Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ПРИМИО ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ "Нисам осетио ни убод игле овај трећи пут, вакцинишите се" (ФОТО/ВИДЕО)

07.11.2021. 10:58
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник Александар Вучић примио је трећу дозу вакцине.

Председник Србије је прву дозу кинеске вакцине "Синофарм" примио 6. априла у Рудној глави код Мајданпека, а другу дозу 27. априла у Пуковцу код Дољевца.

Подсетимо, Вучић је средином октобра рекао да ће трећу дозу вакцине против корона вируса примити и да ће поново бити вакцинисан кинеском вакцином "Синофарм".

"ЖИВЕЋЕШ СА СВАКИМ НАШИМ ОТКУЦАЈЕМ СРЦА" Огласила се ћерка Муамера Зукорлића - написала потресну поруку која кида душу

"ЖИВЕЋЕШ СА СВАКИМ НАШИМ ОТКУЦАЈЕМ СРЦА" Огласила се ћерка Муамера Зукорлића - написала потресну поруку која кида душу

СКАНДАЛ НА РТС-У! Кривокапић изјавом све запрепастио - тврди да није дао обећање за потписивање Темељног уговора (ВИДЕО)

СКАНДАЛ НА РТС-У! Кривокапић изјавом све запрепастио - тврди да није дао обећање за потписивање Темељног уговора (ВИДЕО)

"ТУЖНА ВЕСТ МЕ ЗАТЕКЛА У ИСТАНБУЛУ" Син Муамера Зукорлића се потресним речима опростио од оца

"ТУЖНА ВЕСТ МЕ ЗАТЕКЛА У ИСТАНБУЛУ" Син Муамера Зукорлића се потресним речима опростио од оца

 

Питања новинара

Одговарајући на питања новинара, Вучић јер рекао да ће Србија заједно са Хравтскима радити на проналажењу несталих лица.

- Нешто је више несталих Срба, али се о томе у Хрватској упорно ћути. Питање несталих је цивилизацијско питање - истакао је српски председник.

Нема тог новца, нема те власти који би ми били важнији од интереса српског народа

Говорећи о проблемима на КиМ, он је рекао да већ деценију слушамо да су сви Срби на северу криминалци.

- Борба за власт је нешто што је природно, рационално и демократско питање. Борба за власт мора да буде и са моралним принципима, да се понашате тако да ваша владавина буде у корист и у интересу вашег народа. Ако је то у интересу богатих појединаца. Што се тиче проблема на КиМ, оптуживањем Срба, то је опробани рецепт, то слушамо већ деценију, да су сви Срби на северу криминалци. Гонили су Оливера Ивановића и рекли да је он ратни злочинац, колико су гонили Милана Ивановића, колико су пута говорили да иза свега стоји Веселиновић, сад су сви Срби на северу. То је политика у којој је некоме све дозвољено, а кривци су увек Срби. То што неки домаћи политчари желе да учествују у томе да би се некоме додворили, немам проблем са тим, то све људи виде. Ја да блатим свој народ, заиста ми не пада на памет. Нема те власти и нема тог новца који ми је важнији од народа. Грађани ће одлучивати о власти у Србији - рекао је председник.

Подвукао је да ће док је председник, биће председник независне, слободарске земље, која ће одлуке да доноси у интересу свог народа.

На питање о забрани уласка Данилу у Црну Гору, Вучић коментарише:

- Нисам ни ја знао, иако је било неких натписа у штампи. Али  ми то највише говори о онима на политичкој сцени Србије и Црне Горе и њиховим медијским помагачима. Оптуживали су Србију 12 дана. Видео сам да сте водили кампању породице Кривокапић из Београда којима никада није био забрањен улазак у земљу и за које верујем да ће увек бити добродошли у нашу земљу.

Председник је рекао да никада није вођена кампања против ЦГ која је његовом детету забранила улаз без икаквог разлога.

- Ја знам шта бисте ви желели да кажете, да то није из чистог хира према мени, или зато што је он мој син. Могуће је да сте хтели да кажете да је то због тога што је два пута присуствовао литијама у Црној Гори.

- Али, ја никада нисам добио званично објашњење, ни мој син није добио званично објашњење.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник је напоменуо да се већ данима води кампања против њега у медијима, почевши од тога да је био ратни злочинац на територији на којој никада није био до тога да неко каже да треба да му замрзну рачуне.

- Нисам ја Ђилас и Шолак, немам ни један једини рачун.

