Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"За десетак дана излазимо са предлогом за мандатара" Вучевић: У Влади ће бити актуелних, али и нових министара

05.03.2024. 18:04
Пише:
Србија Danas/dnevnik.rs
vučević
вучевић / Извор: Фото: Printscreen Танјуг

Нову владу очекује и питање војног рока.

О новим изборима у Београду и томе како ће изгледати нови састав српске Владу за емисију "Ми данас", на Танјуг телевизију, говорио је министар одбране и председник СНС Милош Вучевић.

ДНО ДНА, АЛИ И ВРХУНАЦ ЛИЦЕМЕРЈА! Газде прозападне опозиције се спремају отворено да КРАДУ ИЗБОРЕ У НЕМАЧКОЈ, а Србији држе лекцијеFoto: Srbija Danas/SaÅ¡a Džambić/Youtube printscreen/Kosovo Online/Insajder Video

ДНО ДНА, АЛИ И ВРХУНАЦ ЛИЦЕМЕРЈА! Газде прозападне опозиције се спремају отворено да КРАДУ ИЗБОРЕ У НЕМАЧКОЈ, а Србији држе лекције

"РАДЕ СВОЈ ПОСАО КРОЗ ЛАЖИ И ФАЛСИФИКОВАЊЕ" Шапић ОШТРО о опозициниом медијима: Нисам дужан да им одговарам на питања!Foto: Prva TV/Printscreen

"РАДЕ СВОЈ ПОСАО КРОЗ ЛАЖИ И ФАЛСИФИКОВАЊЕ" Шапић ОШТРО о опозициниом медијима: Нисам дужан да им одговарам на питања!

"ВИ СТЕ ПОЛИТИЧАР КОЈИ УВЕК БРИНЕ О ИНТЕРЕСИМА НАРОДА" Си Ђингпинг честитао рођендан председнику ВучићуAleksandar Vučić i Si Đinping

"ВИ СТЕ ПОЛИТИЧАР КОЈИ УВЕК БРИНЕ О ИНТЕРЕСИМА НАРОДА" Си Ђингпинг честитао рођендан председнику Вучићу

Политика и струка су две гране једног стабла

Он је нагласио да ће се у наредних десет дана предложити мандатар, а по одређивању мандатара видеће се и састав нове Владе која ће бити синергија политике и струке, што чини извршну власт.

- Не верујем у причу о експертској влади. Персонална решења су условљена програмом ко може бити део тима у Немањиној 11. Не желим да симплификујем тај процес, али ако не поставимо ствари на право место неће бити ни резултата. Није ово питање нечијег личног интереса. Интересује нас ко може да чини компактан тим. Влада ће има министре који су били у влади и оне који нису. Ко је чврсто патриотски настројен, то је приторитет. Ко не води рачуна о својој држави, већ да се допадне некоме споља, то је врло лоше за грађане Србије. Ана Брнабић је била сјајан премијер у три мандата. Неки нови људи ће добити прилику у влади. Говорим о комбинацији политике и струке, то не може једно без другог. Није довољно да сте стручњак. То су две гране једног стабла. Одговорност је оне странке која је добила највеће поверење да укључи стручњаке- рекао је Вучевић и додао да је почетком маја крајњи рок за избор нове владе.

Очекују нас динамични март и април

- Ми смо спремни да се веома брзо настави рад седнице Народне скупштине. Када добијемо мандат, који је тражила наша листа, идемо у представљање програма владе. Очекује нас динамични март и април и предност је када имате неколико солуција с којима можете да понудите одговоре на изазове.

Желим да живим у уређеном систему, где знам ко ми је председник или градоначелник

Вучевић је навео да када се води држава или одређени ресор никада не може да се каже да је све урађено, већ увек постоје нови изазови. Наглашава да за годину и по дана није могао да уради све са својим тимом, али сматра да су неке важне теме отворили.

