Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кубуровић поручила: Нема речи о повлачењу предложених амандмана

05.03.2018. 13:22
Пише:
Танјуг
nela-kuburovic
нела-кубуровиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

За Устав су заинтересовани сви грађани

Министар правде Нела Кубуровић поручила је данас да Радни текст амандмана на Устав неће бити повучен из расправе, како су то захтевала поједина струковна удружења, већ да ће после 8. марта бити коригован у складу са послатим примедбама и европским стандардима, а потом послат Венецијанској комисији на мишљење.

- Нема речи о повлачењу анандмана и Министарство правде чврсто стоји иза тог става - истакла је министар на завршном округлом столу у оквиру 2. круга јавне расправе о уставним амандманима које је предложило Министарство правде. 

Кубуровић је навела да је мишљење струке битно када је у питању измена Устава, али да оно није једино, јер је Устав највиши правни акт за који су заинтересовани сви грађани.

Nela Kuburović
Нела Кубуровић / Извор: Профимедиа

Напомињући да је циљ измена Устава Србије постизање независности судства, али да се на том путу не смеју заборавити уставни принципи поделе власти на извршну, законодавну и судску.

- Не смемо да заборавимо на поделу власти, баланс између три гране власти и њихову узајамну контролу - указала је Кубуровић.

Министар правде је напоменула да ће бити усвојен и уставни закон који ће определити рокове за усвајање нових правосудних закона у складу са уставним изненама.

Кубуровић обишла зграду правосудних органа у Лазаревцу: Побољшање инфраструктуре - ефикасније судство

Детаљно је одговорила на све критике јавности и струке поводом предложених амандмана, указујући да ће скупштина Србије морати да двотрећинском већином изгласа предлог измена а коначну реч о измнама Устава ће дати грађани на референдуму.

Поред осталог је указала да састав Високог савета судства (VSS) који је предложило Министарство правде, указује на неопходност сарадње између свих и представника судија (које бирају саме судије) и представика истакнутих правника (које бира Народна скупштина). 

Критикован је златни глас (председника VSS који је из реда истакнутих правника), али он постоји само када је одлука подељена - пет судија са једне и пет истакнутих правника са друге стране.

Palata pravde
Палата правде / Извор: Србија Данас

Министар је тим поводом указала да је предлозима предвиђено да је за рад VSS неопходан кворум од осам чланова, како је указала, самим тим судије могу да блокирају и онемогуће рад савета, тако што неће присуствовати седници. 

- То значи да златни глас не би могао да се примени, а суштина предлога јесте у преговарању и договарању свих чланова савета - нагласила је Кубуровић.

СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ: Да ли су Западни Балкан и Србија ближи ЕУ након самита у Софији?

Истакла је да се предложеним амандманима успоставља разлика између тела које одлучује о судијама и тела које одлучије о тужиоцима, управо због разлике која произилази из њиховог положаја. 

-Судије су самосталне и независне, а код јавног тужилаштва не можемо говорити о независности, већ само о самоталности, јер је једна од основих функција државе управо кривично гоњење, па ту постој велика заинтересованост и извршне и законодавне власти да учествује у креирању јавно-тужилаштвког система - указала је министар Кубуровић.

Подсетила је да се у великом броју држава где постоји VSS то тело искључиво бави судијама, јер су тузизоци у надлежности извршне власти, напомињући да често тужиоце предлаже министар правде, који такође доноси обавезна упутства за поступање тужилаштва, што нас ради Републички јавни тужилац.

Nela Kuburović
Нела Кубуровић / Извор: Србија Данас

Управо имајући то у виду, јасно се правила разлика између састава VSS и Високог савета тужилаца и зато тужиоци нису у већини у том телу, нагласила је Кубуровић.

Према њеним речима, предложеним изменама покушано је да се нађу решења за јачање самосталности тужиоца у раду, тако да по истеку мандата јавног тужиоца они аутоматски постају заменици у тужилаштву у ком су обављали своју функцију. 

Осврнула је и на предлог да се чланови ВШ и ВСТ бирају на један мандат од пет година, који како је указала траје дуже од мандата парламента.

- То су све начини на које може да се оцајча независности и да се омогућни да се, колоквијално речено, нико од чланова не додворава ономе ко га је предлозизо или изабрао - напоменула је Кубуровић.

НОВИ ЗАКОН У СРБИЈИ ОД 1. МАРТА: Удар на високу и ситну корупцију

Она је напоменула да прихватам примедбе струке у вези са разлозима за разрешнеје, нарочито када је реч о осуди шудије или тужиоца на казну затвора.

- Предлози су били да се прецизира да је то казна затвора од минимум шест месеци и прихватам примедбу, тако да сматрам да тај амандман треба да се доради и прецизира - навела је Кубуровић и додала да то није једини амандман за који је указано на прецизност, истицуцћи да је Министарство правде спремно да отклони све непрецизрности и нејасносће.

НЕЛА КУБУРОВИЋ: Јавни бележници и извршитељи растерећују судове

Данашњим округлим столом завршне је усмени део другог круга јавне расправе поводом измена Устава Србије у области правосуђа, а стручна јавност и остали заинтересовани за уставне промене имају могућност да своје ставове, критике, предлоге и сугестије у писаној форми доставе Министарству правде до 8. марта.

На скупу у Палати Србија данас је говорила и премијер Ана Брнабић, која је поручила да интерес грађана Србије мора бити на првом месту у процесу измена Устава и тражења баланса између независности и одговорности судства. 

- Све реформе које смо урадили могу да падну у воду ако немамо судство које је ефикасно и које даје сигруност и стабилности грађанину Србије, али и привреди, инвеститорима, предузетиницма, малим и средњим предузећима. Зато је ово важно за Србију - рекла је Брнабић. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Независно судство је, како је навела, цивилизацијаска норма коју ова Влада жели да поштује, истовремено истичући да је Србији неопходно "судство које је ефикасно - много ефикасније него данас и судство које је одгворно - много одгорније него што је данас".