Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Министар Удовичић најавио нове победе и планове за 2021. годину: Коронавирус неће омести борбу за медаље

30.10.2020. 15:13
Пише:
Србија Данас/Спортски журнал
Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

Министар омладине и спорта истакао је да је здравље спортиста на првом месту као и да је у свакодневној комуникацији са зараженим репрезентативцима.

Вања Удовичић први радни дан петог министарског мандата од 2013. почео је седницом Владе Србије, а потом и састанком са Ненадом Лаловићем, чланом Извршног одбора МОК и председником Светске рвачке федерације.

Министар се у интервјуу за Спортски Журнал прво осврнуо на чињеницу да је остао министар и у овој Влади.

- Огромна је привилегија и одговорност. Жеља за доказивањем није се смањила. Иако су у претходном периоду границе померене, постоји и жеља да се ствари које су започете конкретизују и заврше. Да се крене са новим идејама и рестартом после одређеног временског периода. Умногоме смо подигли систем спорта, олакашали рад спортских организација и направили одрживи систем који може да буде снажна основа за даље напредовање. У наредном периоду желимо стандарде да подигнемо на највиши могући ниво, али и да се бавимо стратешки круцијалним стварима - истакао је министар.

ОГЛАСИО СЕ ПАРТИЗАН: Ово је разлог што Шћепановић неће бити на клупи у Лакташима

ОГЛАСИО СЕ ПАРТИЗАН: Ово је разлог што Шћепановић неће бити на клупи у Лакташима

НЕИЗРЕЦИВА ТУГА: Новак Ђоковић се опростио од митрополита Амфилохија (ФОТО)

НЕИЗРЕЦИВА ТУГА: Новак Ђоковић се опростио од митрополита Амфилохија (ФОТО)

ЛАКУ НОЋ, ЂЕДЕ: Вујадин Савић се емотивном поруком опростио од митрополита Амфилохија (ФОТО)

ЛАКУ НОЋ, ЂЕДЕ: Вујадин Савић се емотивном поруком опростио од митрополита Амфилохија (ФОТО)

Као врхунски спортиста са бројним медаљама, Удовичић се осврнуо на успехе спортиста у последњих неколико година.

- Поносан сам на 265 одсто више медаља годишње него у периоду од 2000. до 2013. Као некога ко је кренуо из система школског спорта, радује ме то што данас имамо дупло више деце у систему школског спорта. Данашњих 170.000 у односу на 80.000 деце у тренутку када сам постао министар је гаранција за здравију нацију која чини ширу слику од конкретно спортске. Такмичења која смо добили у следеће три године управо показују да смо се доказали и да смо на међународној сцени препознати као стабилни партнери и да се у оваквом тренутку у свету можемо изборити са изазовима - рекао је он. 

Министар је истакао да је поносан и на већи број стипендија.

- Све то је направило здраву основу да можемо да се ослонимо на базу, разрађујемо је и напредујемо захваљујући иновативним стварима које желимо да применимо - истиче министар Удовичић. 

Велики значај у наредном периоду имаће и изградња националног стадиона.

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: МН Press

- Изградња националног стадиона биће основа да конкуришемо за највећа такмичења у фудбалу, али и да нашим клубовима дамо могућност да по највишим стандардима УЕФА и ФИФА могу да се такмиче на евро сцени. До краја године желимо да изађемо са пакетом мера за помоћ клубовима. Очекујем да у следећих 15 дана изађемо са уредбом која ће садржати критеријуме по којима ћемо као држава помоћи. Иако смо кроз финасијска средства савезима и омогућили да спортисти , у амбијенту када су приоритети природно другачији, опстану и одрже континуитет, сад нам је најважније да савези морају да функционишу и да спорт мора свакодневно да живи. Као одговорна влада желимо да помогнемо најзначајнијим организацијама и клубовима који представљају Србију на међународним такмичењима. Инсистирао сам да се обухвати што већи број савеза и да се помогне оним клубовима који нису у жижи свих средстава информисања и помогнемо им да неометано функционишу, да тренери у њима редовно добијају плате - навео је Удовичић.

Прича о резултатским очекивањима почела је од одбојке и Олимпијаде.

- Следеће године требало би да будемо домаћини Европског првенства одбојкашица. Надам се да ће девојке славити у Београду, а нашим златним дамама првенствено желим највиши домет у Токију. Тада и очекујемо рекордан број медаља са олимпијских игара, не задовољавам се мањим бројем од осам одличија из Рија где је направљен велики искорак. На листи оних од којих се очекују успеси су колективни спортови који су направили резултат у претходном периоду.

Здравље сваког појединца на првом месту

Држава је током пандемије у сваком погледу пружила подршку спортистима. Почев од тога што су тестирања неопходна за такмичења заваљујући споразуму са Министарством пољопривреде и заводима бесплатна.

- Од првог дана пандемије истакли смо да је здравље сваког појединаца на првом месту. И кроз Закон о спорту смо показали колико нам је здравље спортиста важно, као и све иновативне ствари и олакшице које смо омогућили када је реч о здравственој заштити спортиста. У односу на земље окружења са бесплатним тестирањем на ковид смо напреднији. Врло одговорно приступамо и данас када је вирус интензиван и присутан у друштву и када имамо све већи број заражених спортиста. У дневној сам комуникацији са зараженим репрезентативцима који имају позитивне налазе. Иако то није директни задатак МОС, жеља ми је да као бивши спортиста са највишег нивоа пошаљем јасну поруку да смо ту да помогнемо, да омогућимо да се спроведу сви протоколи и да виде бригу државе према сваком појединцу - рекао је министар Удовичић.