Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈАКО ПРИЈАТЕЉСТВО СА ФРАНЦУСКОМ! Председник Вучић: "Разговор са Макроном отворен и пријатељски, ускоро и његова посета Србији"

09.04.2024. 20:31
Пише:
Србија Данас/Курир
Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Профимедиа

Велике и важне вести за нашу земљу дошле су после дводневне посете председника Србије Александра Вучића Паризу и дугих разговора с француским председником Емануелом Макроном. Вучић је јуче рекао да је срећан због резултата састанака у Паризу, на којима се разговарало о свим видовима сарадње.

- Више од три сата разговора с француским председником, остали смо насамо, скоро до 23.15... Срећан сам због тог разговора, а постигли смо и неке конкретне договоре, близу смо потписивања уговора за "рафале", то је страшно важно за нас, јер ми у овом тренутку не можемо да добијемо тако софистициране ловце... То нам отвара врата и за сарадњу с другим компанијама попут "Талеса" и "Ербаса"... Потписивање уговора за "рафале" се може очекивати за два месеца, уз присуство председника Француске. Очекујем скору посету председника Макрона Србији, у наредних неколико месеци - најавио је председник.

Како је нагласио, то отвара прилике за друге сарадње.

- Важно је да радимо метро и пруге. Разговарамо с компанијама за летеће аутомобиле. До Експа би требало то да спроведемо у дело. Разговарали смо и о новим инвеститорима - објаснио је Вучић и додао да је било разговора како да отпад искористимо за стварање енергије, како да решимо чистоћу воде, о пречистачима воде за Београд...

Председник Србије је оценио да је тет-а-тет разговор с Макроном био отворен и пријатељски:

- Наши разговори су били отворени, не бих рекао најтежи, али отворени и пријатељски. И хвала му на томе што је желео да чује све оно што смо ми имали да кажемо.

Он је објаснио да је Макрон неко с ким има најближе односе, неко ко је у тешким тренуцима био пријатељ Србије и да не би требало да се забораве важне ствари које је Макрон за нас урадио. Вучић је подсетио да не треба да се заборави Самит Европске политичке заједнице у Гранади, одржан мало после догађаја у Бањској, јер је Макрон био тај који је пружио руку Србији у веома тешком тренутку, када је цео свет осуђивао само Србију и желео да преко ноћи уведе санкције Србији.

- Хоћу само да то знају сви. То су ствари које се не заборављају и сад. Али кад ја реагујем на онакав начин, онда ви можете да разумете шта се све у мени накупило и кроз шта све наша земља пролази - напоменуо је Вучић.

Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Профимедиа

Почасти

Говорећи о ситуацији у којој је Макрона подсетио на неиспуњене обавезе Приштине, Вучић је рекао да би мало ко одговорио оштро председнику Француске као што је он учинио у понедељак у заједничком обраћању јавности. Како је објаснио, није то учинио због храбрости, већ зато што размишља о земљи коју води. Он сматра да је Србији потребна сарадња с бројним француским компанијама и као један од примера је навео београдски метро, за који ће морати да се нађе оператер. Вучић је на почетку пословног савета Француска-Србија, који је организован јуче у Паризу, рекао да је потребна и сарадња с компанијама за изградњу депонија, управљање отпадом и свим осталим, и да се с њима склопе велики уговори на дуги низ година.

Он је објаснио да Србија није у стању да управља тим системима због чега се ту отвара доста простора за француске компаније.

Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Профимедиа

- Такође се радујемо будућој сарадњи на пољу вештачке интелигенције и дубоко смо захвални Француској, која нам је помогла да председавамо овом партнерству за вештачку интелигенцију које је за нас од највеће важности. Такође смо јуче почели да разговарамо са ЕДФ о стратешком разговору о нуклеарној енергији, о нуклеарним реакторима, јер знате да је то зелена енергија. Није у питању само зелена енергија, већ енергија која ће створити одржив систем за Србију. У супротном, за 20 година нећемо моћи да снабдевамо довољном електричном енергијом не само нашу индустрију већ и наше становништво - упозорио је Вучић.

Он је открио да су током вечере у понедељак два сата говорили о Косову и Метохији и региону и о свему "што нас тишти" и нагласио да су сви поштовали његову отвореност и искреност. Како је напоменуо, Макрон је током вечере био фер и имао је питања о ЗСО.

