Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ИМАО БРОЈНЕ САСТАНКЕ НА "ШУМАН ФОРУМУ": О важности партнерства Србије и ЕУ у области одбране (ФОТО)

21.03.2023. 15:10
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: фото: Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са генералним секретаром Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Стефаном Санином и министром одбране Републике Бугарске Димитром Стојановим у оквиру "Шуман форума" у Бриселу.


Министар Вучевић је, том приликом, истакао да партнерство Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије, као и да је оно у складу са националним спољнополитичким приоритетом, а то је чланство Србије у Европској унији.

Србија је, према речима министра одбране, опредељена да у сарадњи са другим државама и међународним организацијама доприноси јачању сопствене, регионалне и глобалне безбедности, што и доказује учешћем у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група, сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћем у њиховим пројектима, као и помоћи другим органима власти у изградњи капацитета за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

ВУЧЕВИЋ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРОМ СЛОВЕНИЈЕ: Односи две земље пружају могућност за унапређење сарадње у области одбране (ФОТО)

ВУЧЕВИЋ СЕ САСТАО СА АМБАСАДОРОМ СЛОВЕНИЈЕ: Односи две земље пружају могућност за унапређење сарадње у области одбране (ФОТО)

"ЖАО МИ ЈЕ, ГОСПОДИНЕ ПОНОШ, МОРАЋУ ДА ВАС РАЗОЧАРАМ" Вучевић одговорио на нападе опозиције

"ЖАО МИ ЈЕ, ГОСПОДИНЕ ПОНОШ, МОРАЋУ ДА ВАС РАЗОЧАРАМ" Вучевић одговорио на нападе опозиције

МИНИСТАР ОДБРАНЕ НА "ШУМАН ФОРУМУ" У БРИСЕЛУ: Ево које су земље чланице и која је Вучевићева порука

МИНИСТАР ОДБРАНЕ НА "ШУМАН ФОРУМУ" У БРИСЕЛУ: Ево које су земље чланице и која је Вучевићева порука

Министар Вучевић истакао је да је стратешко опредељење Србије војна неутралност, која не представља препреку за сарадњу и остваривање добрих резултата са свим заинтересованим странама.

Он је нагласио да се стабилност у региону може постићи једино кроз дијалог и сарадњу и да стога Министарство одбране Републике Србије непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.

Министар Вучевић истакао је да је присуство међународних снага на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом, неопходно како би се одржао мир, а дијалог Београда и Приштине једини начин да се мирним и политичким средствима превазиђу несугласице.

Једнострани и неодговорни потези Приштине, не само да наносе штету дијалогу, већ утичу на дестабилизацију целог региона, подвукао је министар Вучевић.

Vučević
Вучевић / Извор: Фото: Screenshot/Instagram

Генерални секретар ЕЕАС Санино, говорећи о европском путу Србије, пренео је да је у последњем месецу видљив напредак Републике Србије током разговора и по питању дијалога и по питању националне позиције.

Он је истакао да види да Република Србија са Европском унијом има више прилика него препрека.

Током данашњег сусрета, Санино је предложио да се безбедносна партнерска сарадња прошири и на друге области као што су сајбер безбедност и хибридне претње.

Према његовим речима, то би проширило и унапредило сарадњу у области безбедности како би имали заокружен и комплетан приступ безбедности, јер није довољно само разговарати о учешћу у мировним операцијама и мисијама.

Безбедност данас, указао је Санино, мора да буде заснована на заједничкој перцепцији изазова и претњи у свету.

Министар одбране Милош Вучевић састао се и са министром одбране Републике Бугарске Димитром Стојановим на маргинама "Шуман форума" у Бриселу.

Два министра била су у прилици да на састанку анализирају досадашњу сарадњу у области одбране и разговарају о питањима од стратешког значаја, не само у области одбране, већ и о унапређењу укупних односа две земље.

Министар Вучевић посебно се осврнуо на заједничко бојно гађање припадника Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Бугарске армије на полигону "Шабла" на обали Црног мора, као и на обуку припадника Оружаних снага Бугарске на симулатору авиона МиГ-29 на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Београду.

Министри одбране Србије и Бугарске оценили су да је сарадња у области одбране добра уз могућност њеног даљег унапређења у областима од заједничког интереса.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се и са министром одбране Републике Кипар Михалисом Јоргаласом.

На почетку састанка, министар Вучевић честитао је свом колеги избор на функцију министра одбране Кипра, уз жеље да ће дати пун допринос унапређењу сарадње у области одбране и свеукупних односа две земље.

Министар одбране Србије захвалио је на континуираној подршци Кипра у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и нагласио да наша земља подржава изналажење свеобухватног решења кипарског питања, у складу с релевантним резолуцијама Уједињених нација.

Он је додао и да ће припадници Министарства одбране и Војске Србије ангажовани у мултинационалној операцији УН на Кипру (UNFICYP) настојати да и у наредном периоду својим професионализмом, преданошћу и залагањем оправдају указано поверење и да ће наставити да дају допринос испуњавању мандата наведене мисије.

Министри Вучевић и Јоргалас сагласили су се да је сарадња у области одбране добра и да је карактерише квалитативан напредак, имајући у виду ниво реализованих сусрета и разговора на високом нивоу, као и реализоване активности у домену војно-војне и војноекономске сарадње.

На састанку је истакнуто да су билатерални односи две земље традиционално добри и пријатељски, неоптерећени отвореним питањима и засновани на међусобном уважавању и сарадњи.

Такође, изражено је уверење да ће и у наредном периоду, кроз заједничке активности и сарадњу, бити потврђено већ доказано пријатељство два народа и две војске.