ДА ЈЕ РАТ НА КОСОВУ ХУМАН: Овако је Клинтон измислио ПОЛА МИЛИОНА жртава!

ЛАГАЛИ СУ СВЕТ КАКО БИ НАРОД ВЕРОВАО ДА ЈЕ РАТ НА КОСОВУ ХУМАН: Овако је Клинтон измислио ПОЛА МИЛИОНА жртава!

НАЈХРАБРИЈИ СРПСКИ БРАТ! Овај Румун је стао испред НАТО КОНВОЈА и упутио им РЕЧИ које ће ДУГО ПАМТИТИ

НАЈХРАБРИЈИ СРПСКИ БРАТ! Овај Румун је стао испред НАТО КОНВОЈА и упутио им РЕЧИ које ће ДУГО ПАМТИТИ

- Та позиција је да дијалог треба да води ка признању тзв. Косова од стране Србије. Једино што ће можда бити новина, јесте уважавање фактичког стања, односно интереса Србије везано за север Косова - казао је Миливојевић.

Он дели песимистичан став председника Србије.

- Не очекујем да ће Берлин и Париз направити онај одлучујуићи пробој, односно да ће учинити неопходно да Приштина промени став. Београд апсолутно стоји на позицији да нема више уступака. Нема разговора ако се не скину таксе и нема разговора да се приступи дијалогу на основу платформе које је усвојила косовска скупштина - напоменуо је Миливојевић.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да је битно да дође нове динамике у дијалогу Београда и Приштине.

- Очекујем да ће после овог берлинског састанка до тога доћи. Као и да ће Приштини бити указано да мора да нађе неку врсту консензуса како би разрешила ово питање и како би дијалог био настављен - рекао је он портал.

Када су у питању састанци у Пекингу, Ђукановић истиче да они имају велики значај.

- Србији је стало да свако решење које буде договорено, буде и имплементирано, а те пуне имплементације нема ни без Кине, ни без Русије - изјавио је Ђукановић.

Dragan Đukanović
Драган Ђукановић / Извор: Медиа Центар

Састанак западнобалканске шесторке у Берлину се може тумачити и као жеља Ангеле Меркел и Емануела Макрона да осталим чланицама ЕУ јасно ставе до знања "ко је главни", рекао је претходно председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња.

То, додаје, објашњава и чињеницу да о састанку 29. априла није била обавештена бриселска администрација, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, као ни друге државе чланице ЕУ.

Каже, међутим да је из досадашњег искуства на Западном Балкану јасно да је ЕУ недовољно јака и да зато није случајно што председник Србије Александар Вучић пре тог састанка иде у Пекинг на сусрет са лидерима Кине и Русије.

- Вучић покушава да ојача позицију Србије и да на неки начин прошири утицај на сталне чланове Савета безбедности УН, Кину и Русију које имају јак глас и утицај на дешавања свуда у свету, а нарочито у Европи - истиче Црнобрња.

Зато, наводи он, није случајно што Србија не тражи заштиту Макрона и Меркел, већ од Русије и Кине, док се Прштина окреће САД.

Упитан да ли то значи да ће се и формат дијалога, који је тренутно заустављен, мењати, Црнобрња каже да је то вероватно, али додаје да промена формата разговора неће бити један од кључних резултата састанка у Берлину.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

- Ако би се то десило, један од праваца на којем би Србија инсистирала јесте да то буде дијалог у који ће бити укључени и фактори ван Европе, значи Русија и Кина, а врло је вероватно да би Албанци одговорили са САД - рекао је Црнобрња.

Подсећамо, председник Вучић је прошле недеље рекао да Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа.

- И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу - рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Председник је рекао да ће се Србија борити цивилизованим методама, да је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере после увођења такси, али да не може да трпи и чека довека без одговора.

- То ћу рећи и канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону - рекао је Вучић.

- Надам се да ће састанак бити подстицај миру и стабилности у региону, а не прилика да неодговорни људи добију подијум и сцену за неозбиљне наступе. Ако и буде тако, добиће одговоран одговор од стране представника Србије, борићемо се свим срцем - рекао је Вучић.

aleksandar-vucic
александар-вуциц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Он је такође рекао, уочи одласка на скуп "Један појас, један пут" у Пекингу, да је уговорио и билатералне сусрете са кинеским и руским председником и да ће тај сусрет са Путином бити у уском формату.

Како је рекао, и са Сијем и са Путином ћи разговарати о ситуацији на КиМ и изнеће им одређене чињенице - да косовски Албанци нису испунили ниједну обавезу из Бриселског споразум, нити формирали ЗСО, да су увели прво таксе од 10, а затим од 100 одсто и да се 6. маја навршама шест месеци од како од увођења тих проптивправних мера против Србије и Срба са КИМ и њиховог нормалног снабедавања.