Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИНИСТАР ВУЛИН ЗАХВАЛИО КИПРУ: Снажна, одлучна и исправна политика по питању непризнавања лажне државе Косово

02.07.2021. 14:04
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Профимедиа

Министар Вулин захвалио се Кипру на снажној, одлучној и исправној политици коју та држава има када је у питању однос према "лажној држави Косово". 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар унутрашњих послова Кипра Никос Нурис потписали су данас у Београду Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Кипра о сарадњи у области заштите од катастрофа.

ДА ЈЕ ДОЧЕКАО ПРЕСУДУ, МИЛОШЕВИЋ БИ БИО ОСЛОБОЂЕН? Британски професор заледио Западне силе, о његовом коментару бруји цео свет

ДА ЈЕ ДОЧЕКАО ПРЕСУДУ, МИЛОШЕВИЋ БИ БИО ОСЛОБОЂЕН? Британски професор заледио Западне силе, о његовом коментару бруји цео свет

ГОТОВИНИ ГЛЕДАЛИ КРОЗ ПРСТЕ, СТАНИШИЋУ СТАВЉАЛИ НА ТЕРЕТ : Судије мењале правила у ходу у покушају да осуде Србију

ГОТОВИНИ ГЛЕДАЛИ КРОЗ ПРСТЕ, СТАНИШИЋУ СТАВЉАЛИ НА ТЕРЕТ : Судије мењале правила у ходу у покушају да осуде Србију

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ САСТАО СЕ СА ПЕТРУШЕВИМ: Кључни разговори пред Вучићем - нова улагања у пољопривреду (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ САСТАО СЕ СА ПЕТРУШЕВИМ: Кључни разговори пред Вучићем - нова улагања у пољопривреду (ФОТО)

По потписивању Споразума, министар Вулин захвалио се Кипру на снажној, одлучној и исправној политици коју та држава има када је у питању однос према "лажној држави Косово". 

- Још једном сам добио чврсто уверавање да Кипар неће мењати своју позицију по питању непризнавања лажне државе Косово и то је велико охрабрење за нас - истакао је министар Вулин који се Кипру захвалио и на позицији коју је та земља имала приликом покушаја Приштине да постане пуноправни члан Интерпола.

Министар је рекао да се глас Кипра чује и на форумима где наше земље нема и нагласио да Србији много значи то што зна да има сигурног и искреног пријатеља који увек заступа њене интересе.

Србија ће, како је истакао министар Вулин, увек подржавати своје пријатеље са Кипра, разумети њихову позицију и тамо где постоји глас Србије говорити у складу са потребама и интересима Кипра.

Министар Вулин и министар Нурис разговарали су и о проблему ирегуларних миграција, а министар Вулин је нагласио да ни Србија ни Кипар нису изазвали и покренули мигрантску кризу и да је ове две земље не могу ни решити.

 - Србија од 2015. године, када је мигрантска криза почела тражи од Европске уније да изађе са јединственом политиком, без које се она неће успорити, а камоли решити - рекао је министар Вулин, истакавши да Србија тренутно на својој територији има око 5.000 миграната, а Кипар 36.000, што је око четири одсто укупне популације ове земље.
 

- То је забрињавајуће и Европска унија би морала да обрати више пажње на то што се дешава на Кипру - оценио је министар Вулин.

Говорећи о потписаном споразуму, министар Вулин је нагласио да професионалци две земље могу много да науче једини од других, због чега је договорена размена експертских тимова, не само када су у питању обуке у области реаговања и умањења последица природних катастрофа, већ и када је у питању контрола граница и борба против ирегуларних миграција.

Министар Нурис истакао је да Кипар стоји уз Србију и поштује братске односе два народа који су засновани на чврстим везама које почивају на пријатељству.

aleksandar-vulin
александар-вулин / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Министар Нурис је нагласио да је са министром Вулином имао продуктиван разговор, на коме су договорене конкретне активности које за циљ имају јачање сарадње између две земље и њихових полиција.

- Потписивањем овога споразума омогућиће се пружање међусобне помоћи између Србије и Кипра у случају катастрофа и активности у области заштите и спасавања. Такође, биће омогућена и размена експерата, стручних знања, мишљења, техничко технолошких сазнања, као и размена на плану образовања, обуке и опреме - прецизирао је министар Нурис.

Говорећи о ирегуларним миграцијама, министар Нурис је навео да Кипар у последњих неколико година доживљава систематски долазак великог броја ирегуларних миграната.

- Седамдесет одсто таквих ирегуларних миграната долази из Турске, преко дела кипарске територије који није под ефективном контролом кипарских снага. Само у периоду од јануара до маја ове године имали смо 4.000 нерегуларних прелазака зелене линије,  толико лица је поднело захтев за азил и сви су били сиријске националности - рекао је министар Нурис.

Како је нагласио, Кипар као чланица Европске уније има чврст став који је заузео током преговора са осталим државама чланицама ЕУ када је реч о новом пакту о миграцијама и азилу.

- Треба да се успостави Централни механизам враћања ирегуларних миграната и њиме да  руководи Европска комисија. Драго ми је што сам чуо да и српска влада подржава овај став и овај наш захтев - закључио је министар Нурис, који је позвао министра Вулина да посети Кипар.

Министар Вулин и министар Нурис, у склопу посете делегације Министарства унутрашњих послова Кипра Србији, обишли су и Ватрогасно-спасилачку бригаду Београд, где су се упознали са методама рада и опремом коју користе српски ватрогасци-спасиоци.