На питање о Бајденовом самиту, Вучић одговара:

- Што се овога тиче да на те самите нису позвани ни Русија, ни Кина ни Мађарска. Свако има право да бира кога ће да позове, са тим немам никакав проблем. 

- Што се корупције тиче, видим да им је за то доказ што сам се трудио да набавим лекове и респираторе док су се велики отимали.

Председник је истакао да би то увек поновио

- Да се ја некоме додворавам или да морам да потпишем шта ћемо ми са челиком да радимо у Србији, не пада ми на памет.

- Ја сам председник слободарске, независне и самосталне земље.

Разбијање просторија СНС

- То је било нешто најзанимљивије што сам видео. Посебно што сам видео фантастично правдање тог чина у тајкунским медијима. Када је Борко Стефановић био ударен, ми смо то осудили.

- Шта мислите да је тамо био неко и да им је лупио два шамара? Јел мислите да би рекли да је то био демократски одговор? Или би рекли "стоп шамарима" и тако даље?

Председник је упозорио да ће се таква деловања наставити и да је Србија правна држава и да ће сви бити процесуирани.

На питање о писму конгресмена САД Вучић одговара: 

- Хвала на овом питању, ја бих пре свега рекао да то саопштење нико није прочитао до краја, па зато и не износите чињенице, али ја подржавам то јер Србија мора да зна ко за кога ради и ко кога подржава - рекао је Вучић и наставља:

- Они у том саопштењу помињу да је Србија главни кривац за све проблеме на Западном Балкану... Помињу неку имовину, па ја их молим да ми замрзну имовину, а знате зашто, зато што је немам. Они у том саопштењу покушавају да дестабилизују статус Србије у региону, а то не могу, јер Србија се нећи одрећи свог народа ма где год он био. Ми морамо да подржимо право нашег народа да буде свој на своме ма где год живе. А, ако им је то дестабилизација, ја немам проблем са тим онда уопште. Ми радимо на миру, очување истог и морам да разочарам многе тајкуне када буду видели какви су резултати Србије и колико ће конгресмена потписати српску резолуцију и колику подршку и пријатеље Србија има - рекао је председник Србије и упитао, где ви можете наћи рачун, мој, било где у свету где имам макар један долар... Нећете га наћи.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Вучић се на крају осврнуо на тему лекара и здравства те се још једном захвалио свима на раду и труду који улажу како би спасили животе наших грађана и како би сви заједно победили ову битку против короне.

На питање о констатацији да су Срби на Косову највећи криминалци, Вучић одговара.

- Ту постоји тајкунско-криминални састав у региону који жели да сруши Србију. А шта друго и могу да раде када је Србија тек сада постала водећа у региону и по инвенстицијама, и финансијски и многе друге сфере... Па шта ће они друго него да коментаришу и руше - рекао је председник Вучић и упоредио Србију са Кином која већ 16 година прави драстичне промене.

Председник је истакао да је пре само седам дана осуђен да је ратни злочинац, након чега су сви заћутали, као да је није ни било те наговестио да нема смисла демантовати било шта у шта ни тајкунски медији сами не верују.

- Немојте да од себе да полазите када причате лажи и измишљате да неко има рачуне, имовину и остала материјална добра који су стекли путем власти - рекао је Вучић.

На питање о истовременим нападима на Републику Српску и Космет, Вучић коментарише:

- Једино решење које они виде, и зато се радују домаћим тајкунима, јесте потпуни слом Србије. Они нису веровали да Србија може да се подигне од оних разарања 90-тих, а посебно не од 2012. године.

- Само уништена Србија биће добра Србија, а економски јака Србија никоме од њих не треба.

- Наше је да се боримо за мир, да знајући колико има оних који желе уништавање Србије, да проналазимо путеве како да сачувамо нашу децу.

- Зато нам је важно, да би фабрике могле да раде, да се што већи број људи вакцинише. 

Председник је још једном истакао и позвао све грађане да се вакцинишу како бисмо стали на пут епидемији корона вируса у Србији.

Обраћање председника Србије

Након што је примио трећу дозу "Синофарм" вакцине председник Вучић се обратио грађанима и још једанпут се захвалио свим медицинским радницима који учествују у овом великом и тешком послу.

