Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МИ НЕ ПРЕТИМО И НЕ ЗВЕЦКАМО ОРУЖЈЕМ" Вучевић јасно ставио до знања - Србија више НИЈЕ џак за ударање! (ФОТО)

03.12.2022. 17:44
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/милосвуцевиц_одбрана

Министар одбране, Милош Вучевић, поручио је да је Србија увек за дијалог и компромисе, али више није џак за ударање, затим је истакао да је Војска Србије данас многоструко снажнија него што је икада била и да је наш гарант слободе и неутралности.

- Ми никоме не претимо, не звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу. Јасно тражимо поштовање за све што улажемо у развој добросуседских односа, смиривање тензија на Балкану, поштовање међународног права и права других - рекао је Вучевић у интервјуу за децембарско издање магазина "Одбрана".

"УВОЂЕЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА" Вучевић преузима одговорност да Вучићу предложи одговарајуће решење

"УВОЂЕЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОКА ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА" Вучевић преузима одговорност да Вучићу предложи одговарајуће решење

ШОЛАКОВ БИЗНИС У ПРОБЛЕМУ? Медији у Грчкој објавили званичне податке

ШОЛАКОВ БИЗНИС У ПРОБЛЕМУ? Медији у Грчкој објавили званичне податке

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КИНЕ И УАЕ: "Разговарали смо о сарадњи у областима медицине и најновијих технологија" (ВИДЕО)

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КИНЕ И УАЕ: "Разговарали смо о сарадњи у областима медицине и најновијих технологија" (ВИДЕО)

Вучевић је рекао да постоје и наша права и да је нормално очекивати да она буду поштована, али и заштићена уколико буду угрожена.

Навео је да је Војска Србије један од стубова и елемената државности наше земље и чврст ослонац нашег народа који, додао је, према њој гаји огромно поверење.

Говорећи о опремању Војске Србије, набавци савремених борбених средстава и шта у том погледу можемо очекивати у будућности, Вучевић је навео да процес осавремењивања наше војске траје већ неколико година и да су у том погледу направљени значајни технолошки искораци.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Истакао је да се наша војска у знатној мери опрема производима наше одбрамбене индустрије, из домаћег развоја, те да међу њима има оних веома сложених и технолошки напредних.

Навео је да су наше "норе", "лазари" и "милоши" конкурентни њиховим панданима и на Западу и на Истоку, те да је најважније да се сва та средства, и бројна друга, стално усавршавају и побољшавају у складу са искуствима са терена.

Појашњавајући зашто нам није испоручено чак ни оно наоружање које смо платили, рекао је да одређена средства која смо од Руске Федерације поручили и платили пре почетка сукоба у Украјини не могу да нам се испоруче због санкција које су на снази.

Одговарајући на питање да ли смо близу одлуке о реактивирању обавезног служења војног рока, Вучевић је рекао да је поновно увођење обавезног војног рока политичка одлука која ће бити заснована на процени најодговорнијих и најстручнијих људи у Министарству одбране и Генералштабу.

Vojska Srbije
Војска Србије / Извор: Србија Данас

Навео је да је спреман да преузме одговорност и да, када дефинитивне анализе буду завршене, председнику и врховном команданту, Влади и Народној скупштини предложи одговарајуће решење.

- Овде не може бити реч о томе да ли је та тема популарна у јавности и да ли се о њој позитивно или негативно изјашњавају на друштвеним мрежама. Једино мериторно биће да ли је то у интересу одбране Србије или није - рекао је Вучевић.

Када је реч о безбедносним изазовима који су у овом тренутку најзначајнији, Вучевић издваја ситуацију на Косову и Метохији и све заоштреније притиске на Србију.

- Док у Украјини букти рат, на Косову и Метохији се звецка оружјем...То свакако није добро. Бриселски споразум који је потписан 2013. године јасно налаже шта треба чинити, а његову имплементацију својим потписом гарантује Европска унија - рекао је Вучевић.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Подсетио је да је Београд испунио све ставке тог споразума и да је на Приштини да испуни свој део, а на Европској унији да то омогући, те додао да би у противном сваки сличан споразум за било кога био упитан.

Вучевић је рекао да Србија припада малој групи земаља које се и даље чврсто држе принципа међународног јавног права и које су доследне у поштовању принципа територијалног интегритета и неповредивости граница суверених држава.

Говорећи о сукобу између Русије и Украјине и колико криза угрожава безбедност у нашем дворишту, Вучевић сматра да тај сукоб угрожава безбедност целог света, да су у то уплетене највеће светске силе и да постоји озбиљна опасност од ескалације у глобални рат.