Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Крстић о унутрашњем дијалогу: Неће гинути ови који позивају на сукоб, него српска деца с Косова (ВИДЕО)

31.07.2017. 15:04
Пише:
Србија Данас/Тањуг
Nebojša Krstić
Небојша Крстић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Dobro јутро - Сарапа и Деа

"Они су безбедни на Теразијама и у башти хотела Москва док пију капућино, а деца у Шилову, Церници, у Великој Хочи?"

Косово није само проблем Александра Вучића, него проблем свих и у централној Србији и на КиМ, изјавио је данас маркетиншки стручњак Небојша Крстић и додао да унутрашњи дијалог који је инцирао председник Србије треба да доведе до тога да се разне идеје ставе на сто и да се о њима размишља аргументовано, а не кроз фаталистички однос типа - издао је или није издао.

Вучић за швајцарске медије: Желим да отворено и фер разговарамо о решењу косовског конфликта

- Ако ми сви заједно, чији је проблем, нисмо заинтересовани да то решимо, него ћемо да будемо публика која ће да звижди Вучићу и да каже - ''уа, види га хоће да реши'', то је неозбиљно и неодговорно понашање - рекао је Крстић на ТВ Пинк.

Мислио је, каже, да ће иницијатива Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову бити прихваћена као могућност да свако изнесе свој став, али да, међутим, уместо дебате о Косову имамо дебату и дијалог о потреби дијалога.

Крстић каже да је Косово један од ретких малигних проблема који може да запали цео регион, захваљујући латентном потенцијалу сукоба, те да постоје интелектуалци који изгледа мисле да је уместо дијалога боље да имамо "залеђени конфликт".

- ''Залеђени конфликт'' је такође конфликт, то је леп израз за рат који се води притајеније него онај регуларни рат - каже Крстић и наводи да "људи са Теразија који шетају Кнез Михаиловом позивају да уместо дијалога идете ка залеђеном конфликту''.

Предраг Марковић: Неопходно је учествовати у дијалогу, приватизација на КиМ је потпуно незаконита!

- Они су безбедни на Теразијама и у башти хотела Москва док пију капућино, а деца у Шилову, Церници, у Великој Хочи ће сутра да гину, а не они који позивају на залеђени конфликт - рекао је Крстић.

Оценио је да је бесмислена примедба Весне Пешић да не можемо да водимо дијалог, јер Вучић није изашао са платформом.

- Ако би Вучић дао предлог, онда би се то, уместо на дијалог, свело на неку врсту плебисцита за и против. Ово је отворена форма, нико није наметнуо рам за разговор - каже Крстић.

Злочин који се НЕ СМЕ ЗАБОРАВИТИ: Обележено 25 година од страдања 124 српска цивила у Трнову

На примедбе Србијанке Турајлић да је фрапантно да Вучић тражи дијалог у Србији у којој га нема, узвраћа питањем - да ли би дијалога било више да га Вучић не тражи?

- Нема дијалога око много ствари о којим ми треба да имамо дијалог. Имамо препуцавање, размену псовки и увреда. То није добро. Чињеница да најјачи човек у власти предлаже и позива на дијалог је ваљда позитивна у трентку када имате мањак дијалога. Та примедба је бесмислена - сматра Крстић.

Наводи да Синиша Ковачевић и Двери кажу да неће да помажу Вуцићу.

Ђурић: Тадићева брука живеће довека

- Питање је да ли је Косово Вучићев проблем. Косово није само Вучићев проблем, него свих нас који живимо у централној Србији и на КиМ - истиче Крстић.

До сада је, каже, видео предлоге Бориса Тадића, Ивице Дачића и Расима Љајића.

- Не треба никога нападати без обзира коме се ту шта свиђа од предлога због тога што дијалог и служи да би људи рационално понудили своје идеје. Било би добро охрабрити свакога да изнесе мишљење и да ако може да га аргументује - рекао је Крстић.

Додао је и да би било добро да своје мишљење каже, ако не САНУ као разнородна организација, онда самостално академици.

Ковачевић без дилеме о косовском дијалогу: Срби немају деце за још један рат!

Било би добро, наводи, и да "буду мало тиши" они који су већ давали мишљење и последице чијег мишљења и трпимо.

Каже да је корисно и што је СПЦ дала позитиван одговор на позив на дијалог, а да би било добро и да медији у томе учествују, али и наводи да агресија која се шири медијима, а која се прелива са друштвених мрежа, није допринос проналажењу било ког решењења.

Крстић каже да су друштвене мреже постале "сигурна кућа" за агресивце и хистерике свих боја и облика.

Opozicija
Опозиција / Извор: Србија Данас

- Та хистерија која се ту ствара, агресија и вербално насиље које стално излази из тога се лагано прелива и на насловне стране разних листова, али и на странке које су постале таоци тих својих хардкор хистерика - сматра Крстић.

Наводи да на друштвеним мрежама износите мишљење и постоји могућност да наступате "маскирани", а као такви немате однос бити обавезу и одговорност према томе да треба да будете елементарно пристојни и нормални.

Зато су, додаје, опозиционе странке на цензусу, на три, четири, пет одсто подршке, јер су искључиво ослоњене на мишљење "хистеричног хардкор центра који је увек мали, али је вољан да се бије".