- Ја бих замолио све да се вакцинишу. Ја нисам осетио ни убод игле, ни трећи пут. Ја сам само једном проверавао антитела, стално сам међу људе и нисам имао до сада заразу. Чак и да јесам, вероватно је да бих преживео. Ја преузимам део кривице што оваква решења нисмо донели на време, а то је да свака вакцинисана лица лечимо бесплатно, а невакцинисана пола бесплатно, пола да плаћају - истиче Вучић и додаје да је таква идеја пропала.

- То би било апсолутно фер, тада би се видела жртва наших лекара. Израчунајте само колико је држава платила боравак у болници за свако невакцинисано лице које је оболело од короне. Али сада је касно за то, сада можемо само да замолимо људе да се вакцинишу и да сачувамо све наше људе колико више можемо - рекао је председник и истакао да је прелеп осећај видети оволики број људи на Сајму који су дошли на вакцинацију.

- Ови лекари задужили су нас највише и ризикују своје животе за наше. Морамо Златиборе да им дамо неки вид бенефицији, или кроз плату или кроз бенефицирани радни стаж у знак захвалности за све што су до сада урадили - поручио је председник. 

Председник стигао на Сајам

Председник Републике Србије стигао је на Сајам где ће примити вакцину против корона вируса, тачније, трећу дозу вакцине.

Мирјана Новаковић из Дома здравља Савски Венац, вакцинисаће председника Вучића.

Сестра Мирјана је најпре обавила разговор са председником, упитала га да ли је имао реакције на претходне две дозе и посаветовала га је како да се понаша након примљене треће дозе.

Председник је сестри уручио леп букет цвећа као мали знак пажње за све што чини за наше људе и њихово здравље.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Убрзо након разговора, председник Србије примио је трећу, односно бустер дозу вакцине против корона вируса од произвођача из Кине "Синофарм".

Вакцинација у Србији

Наредних дана у Србији ће бити доступна и пета вакцина против коронавируса - произвођача "Модерна". Охрабрује, међутим, и то што је последњих дана веће интересовање за вакцину која се производи у "Торлаку".

Иако многи нису веровали, а неки су се чак и смејали и шалили на рачун те изјаве, тек, како је на почетку ове епидемије и најавио министар здравља, Србија је у сарадњи са Русима произвела вакцину против короне.

Нико није знао да ће пандемија овако дуго трајати, а још више брине што се њен крај не назире, али се зна да нико битку против вируса не може да добије без вакцина. Зато је Србија уложила, и тек ће улагати у развој Националног института за вирусологију, вакцине и серуме.

Пре пет месеци је званично притиснуто дугме да у "Торлаку" почне производња српског "спутњика".

Директорка овог института  др Вера Стоиљковић истиче да су са својим руским партнерима до сада произвели 1.500.000 доза "спутњик В вакцине" компоненте 1 и компоненте 2.

- Институт "Торлак" је заједно са државом Србијом, са Владом и са нашим Министарством, уз огромне напоре, успео да произведе вакцину против ковида. Сама та чињеница да је ту вакцину успео да произведе мали број фармацеутских кућа и држава уопште, даје на значају како нашој кући, тако и нашој земљи - каже др Стоиљковић.

Осим вакцине против ковида, "Торлак" је непсоредно пре сезоне дистрибуирао и своју тровалентну вакцину против грипа, тако да је и она у количини од 200.000 доза на располагању грађанима Србије.

У складу са уговором који су потписали са руском страном, до краја године произвешће још 2.500.000 доза компоненте један и два. 

"Торлак" као стуб здравственог система 

Држава је најавила велика улагања у "Торлак", а др Стоиљковић истиче да увек иду напред и да су срећни што су успели да одрже све своје производње.

- Стално напредујемо, усклађујемо се са стандардима, и стварно очекујемо и надамо се да ћемо уз помоћ Владе РС и што је председник препознао значај свега овога, и што смо се ми у ситуацији пандемије доказали као стуб здравственог система, заиста успети да завршимо све наше процесе и да заиста будемо светска сила као што смо некада и били у домену фармацеутске индустрије - рекла је директорка "Торлака".

Од почетка епидемије у "Торлаку" се свакодневно ради и тестирање и вакцинација против короне. А уз звуке рокенрол музичке силе - "Рибље чорбе", директорка подсећа да је прва бе-се-же вакцина на "Торлаку" произведена још 1927. године, и да од тада производња не престаје. Праве и извозе и вакцине против дифтерије, тетануса, пертусиса.

Имају надалеко чувени серум против змијског отрова, као и производе против алергија.