Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАРОД СВЕСТАН СВОЈИХ СТРАДАЊА МОЖЕ ДА ОБЕЗБЕДИ БУДУЋНОСТ" Државно руководство Србије исправља неправду јунацима Кошара

15.07.2023. 17:42
Пише:
Дневник/Сава Стамболић, аналитичар
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/милосвуцевиц_одбрана/Принтсцреен

Од почетка свог мандата, министар Вучевић је започео праксу одавања државних почасти и личног обиласка породица и гробова палих бораца.

Потпредседник Владе и министар одбране, Милош Вучевић, рекао је, поводом 24. годишњице Битке на Кошарама, да само народ свестан својих страдања, који има културу сећања и пијетета према жртвама и њиховим породицама, може да обезбеди будућност којој тежимо, а она је – безбедна, јака, стабилна и снажна – наша једина отаџбина, наша Србија.

ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Куртија не занима мир нити шта САД мисле о њему, јасно је да неће мењати своју политику

ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Куртија не занима мир нити шта САД мисле о њему, јасно је да неће мењати своју политику

ВЕЛИКИ КОРАЦИ КА ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ И ПОДРШКА У БОРБИ ЗА КОСМЕТ: Премијерка Брнабић се састала са шефом дипломатије Венецуеле

ВЕЛИКИ КОРАЦИ КА ЈАЧАЊУ САРАДЊЕ И ПОДРШКА У БОРБИ ЗА КОСМЕТ: Премијерка Брнабић се састала са шефом дипломатије Венецуеле

БЕЗБЕДНОСТ ПРИОРИТЕТ: Вучевић о суспендовању извоза наоружања

БЕЗБЕДНОСТ ПРИОРИТЕТ: Вучевић о суспендовању извоза наоружања

Заиста, 108 јунака који су оставили животе на Проклетијама, борећи се за своју земљу и њен опстанак, предмет су посебног дивљења и поштовања целе Србије. Није увек било тако. Наше колективно памћење и свест о поднетим жртвама за државотворност овог народа често је, током векова, помућивано.

У време последњег бљеска српске средњовековне величине, Свети деспот Стефан Лазаревић подигао је на Косову пољу споменик свом оцу и његовим палим витезовима. Наслоњен на античку традицију записа на обележју Термопилске битке, деспот песничким речима на мраморном стубу позива пролазника да сазна о чудесној повести Косовског боја.

Тај споменик је, заједно са највећим делом нашег средњовековног наслеђа, срушила Отоманска империја. Трудом наших непријатеља физички трагови и писане историје подвига изузетних људи нестајали су и праву истину о јунацима знали су само посвећени. Народни дух, међутим, није могао да заборави, па је кроз епску поезију, око огњишта неписмених сељака, уз гусле живела свест о чојству, јунаштву и "мужевима добрим, мужевима храбрим, мужевима у речи и делу".

- За ову земљу вреди погинути - ускликнуо је Тибор Церна, војник херојске 125. Моторизоване бригаде Војске Југославије, жртвујући одмах затим свој млади живот на њеној јужној граници 1999. године.

Овај истински "муж у речи и делу" стао је тако у ред оних бесмртника које је, пре два миленијума, опевао римски песник Хорације, наглашавајући у својим "Одама", да сваки непријатељ треба да се боји напада на Рим, јер његови јунаци кличу "слатко је и достојно за отаџбину умрети"

Подвизи Римљана су нажалост били познатији нашој омладини која је стасавала двехиљадитих, од свесне жртве Тибора Церне. Иако нас нико није обавезао неким актом или споразумом, држава се током тог периода срамно односила према сећању на Кошаре, Паштрик и друга попришта херојске одбране. Није нам био потребан окупатор да руши споменике које нисмо имали. Сећање су неговали и поштовање исказивали само саборци погинулих, око скромних обележја у двориштима све малобројнијих касарни.

Велики преокрет почиње 2017. године, управо везано за Тибора Церну, коме је споменик у родној Дебељачи открио председник Србије, Александар Вучић, започевши изражавање истинског пијетета од стране државе и на јавном простору. Тиме је дат пример и трасиран пут за обнову културе сећања и поштовања.

Тако је, те године, споменик добио и херој Милан Тепићпали припадници МУП-а 2018. године, метохијски витез Вељко Раденовић 2022. и нове иницијативе се стално покрећу. Београд је један булевар именовао у част хероја са Кошара и подигнуто је централно спомен-обележје, а Нови Сад им је посветио улицу. Многа мања места подигла су споменике локалним јунацима славне битке.

Врхунском обрадом епопеје са Проклетија и Паштрика започет је и читав серијал документарних филмова који на савремен начин сведоче о подвигу српске војске и полиције на Косову и Метохији али и о одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској. 

Од почетка свог мандата, министар Вучевић је започео праксу одавања државних почасти и личног обиласка породица и гробова палих бораца. Тако се поклонио сенима водника Ивана Васојевића у Доњим Горачићима код Сјенице, старијег водника прве класе Саве Ердељана у Зрењанину, потпуковника Бошка Лемића у Београду, а положио је венац и на јавне споменике десетару Зорану Ивановићу у Трстенику, пуковнику Миленку Павловићу у Горњем Црниљеву код Осечине и војнику Тибору Церни у Дебељачи код Ковачице.

Открио је спомен-бисту потпуковнику Горану Остојићу у Бачком Добром Пољу и отворио просторије Удружења ветерана "Кошаре" у центру Новог Сада, где ће се окупљати учесници борби да подржавају једни друге и чувају сећање на пале саборце. Круна досадашњег рада на унапређењу односа државе према браниоцима Отаџбине, јесте свакако установљење Борачке споменице ратова 1991 – 1999. чије су прве медаље министар одбране Милош Вучевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, уручили Нади Милић, мајци два јунака, браће близанаца, поручника Бобана Милића и потпоручника Срђана Милића, који су пали у новом косовском боју 1999. године. 

- Верујем да ћемо свима онима према којима смо се огрешили, заборавили их, које нисмо споменули кад смо требали да споменемо, уручити то што је најмање што отаџбина може да уради и подсетити и призвати све нас да чувамо нашу државу, не да је рушимо. Да је бранимо и памећу и образовањем, а и снагом када затреба - рекао је тада министар Вучевић, изражавајући опредељење државног руководства, иза којег је стао и које спроводи у дело од почетка свог мандата.