Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТЕТ РОЂАК АМБАСАДОРА МАРКА ЂУРИЋА У ИЗРАЕЛУ: "Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах"

10.11.2023. 11:11
Пише:
Србија Данас/Јерусалем Пост/Косово Online
alon
алон / Извор: Фото: X Printscreen/@HostageAid

Амбасадор Србије у САД открио је детаље отмице свог рођака Алона Охела.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је, у интервјуу за медије, да је Косово колевка државности, духовности, културе и идентитета Србије и да је признање једнострано проглашене независности Израела био озбиљан ударац по српско-израелске односе.

ПРЕДСЕДНИК У ПАРИЗУ СА БЕЛГИЈСКИМ ПРЕМИЈЕРОМ: Добар разговор о убрзању процеса евроинтеграција СрбијеAleksandar Vučić i Aleksandar de Kroom

ПРЕДСЕДНИК У ПАРИЗУ СА БЕЛГИЈСКИМ ПРЕМИЈЕРОМ: Добар разговор о убрзању процеса евроинтеграција Србије

ВУЧИЋ У ВАЖНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Почиње Париски мировни форум, са Макроном у четири окаvucic makron

ВУЧИЋ У ВАЖНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Почиње Париски мировни форум, са Макроном у четири ока

"ОВДЕ СЕ УВЕК ПОСЕБНО ОСЕЋАМ, ДОБИЈЕМ НОВУ ЕНЕРГИЈУ И ОГРОМНУ СНАГУ" Председник Вучић посетио манастир Поганово код Пирота (ФОТО)aleksandar vučić

"ОВДЕ СЕ УВЕК ПОСЕБНО ОСЕЋАМ, ДОБИЈЕМ НОВУ ЕНЕРГИЈУ И ОГРОМНУ СНАГУ" Председник Вучић посетио манастир Поганово код Пирота (ФОТО)

- Признање такозваног Косова од стране израелске владе био је, ван сваке сумње, најзначајнији ударац српско-израелским односима у последњих 75 година -  рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да је Косово за Србе света земља, не само 13 одсто суверене територије, већ колевка државности, духовности, културе и идентитета Србије.

Подсећа да је Косово признато као део Србије од стране Уједињених нација и 110 земаља света, са укупно 79,8 одсто становништва које подржава став Србије о статусу Косова.

- У протекле три године, 27 земаља је опозвало или замрзнуло признање Косова, да би омогућило решење кроз дијалог. Израел је био једини нови призналац. Билатерални односи су претрпели озбиљан ударац. Али односи између Срба и Јевреја су толико јаки и утемељени, да са поносом могу да кажем да поново настављамо да развијамо наше односе у многим сферама и уверен сам да ћемо то чинити још већим темпом - нагласио је Ђурић.

Амбасадор је истакао да Србија на Израел гледа као на једног од својих блиских пријатеља.

На питање на који начин је Хамасов напад на Израел 7. октобра њега лично погодио, Ђурић је рекао да стравичан напад на Израел и јеврејски народ који се догодио на празник Симхат Торе има глобалне импликације.

- Сада, више него икад, свет треба да буде уједињен у заустављању било каквог облика насиља, било где - указао је он.

Наводи да је напад на Израел и веома лична ствар за његову породицу.

- Имам много рођака и драгих пријатеља у Израелу. Тог дана терористи су киднаповали мог рођака Алона Охела, 23-огодишњег младића, двојног израелско-српског држављанина са којим делим истог прадеду Јеврејина из Новог Сада, у Србији, по мајчиној страни. Од тада, заједно са целом породицом и добрим људима који су спремни да помогну, укључујући и владе Србије и Израела, радимо непрестано да покушамо да га вратимо. Алон је надарен млади пијаниста великог талента и чисте душе, надалеко познат по томе што помаже другима. Према исказима сведока, он је покушавао да помогне пријатељима на музичком фестивалу ризикујући свој живот током напада. Он је такође храбар човек, а верујемо да ради исто и сада - помаже другима, где год да је. Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах - подвукао је Ђурић.

