Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАЂАРСКА И ПРЕМИЈЕР ОРБАН СУ ПРАВИ ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ! Председник Вучић: Верујемо у европску будућност наших земаља

08.07.2021. 12:30
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Мађарска влада и премијер Виктор Орбан су прави пријатељи Србије, који отворено подржавају европски пут Србије, чак и када због Србије трпе критике, рекао је данас председник Александар Вучић и посебно му се захвалио на стабилизујућој улози на Западном Балкану.

- Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чин храбро и отворено, спреман да и због Србије трпи критике, као што чините ви - нагласио је Вучић захваљујући се Орбану на конференцији за штампу.

Он је изразио посебно задовољство што са Мађарском имамо одличну сарадњу у различитим сферама друштвеног живота као и да је за то заслужан Орбан.

Специјалне и Ласт минуте летње понуде - Кипар од 399€ - Турска од 429€ - Шпанија од 599€

Специјалне и Ласт минуте летње понуде - Кипар од 399€ - Турска од 429€ - Шпанија од 599€

"СРБИЈА ЈЕ КЉУЧНА ЗЕМЉА У РЕГИОНУ, ЕУ МОРА ТО ДА СХВАТИ" Моћна порука премијера Мађарске, Орбан подржава нашу земљу

"СРБИЈА ЈЕ КЉУЧНА ЗЕМЉА У РЕГИОНУ, ЕУ МОРА ТО ДА СХВАТИ" Моћна порука премијера Мађарске, Орбан подржава нашу земљу

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ОРБАНА "Само прави пријатељи трпе критику на свој рачун због Србије" (ФОТО/ВИДЕО)

ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И ОРБАНА "Само прави пријатељи трпе критику на свој рачун због Србије" (ФОТО/ВИДЕО)

С тим у вези је указао да је Мађарска Србији била 13, па 11, те 9 трговински партнер, а данас је пети.

- За само неколико година успели смо драматично да увећамо трговинску размену што је значјано за обе земље и посебно за нас који смо нешто мањи и сиромашнији. Дошли смо у 2020.години до готово две милијарде евра трговинске размене - објаснио је Вучић.

Указао је да је у првих пет месеци забележен раст од 23,4 одсто, то јест размена је већ достигла вредност од 900 милиона евра, па ове године очекује да ће прећи границу од две милијарде евра.

Има и све више компанија које извозе у Мађарску и које увозе мађарске производе.

Посебно се захвалио на чињеници да су мађарске компаније, захваљујући пожртвовању и посвећеном раду Орбана и мађарске владе, направиле 16 великих инвестиција у прошлој години, од тога три на северу Србије, и 13 јужно од Саве и Дунава. То говори о посвећености мађарског пријатељства према целој Србији, рекао је он.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Вучић је казао да се подразумева да помажу припаднике мађарског народа у Србији.

Мађарска влада, према његовим речима, допринела је у многоме чињеници да имамо изузетне односе са Мађарима у Војводини, који никада нису били тако добри као сада.

Вучић је истакао да готово да није било међуетничких инцидената.

- Погледајте бројке од пре 19 или 15 година. Данас готово да нису забележени међуетнички инциденти. То говори о поштовању, новом односу, вери и поверењу једних у друге - истакао је он.

Вучић је нагласио да је томе допринело то да су две земље кренуле да решавају историјске ствари, с поштовањем гледају једни на друге и покушавајући да се разумеју. Захвалио се, с тим у вези, посебно и Иштвану Пастору на, како је рекао, рационалном, прагматичном и фантастичном искораку који је значио бољу будућност између Срба и Мађара, што, додаје, не би било могуће без Орбана и његових иницјатива.

Захвалио се Орбану и влади Мађарске и на улози у региону.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Улога Мађарске је изуетно стабилизујућа на Западном Балкану. Све земље региона то виде и доживљавају Мађарску као стабилузујући фактор - објаснио је он.

- Вама много хвала на томе што увек имате времена за Западни Балкан, што размишљате политички и економски како да унапређујемо нашу сарадњу. Хвала и што сви други са Западног Балкана могу добити време и простор у вашој агенди - додао је он указујући да је то нешто што ћемо у Србији увек ценити.

Захвалио се и на подршци Србији на путу у ЕУ.

- Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чини храбро и отворено, спреман да и због Србије претрпи критике, као што чините ви - нагласио је Вучић.

Рекао је да Србија не може да буде само захвална, већ може да поручи и да ће Мађари и Мађарска моћи увек да рачунају на српско пријатељство и да ће Србија моћи по другим питањима да узврати.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- За нас је веома важно инфраструктурно повезивање наших земаља и о томе смо дуго дискутовали, а имаћемо и заједнички ручак - додао је он.

Вучић је указао да обе земље раде на убрзању пруге, која ће повезати наше народе, наша два фантастична града, али и централне и западне Европе са југоистоком континента.

Вучић је указао да се ради и пруга која је важна за Мађаре у Србији, аи за Србе у Мађарској - Сегедин - Суботица, која ће бити повезана и са Бајом.

- То ћемо ускоро да урадимо и то су велике и важне вести, посебно за оне који живе у једној, а раде или се школују у другој земљи, да лако и без проблема остварују све своје интересе - рекао је Вучић.

Подсетио је да су пре неколико дана спојене гасоводне цеви између две земље, наводећи да је то историјски успех Србије и Мађарске.

Вучић је пренео да му је Орбан, будући да је Србија плаћала таксу Мађарској деценијама, рекао је да после градње Балканског тока, Мађарска спремна да плаћа таксу Србији и да никакав проблем по том питању Мађари нису правили.

- То говори колико је Орбан увек био пријатељ Србији. Тако то раде прави пријатељи, а ми смо спремни да увек преузимамо од њих и гас и све што је потребно - рекао је Вучић.

Додао је да Мађари имају велика складишта гаса, а да му је Орбан пренео да Србија може да рачуна на део њихового ускладиштеног гаса, што је око седам милијарди кубних метара.

Председник Србије је поручио да верујемо у ЕУ будућност наше земље, као и помоћи Мађарске на даљем европском путу.

- Настављамо сарадњу са Мађарском и осталим земљама Вишеградске групе, која је регионално пристуна и важна за нас. Верујем да ћемо у будућности не само одржати овакве односе, већ да ћемо покушати и постарати се да они, ако је могуће, буду и на још вишем нивоу- рекао је Вучић.

Поручио је да је Орбан увек добродошао у Србији, да може овде да се осећа као код куће, те да би Београд волео да има чешће састанке и радне и званичне, са Будимпештом.

Вучић је рекао и да се иза мађарског пријатељства крије дугорочна, стратешка политика.

У том смислу, набројао је да Мађари улажу у фабику за прераду малина у Ариљу, која ће бити отворена до краја године, праве погоне за пољопривредну механизацију и логистички центар у Војводини, као и фабрику сточне хране у Шиду, наводећи да је то много фантастичних пројеката за Србију, који су произашли из сарадње на коју је поносан.

- Хвала вам на пуном доприносу стабилизацији целог региона, јер је та стабилизација од кључног значаја и само уз то можемо да економски да се развијамо, да напредујемо и да се похвалимо добрим резултатима - рекао је Вучић.