Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Мали: Неосновани покушаји умањења Ђиласовог дуга, актуелна власт је тај износ преполовила

28.09.2017. 22:18
Пише:
Танјуг
sinisa mali
синиса мали / Извор: Србија Данас

Дуг који је претходна градска власт на челу са Драганом Ђиласом оставила иза себе 2013. године, износи једну милијарду и 118 милиона евра

Укупни дуг Града Београда који је иза себе оставио Драган Ђилас, износио је милијарду и 118 милона евра, а поједине Ђиласове колеге покушавају ту цифру да смање приказујући јавни уместо укупног дуга, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

Градоначелник објаснио: Поднећу оставку само у овом случају

Синиша Мали одустаје од кандидатуре? Највероватније ће се повући пре краја мандата

Како је Мали рекао, актуелна градска власт је за три године тај дуг преполовила.

Siniša Mali
Синиша Мали / Извор: Србија Данас

Мали је објаснио да се укупни дуг се састоји од јавног дуга, што је дуг према банкама, затим од камата, обавеза градских општина, обавеза јавних предузећа код којих је Град Београд власник, од доспелих, а неплаћених обавеза...

Кад се све то сабере, тврди градоначелник, дуг који је претходна градска власт на челу са Драганом Ђиласом оставила иза себе 2013. године, износи једну милијарду и 118 милиона евра, а појединци покушавају да га умање.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

- Његове (Ђиласове) колеге уз помоћ Н1 приказују јавни дуг као укупан дуг, јер Ђиласу не одговара да људи знају који су резултати његове погубне владавине - рекао је Мали.

Представљајући структуру тог дуга, Мали је рекао да обавезе по основу кредита, главница и камата износе 662 милиона евра, да су 2013. обавезе градских општина биле 18 милиона евра, обавезе јавних комуналних предузећа и јавних предузећа 337 млиона евра, доспеле, а неизмирене обавезе 51 милион евра, док су обавезе непокривене буџетом 50 милиона евра.

- Ја се финансијама бавим 20 година, и знам да цифре не могу да лажу, када се све сабере дуг који је он оставио је милијарду и 118 милона", поновио је Мали и додао да када се то подели на број становника Београда, добије се резултат да је сваки Београђанин дужан 630 евра.

Gradska skupština
Градска скупштина / Извор: Србија Данас

Ипак, актуелна градска власт је, каже он, за три године тај дуг преполовила и он сада износи око 300 евра по глави становника.

Он је подсетио и да за све обавезе јавних комуналних предузећа предузећа град гарантује. 

- Ако на пример, ГСП не плати НИС-у обавезе за гориво, град Београд мора да плати. Ту смо дуг смањили са 337 милиона евра на 135 милиона евра - каже градоначелник.

Крстић: Јанковић се окренуо хомофобу Ђиласу јер није нашао другог финансијера

Претходна власт, према његовим речима, није плаћала вртићима, ни домовима здравља за грејање и комуналије, који онда нису плаћали јавним предузећима, а која су због тога "отишла у понор".

- Сва јавна предузећа Града Београда су направила губитак од 2 милијарде динара 2013, а 2016 иста та предузећа имају добит од 10 миијарди", каже Мали додајући да је управо то јасна разлика садашње и "Ђиласове политике".

На констатацију да се Н1 у својим тврдњама позвала на извештај Фискалног савета, Мали је прочитао делове тог извештаја рекавши да је Н1 ТВ навела само једну реченицу коју је извукла из контекста.

У делу извештаја који је прочитао стоји да је Београд у прошлости средства за јавне инвестиције обезбеђивао задуживањем али да је та могућност сада исцрпљена.

Most na Adi
Мост на Ади / Извор: Профимедиа

Инвестиције Београда, наводи се у извештају који је Мали читао, јесу од 2008. до 2013. износиле преко 200 милиона евра годишње, што је два до три пута више него сада, али то није дошло на економски одржив начин. 

Овакав модел за повећање инвестиција брзо се показао као неодржив јер је довео до неконтролисаног раста дуга на ниво од преко 65 одсто прихода, прочитао је градоначелник.

Град је тада водио и популистичке мере попут тринаесте пензије, због тога је каснио у плаћању својих обавеза према јавним prreduzećima, рекао је Мали и подсетио на доспеле а неизмирене обавезе, којих, како каже, "код Ђиласа у дугу" има око 100 милиона евра.

sinisa mali
синиса мали / Извор: Србија Данас

Структура тих обавеза, наводи, јесте једнократна помоћ социјално угроженим лицима - 120 милиона динара, затим дуг трудницама за накнаду за време трудничког одсуства од 388 милиона динара.

У извештају Фискалног савета такође стоји да је претходна власт више инвестирала, а Н1 тврди да је Београд од 2014. инвестирао у просеку око 80 милиона евра што Мали није порекао али је истакао да је Београд до 2013. био презадужен и морао је да нађе простор за брзе и знатне уштеде у буџету како би прешао у суфицит и почео да смањује дуг.

- Ђилас је инвестирао тамо где је он имао интереса и довео град у дужничко ропство -сматра градоначелник.

Ђиласова највећа инвестиција, каже Мали, је Мост на Ади а друга Уговор о набавци 200 Соларисових аутобуса који коштају, тврди, 319.000 евра по комаду.

- Исте такве ми купујемо од Икарбуса и плаћамо 280.000 евра са ПДВ-ом - рекао је Мали и додао да када се ту изведе рачуница са бројем аутобуса, дође се до уштеде од осам милиона евра.

- Могу они да кажу да су више инвестирали, јесу, али ту разлику коју је неко узео, враћају грађани Београда. Ми инвестирамо онолико пара колико имамо у оно што Београђани хоће - закључио је градоначелник.