На констатацију да односи Јевреја и Срба сежу више од 1.000 година, а можда и дуже, те питања да ли би рекао да на неки начин његова и прича његовог израелског рођака симболизују како су јеврејско-српски односи међусобно повезани, Ђурић је указао да Алонов прадеда Зеев Ашкенази потиче из Новог Сада, у Србији, ге је био активан као члан Хашомер Хацаира и других јеврејских организација.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

- Као младић вођен ционистичким идеалима, отишао је из Новог Сада у Свету земљу марта 1941. Остатак породице, укључујући и моју баку Миру Шонбегер, је остао. То се догодило само месец дана пре инвазије нацистичке Немачке на Југославију. Дошао је у Свету земљу и међу хиљадама људи који су дошли из Србије учествовао у формирању државе Израел - објаснио је он.

Ђурић је указао да је Србија била велики центар ционистичког покрета, подсећајући да породица Теодора Херцла потиче из Земуна, а да је Земун био и родни град рабина Јуде Бен Шломо Хаи Алкалаја, који је данас признат као претеча модерног ционистичког покрета.

Истиче и мање познату ствар – да је Краљевина Србија била прва држава у свету која је званично подржала и признала Балфурову декларацију 1917. године и тиме подржала идеју о формирању Израела пре више од 100 година.

- Штавише, под вођством прво премијера и нашег садашњег председника Александра Вучића, Србија је била прва европска држава која је донела закон о враћању непотражене и безнаследничке јеврејске имовине одузете током Холокауста, Закон о имовини без наследника Холокауста. Вреди напоменути и да Срби имају 139 носилаца признања ’Праведник међу народима’, што их чини убедљиво најзаступљенијим народом у региону у коме су нацистичка немачка и хрватска усташка окупација починиле невероватне злочине. И Срби и Јевреји су третирани као подљуди и истребљени заједно у стотинама хиљада злогласних нацистичких и усташких концентрационих логора попут Јасеновца. Борили су се и раме уз раме у више антифашистичких покрета на нашим просторима. Током историје, јеврејска и српска историја су биле међусобно повезане, али такође чврсто верујем да имамо много добрих ствари које можемо и морамо заједно да постигнемо у будућности - нагласио је Ђурић.

Упитан како Србија гледа на масакр Хамаса и на израелски план да уништи терористичку организацију, Ђурић је подсетио да су највиши српски званичници недвосмислено осудили терористички напад Хамаса.

То је, подвлачи, за Србију ствар принципа.

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Профимедиа

- Али, не заборавимо да за Србе јеврејски народ представља и пријатељски, па и братски народ. Осим тога, Хамас је у Србији познат по слању терористичких ’добровољаца’ против Срба током југословенских ратова деведесетих - указао је српски амбасадор.

Рекао је да Србија са великом забринутошћу посматра пораст различитих облика историјског ревизионизма и антисемитизма, додајући да је Србија другачија од многих европских народа по томе што је антисемитизам не само веома редак, већ се појављује искључиво као лоше понашање појединаца.

- Не постоји никаква културна предрасуда према Јеврејима у Србији. Напротив. Ако можемо да генерализујемо, на Јевреје се гледа са поштовањем и гледа као на браћу и сестре у патњи -  подвукао је Ђурић.

На констатацију да се Србија граничи са две већинске муслиманске земље на Балкану - Албанијом и Босном и питање да ли се Србија суочава са претњом од исламског екстремизма и тероризма, Ђурић је рекао да је Србија већ увелико патила од разних облика екстремизма, укључујући и исламски.

Он је навео да је Србија дом мале, али распрострањене муслиманске заједнице, која је добро интегрисана у друштво и једнако третирана.

- Постоје регионалне силе и злонамерни актери који непрестано покушавају да подстакну исламски фундаментализам. Ми смо у сталном ризику јер се чини да су њихова средства бескрајна, а њихова посвећеност трајна. Неки од наших суседа, међутим, немају ситуацију у потпуности под контролом, а ми видимо клизање у екстремизам у многим заједницама. Неке регионалне престонице су буквално трансформисане до непрепознатљивости, са десетинама хиљада нових становника са Блиског истока, од којих су многи идеолошки или верски мисионари и екстремисти. Последице овога ће се осетити у наредним деценијама - упозорио је Ђурић.

На констатацију да широм света постоји велика јеврејска дијаспора и да Израел улаже велике напоре да негује чврсте везе са својим народом, те питање да ли сматра да Србија, која има и своју приличну дијаспору, може нешто да научи од израелског модела, Ђурић је рекао да у Србији постоји изрека "само слога Србина спашава".