- Онај ко буде водио ресор одбране имаће много задатака и обавеза, али и изазова. Не знам шта може да буде толико узвишеније од тог посла. Да ли ћу ја радити то или нешто друго, то је све ствар договора у странци. Живот је сам по себи изазов. Желим да живим у уређеном систему, а живети у досади није нешто што је пожељно. Желим да знам ко ми је председник државе, ко ми је градоначелник, мене то интересује. Не желим да живим у систему себичлука. Мислите да се у Данској не пита политика? Па, пита се о свему. У уређенијим државама се политика више пита. Политика се пита и око цене грејања, да ли имате визни или безвизни режим. Не мислим да треба бити оптерећен политиком, све је ствар избора.

Не очекујем велика изненађења, очекујем победу наше листе

На питање о понављању избора у престоници, председник СНС одговара да нису хтели да буде промила сумње да ли имају већину у Скупштини града Београда те да то за њих није питање легалитета.

- Имали смо неспоран легалитет и легитимитет, али нисмо хтели да улазимо у расправу. Став наше странке, а и председник се сложио, је био да је Бранислав Несторовић био најпрепознатљивији с те политичке опције, доноси један терет по питању легитимитета такве власти. То је ствар политике. Имали смо већину, али је оспорен легитимитет. Ми не желимо да водимо тако Београд четири године. У међувремену, десио се моменат да је група око Несторовића довољно дезинтегрисана и тамо постоји дисфункционалност. Више не знате ко кога ту представља. Град Београд трпи због овога, продужава се ситуација на наредна два, три месеца. Не може да се ради у том капацитету у којем би требало. Град функционише у смислу елементарних ствари, али није у пуном замаху и то је питање одговорности свих оних који неће да се конституишу органи Града Београда. Оптимиста сам, иако не мислим да је то лако. Мислим да ће бити политичка рововска битка између два блока. А онда ћемо видети како ће грађани Београда гласати. Ми ако изгубимо ми ћемо признати, ако победимо не могу да очекујем да ће нам честитати. Не очекујем велика изненађења, очекујем победу наше листе. Град Београд не може да се посматра као јединица локалне самоуправе. С тога ће бити присутне и надлокалне теме, али и локалних тема. Видећете једну неприродну коалицију, а они мисле да се природна, сви против Вучића и СНС. Замислите чорбу када се сви они заједно помешају, каква то може бити политика. Замислите каква је то јединствено нејединствена политика. Сад они треба да направе скуп који је алтернатива Вучићу и СНС, без јасног одговора шта ће бити њихова политика. Код нас знате шта је политика, ми имамо врло јасну одредницу шта кандидујемо и кога кандидујемо. Као што се не одричемо Александра Вучића, државника. Што они не кажу да је Драган Ђилас као њихов шеф? Нама не смета да га ставе као свог носиоца. То је страх и страни фактор, јер неки центри моћи не желе да је Србија јака.

Наш државни интерес је очување Срба на КиМ и развијање Србије

Србија се сваки дан бори против притисака, речи су Вучевића, који додаје да нас не чекају лаки дани око Косова и Метохије.

- Наш државни интерес је да се сачувају Срби на КиМ, да се Србија развија, али да Србија не изгуби статус слободне суверене државе. Није лако све избалансирати и то је оно што разликује државника и политиканта. Оно што ради Вучић и Влада остварује добре резултате за нашу државу. Ми имамо отворену рану као што је КиМ. Не да нам ДНК, слободарски дух, да уђемо у тај шињел, већ мудрост и памет. Када се говори о српском народу, долази до префикса косовски Срби, босански Срби. Не постоје босански Срби, већ Срби у Босни. Република Српска смета јер је одраз борбе српског народа, која је гарант опстанка српског народа на простору БиХ. Укидањем РС или захтевима за укидање ви поручујете Србима да нису равноправни и једнаки. Политичко Сарајево јако греши по питању односа са Републиком Српском. Ко је то Бошњацима ближи од Срба? Ко нама може да буде ближи? Никог не желим да омаловажавам. Ваљда је нормално да једне друге подупиремо. Неће велике силе некога ко размишља својом главом. Као што нас убеђују да треба да се одрекнемо КиМ, а то ради и део политике у Србији, да ће када то урадимо брзо ствари доћи на своје место.

Нову владу очекује и питање војног рока, а генералштаб и Министарство одбране увелико ради на томе, саопштио је министар и додао да ће до 1. маја у кабинет председника стићи неколико опција које се предлажу. 

Извор: Србија Данас/dnevnik.rs/М.А.