- Мислим да смо успели да објаснимо позицију Србије, видећете. Мени је посао да се борим за земљу и уживам у почастима причињеним не за мене већ за нашу земљу. Хвала Макрону што је рекао да верује и у мене лично... Мислим да он разуме, кад говорите истину, то вам је најбоља заштита, што говорите и пред народом и пред странцима - изјавио је Вучић.

Отворена врата

Рајко Петровић из Института за европске студије подсећа да се Вучић више пута срео с Макроном него сви остали лидери региона заједно, што говори много о тежини ове посете.

- Куповина француских "рафала" значиће много за одбрану и безбедност наше земље, а Француска је дала и недвосмислену подршку наставку евроинтеграција наше земље. За очекивати је и да се повећају француске инвестиције, вероватно у областима енергетике и наменске индустрије, што је свакако важно за свеукупни развој наше земље. Посебно је значајно то што је председник Вучић имао прилику да француском председнику пренесе јасну поруку да албанска страна на КиМ није спровела ниједну ставку од досад договорених ствари, али и да је Србија посвећена дијалогу, миру и стабилности - оценио је Петровић.

Vučić i Makron
Вучић и Макрон / Извор: Профимедиа

Пунокрвни ловац са стелт карактеристикама

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да је значај набавке "рафала" за Србију огроман.

- "Рафал" важи за један од најспособнијих и најмодернијих авиона у свету. Иако није авион пете генерације, попут америчких, руских или кинеских платформи, он је и те како моћан, за читаву једну генерацију напреднији од "мига 29", који сад имамо у нашим снагама. "Рафал" поседује такозване стелт карактеристике, има смањени радарски одраз, пре свега због одређених материјала и антирадарских премаза. То је пунокрвни вишенаменски авион, јер може да врши дејство по циљевима у ваздуху, по циљевима на копну ракетама или вођеним и невођеним авио-бомбама, а такође може да врши дејства по циљевима на мору. Са друге стране, овај авион може да врши сегмент електронског ратовања, а чак има способност да обавља улогу авио-танкера, односно да допуњује горивом друге авионе - објашњава наш саговорник.

Макрон послао поруку на ћирилици

Емануел Макрон се после сусрета с Вучићем огласио на друштвеној мрежи Икс и то на ћирилици.

- Француска је посвећена европској будућности Србије, будућности која се сада пише - написао је Макрон на француском, али и српском језику, користећи ћирилицу.

Вучић о...

Опозицији:

- Сећам се неких наших људи који су учествовали у обављању државних послова, никада нису смели да писну на затвореним састанцима, а не на отвореним конференцијама, посебно не у иностранству. Напади ће бити жешћи, јер је све у несагласју с њиховим тврдњама. Они мисле да заслужују власт, јер им се власт свиђа, а не јер имају нешто чиме би стварно критиковали оне који су остварили неупоредиво боље резултате.

- Много тога има да бих могао да се бавим нечијом таштином и чињеницом да не могу да победе на изборима, немам снаге ни да им одговарам на увреде. Хоћу да ми сав фокус буде усмерен на све државне интересе.

Експу:

- Велика је заинтересованост француских привредника који желе да улажу у Експо. Они хоће и да граде и зараде новац, што је логично. Ако узмете њиховог кустоса, онда ће вам видљивост Експа бити за 10 одсто већа него што би била иначе. Дакле, говорим вам о детаљима. Ми смо већ ушли у много детаља везаних за Експо и имамо специјализоване компаније с којима разговарамо о летећем таксију и да обезбедимо пуну сигурност, а да будемо светско чудо у том тренутку.

Мали на пословном савету с Француском

Министар финансија Синиша Мали изјавио је јуче да Србија претходних година и сада, упркос пандемији коронавируса и енергетској кризи, успева да остварује позитивне стопе раста, о чему сведочи и то што је прошле године стопа раста БДП била 2,5 одсто. Он је на састанку пословног савета Француска-Србија током посете делегације Србије Француској с председником Вучићем на челу рекао да је план да Србија 2027. године пређе 100 милијарди евра БДП. Истакао је да Србија, историјски гледано, има рекордан број запослених и да су све мере које су предузимане у последњих неколико година, без обзира на светску кризу, дале резултате. Нагласио је да се Србија показала као изузетно атрактивна инвестициона дестинација, делом и због француских компанија које учествују у томе. Представио је програм "Србија 2027" и додао да наша земља жели да пронађе начин да настави да расте. Подсетио је да је план да достигнемо просечну плату 2027. године од 1.400 евра.

Извор: Србија Данас/Курир