- Међутим, ми смо једна од најразноврснијих и најхетерогенијих нација на земљи. Морамо брзо да научимо како да сачувамо свој идентитет у времену и простору и да савладамо вештине као што су лобирање, мобилизација и организовање наших бројних заједница широм света. На пример, у САД постоји 137 српских цркава и више од милион Срба/Американаца. Ако желимо да преживимо и напредујемо, морамо да учимо од најбољих. А Јевреји су најбољи када је у питању суочавање са многим од ових изазова. Јеврејска држава је такође постигла импресивне резултате у овој области и ми свакако можемо имати велике користи од размене -  казао је он.

Упитан да ли мисли да је Србија праведно третирана од стране западних медија, навео је да је током 1990-их и деценија које су уследиле, имиџ Србије у јавности укаљан организованом кампањом против српског народа и земље.

- Пре деценију, коначно смо почели да мењамо парадигму и преокрећемо стари наратив у Србију као нову причу о успеху, Србију као одговорног и поузданог партнера и Србију као стабилан политички и економски мотор који покреће цео регион напред. На челу са председником Александром Вучићем променила се целокупна привреда наше земље, задржали смо привредни раст у успону и смањили јавни дуг и стопу незапослености, док је само Србија привукла 65 одсто страних директних инвестиција у цео регион. Наши резултати и достигнућа говоре сами за себе, они су најбољи инструменти и алати које смо икада могли да употребимо у представљању и промоцији Србије у међународној арени - подвукао је он.

Упитан за европски пут Србије и њеном напретку, као и да ли ЕУ одуговлачи процес, Ђурић је нагласио да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије и да остаје у потпуности посвећена процесу европских интеграција док наставља да спроводи реформску агенду у складу са својом европском оријентацијом и националним интересима.

- Србија је остварила значајан напредак на свом реформском путу, посебно у областима економије и владавине права, како се наводи у годишњим извештајима Европске комисије. Нажалост, мислим да ниједна од земаља кандидата за чланство у ЕУ није задовољна тренутном динамиком приступања ЕУ, посебно имајући у виду чињеницу да смо сведоци феномена ’замора од проширења’ последњих неколико година. Ипак, остајемо у нади да ће земље чланице ЕУ признати настојања и резултата Србије и да ћемо до краја године добити „зелено светло“ за отварање Кластера 3, за шта је наша земља у потпуности спремна - објаснио је он.

На питање када ће Србија преселити своју амбасаду у Јерусалим рекао је да је жеља Београда да премести амбасаду у Јерусалим, нажалост, суспендована када је Израел признао Косово.

- Ипак, наставили смо и отворили трговинску канцеларију у Јерусалиму 2021. године, чиме смо поново потврдили нашу посвећеност изградњи снажнијег економског и пословног везе са Израелом - додао је он.

Упитан за тренутну атмосферу и протесте у Србији, Ђурић је указао да је земља била погођена трагедијама без преседана у два узастопна дана у мају.

- Оно што је почело као протести против насиља као демократски израз туге људи и шока масовним убиствима, брзо се претворило у политичке игре појединих опозиционих партија и њихову злоупотребу емоција људи у политичке сврхе. На први формални захтев опозиције за изборе, наша Влада је одговорила прихватањем захтева за ванредне изборе, чиме је показала своју приврженост демократским принципима и одговорност према народу. Уверен сам да ће легитимитет садашњег државног врха на предстојећим изборима бити ојачан оживљеним изражавањем воље и поверења народа у политику коју је успоставио наш председник Вучић, коју је развијала, пратила и спроводила наша Влада - истакао је он.

На питање какав је његов став према Техерану, Ђурић је рекао да је Србија често истицала важност решавања иранског нуклеарног питања мирним дијалогом и дипломатијом, истовремено делећи забринутост међународне заједнице у вези са ширењем нуклеарног оружја.

- Као кандидат за чланство у ЕУ, Србија настоји да своју спољну политику усклади са ставовима ЕУ, посебно осуђујући гнусне активности Хамаса и означавајући Хезболах у целини терористичком организацијом. Србија и Иран имају много разлика у култури, религији и историјским искуствима, али ми ценимо поштовање Техерана према територијалном суверенитету и интегритету Србије, као и његов став о једностраном проглашењу независности Косова - закључио је амбасадор Ђурић.