Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАРКО МИЛОШЕВИЋ ПЛАНИРАО ЂИНЂИЋЕВ АТЕНТАТ? Испливали до сада неоткривени детаљи о ликвидацији бившег премијера

04.04.2021. 22:17
Пише:
Србија Данас/Српски Телеграф
MArko Milošević i Zoran Đinđić
МАрко Милошевић и Зоран Ђинђић / Извор: Фото: Профимедиа

Наводно је син Слободана Милошевића дао пет милиона долара за ликвидацију Ђинђића

Према незваничним информацијама и како преносе поједни медији, сумња се да је Марко Милошевић наручио убиство председника Владе Србије Зорана Ђинђића, а ту тврду у тајности изнео је један од припадника земунског клана.

НАЈЛЕПШИ ЗАДАТАК ЗА ПРЕМИЈЕРКУ: Ана Брнабић дочекује сутра нови контингент вакцина Синофарм

НАЈЛЕПШИ ЗАДАТАК ЗА ПРЕМИЈЕРКУ: Ана Брнабић дочекује сутра нови контингент вакцина Синофарм

СЛОБИН МОЗАК ЗАДРЖАН НА ИНСТИТУТУ У ХАГУ? Годинама се шушкало по ходницима Трибунала - "Породици" послати само делови тела?

СЛОБИН МОЗАК ЗАДРЖАН НА ИНСТИТУТУ У ХАГУ? Годинама се шушкало по ходницима Трибунала - "Породици" послати само делови тела?

СПС РЕАГОВАО ЗБОГ "ПОРОДИЦЕ"! Одговорили на ОПТУЖБЕ некадашњег функционера Ивковића: Мантром прикривају истину!

СПС РЕАГОВАО ЗБОГ "ПОРОДИЦЕ"! Одговорили на ОПТУЖБЕ некадашњег функционера Ивковића: Мантром прикривају истину!

Наводно, убицама је понудио пет милиона долара и захтевао је да се ликвидација обави одмах после 5. октобра 2000, када је коалиција ДОС, коју је предводио Ђинђић и срушила његовог оца са власти.

Истину о крвавом плану који је наводно ковао Марко Милошевић открио је члан "земунског клана" Зоран Вукојевић Вук, који је међу првима добио статус сведока-сарадника (шест месеци после атентата у октобру 2003, прим. аут.). После сведочења пред Специјалним судом одбио је да уђе у програм заштите сведока. Две године касније Вукојевић је брутално ликвидиран, његов тело је пронађено масакрирано у шипражју поред пута.

Тајни дил

Откривајући дил који је Марко Милошевић имао са мафијом, Вукојевић је 13. априла 2004. у судници Специјалног суда два пута поновио да је Слобин син наручио атентат на Ђинђића. Вукојевић није прецизирао коме је Милошевић јуниор нудио новац, али је, с друге стране, испричао да су Ђинђићеву главу тада сачували управо "земунци".

Milorad Ulemek Legija
Милорад Улемек Легија / Извор: Профимедиа

Душан Спасојевић је са Милорадом Улемеком организовао да Ђинђића заштите њихови људи. После 5. октобра послао нас је Легија да их обезбеђујемо. Значи, Ђинђића и његово обезбеђење - тврдио је Вукојевић.

Сечен ножевима, умотан у целофан и запаљен

Зоран Вукојевић био је полицајац у Земуну и Гроцкој, а затим је постао шеф обезбеђења Душана Спасојевића

- одбио да уђе у програм заштите сведока

- свирепо убијен 3. јуна 2006.

- његово тело нађено недалеко од Аеродрома "Београд", поред ауто-пута

- патолози изјављивали да толико унакажено тело дуго нису видели

Вукојевић је пребијан, сечен ножевима и измасакриран

- потом је, док је још увек жив, умотан у целофан, запаљен и бачен у раку ископану педесетак метара од места на ком је нађен у шуми

- запаљен и измасакриран пузао је још неких 50 метара

- човек од поверења Душана Спасојевића, његов шеф обезбеђења, благајник и лични секретар

Вукојевић се јављао на Спасојевићев телефон, посредовао, организовао све што је требало

- у кухињи је држао пластичне кесе са десетинама хиљада евра и из њих плаћао све што је Спасојевић тражио или наредио

Одговарајући на питање председника већа колико су штитили премијера, Вукојевић, који је иначе био десна рука Душана Спасојевића, рекао је:

Једно петнаестак дана пошто је у том периоду Марко Милошевић нудио пет милиона да се убије Ђинђић.

На опаску адвоката да нису добро чули шта је рекао, Вукојевић је поновио:

Марко Милошевић је нудио пет милиона да се убије Ђинђић.

Иако је Вукојевићево сведочење било без присуства јавности, а његов исказ се сматрао службеном тајном, адвокат породице Ђинђић Рајко Даниловић изјављивао је да су овим сведочењем потврђени сви наводи оптужнице за убиство премијера.

Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Профимедиа

- Чак је на питања судског већа, тужилаца и бранилаца он допунио многим конкретним доказима оно што је раније износио и тврдио, а са чиме је јавност углавном упозната пошто су ти његови искази били доступни преко неких листова, без обзира на то што би то представљало службену тајну - рекао је Даниловић.

Зна шта их чека

Политиколог Јелена Вукоичић истиче да је свима, па и Марку, било јасно какав судбина чека његовог оца после губитка власти:

- Мислим да су сви знали да ће Ђинђић изручити Милошевића, могли су да претпоставе како ће се то завршити. ДОС је дошао на власт после Петог октобра, зна се да су иза ДОС стајале махом западне обавештајне службе, тако да је било очекивано да ће та власт испуњавати све што долази са запада, а Америци је било најважније да Слоба буде ухапшен и изручен Хагу.

Светозар Вујачић, адвокат и саветник актуелног министра полиције, не искључује могућност да је Милошевићев наследник помишљао и на овакву освету.

- Може бити, али да је тужилац у том случају имао основану сумњу да је то тачно, сасвим сигурно би истог тренутка донео решење о спровођењу истраге Марка Милошевића за подстрекивање убиства Зорана Ђинђића. Овако је остало само на томе што је рекао јер изгледа да за то није имао доказа - наводи Вујачић.

Откривене тајне из Шилерове

Поред сведочења из 2003, Вукојевић је на питања суда одговарао и у априлу 2005. У том исказу открио је како је из полиције прешао на страну мафије, а открио је и све тајне "земунаца". Ово су најзначајнији делови Вукојевићевог исказа:

- после суспензије у ОУП Земун, где је радио као полицајац (2000. године), отишао је код Спасојевића да ради у његовом обезбеђењу

- Спасојевић и Миле Луковић Кум су му безгранично веровали, па је био сведок многих договора и планова

- криминална група "земунаца", настала 1997, кад су почели да раде са наркотицима, а тржиште су проширили и на Енглеску и Шпанију

- за 15 убистава, које је суд стављао на терет овом клану, Вукојевић је тврдио да је о њима чуо, али да није учествовао

- "земунци" су с убиствима кренули у фебруару 1999, припадници клана о томе су отворено говорили

- Спасојевић, кога су тада звали Ђаво, често је ишао у Институт за безбедност, где се састајао са Радетом Марковићем, шефом Ресора Државне безбедности

- држава је одобрила Спасојевићу "да све побије и почисти криминалце по граду".

- код Спасојевића у Шилерову дневно долазило по 100 људи да нешто тражи или да му се обрати за помоћ

- Спасојевић је био као судија, одлучивао је шта може, а шта не

- сви састанци у Шилеровој су снимани, касете са снимцима предавале су се Спасојевићу

 

Три ликвидације са Марковим потписом

Наводно, име Марка Милошевића помињано је у три велике ликвидације које су десиле пре него што је његов отац срушен с власти.

1. Арканови шамари

Наиме, Милошевићев син пикирао је Жељка Ражнатовића Аркана, који му је ударио неколико шамара. Убрзо после тих шамара Аркан је убијен, а бивши шеф СДБ Радомир Марковић на суђењу 2001. навео је да се Слободан Милошевић бојао да ће људи Жељка Ражнатовића у знак одмазде због убиства Аркана ликвидирати његовог сина Марка.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Профимедиа

Марковић је навео да се причало да је Аркан, својевремено, говорио да ће, уколико се њему нешто деси или буде отишао у Хаг, освету поднети Марко Милошевић.

Ражнатовић је убијен 15. јануара 2000. у београдском хотелу "Интерконтинентал".

2. Убиство због жене

Име Марка Милошевића често се помиње у случају убиства Владана Ковачевића познатијег као Влада Треф. Иако су били блиски пријатељи који су се дружили на тркама, Милошевићев син имао је љубавну везу са Ковачевићевом супругом Бојаном Бајрушевић. Ковачевић је открио превару и то је био разлог за сукоб са Милошевићевим наследником.

Ковачевић је убијен 20. фебруара 1997. испред канцеларије своје фирме у Сава центру на Новом Београду. Два метка су му испаљена у тело, а два у главу. Неколико минута после полиције на место злочина стигао је и Марко Милошевић.