Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Један од најважнијих састанака одржаних током посете Кини: СРПСКО НЕБО ШТИТИ КИНЕСКИ ПВО СИСТЕМ

21.10.2023. 10:58
Пише:
Србија Данас/Курир
Ministar Miloš Vučević u Pekingu
Министар Милош Вучевић у Пекингу / Извор: Фото: Танјуг / МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈЕ (СТР)

Партнерство са кинеском армијом и војном индустријом је, у сложеним геополитичким и безбедносним околностима данашњице, веома значајно.

Један од најважнијих састанака који су одржани у оквиру боравка српске делегације, предвођене шефом државе Александром Вучићем, на Трећем форумум „Појас и пут“ у Кини јесте сусрет потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића, са потпредседником Централне војне комисије НР Кине генералом Џангом Јоусјом, везан за питања одбране земље и развоја Војске Србије. Значај партнерства са кинеском армијом и војном индустријом се, у сложеним геополитичким и безбедносним околностима данашњице, не може пренагласити.

ВУЧИЋ СУТРА СА "ВЕЛИКОМ ПЕТОРКОМ" Следе састанци са представницима ЕУ, САД и земаља чланица ЕУ

ВУЧИЋ СУТРА СА "ВЕЛИКОМ ПЕТОРКОМ" Следе састанци са представницима ЕУ, САД и земаља чланица ЕУ

ПРЕМИЈЕРКА НА СЕДНИЦИ СБ УН: Брнабићева ће представљати Србију

ПРЕМИЈЕРКА НА СЕДНИЦИ СБ УН: Брнабићева ће представљати Србију

ОГЛАСИО СЕ И ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: "Прокоп је данас и симбол разлике између празних обећања и преданог рада" (ВИДЕО)

ОГЛАСИО СЕ И ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: "Прокоп је данас и симбол разлике између празних обећања и преданог рада" (ВИДЕО)

Модернизација кинеске војске

Министар Вучевић је на састанку истакао значај личних односа председника Вучића и шефа кинеске државе Си Ђинпинга за развој укупне сарадње две земље. Његов саговорник, генерал Џанг, добро разуме важност ових односа, јер и сам ужива велико поверење председника Сија, који га је 2016. поставио на чело

Одељења за развој опреме, новог органа који је основао при Централној војној комисији. Управо је са те дужности генерал Џанг напредовао на функцију потпредседника комисије 2017. године и од тада непоколебљиво спроводи Сијеву политику интензивног развоја и модернизације кинеске војске. Треба напоменути да је председник Централне војне комисије сам лидер Кине и да је Си Ђинпинг обављао и функцију потпредседника од 2010. до 2012. године.

Министар Вучевић је са генералом Џангом разговарао и „о модалитетима сарадње у сегменту опремања беспилотним летелицама и системима противваздухопловне одбране“ што је изузетно значајно за нашу земљу. Када је, не нашом вољом, набавка војне опреме од Руске Федерације, као традиционалног партнера у војној сфери, онемогућена, спољна политика ослоњена на више стубова омогућила је Србији да пронађе алтернативу у интензивирању ове сарадње са НР Кином.

Кинеско оруђе у арсеналу Саудијске Арабије

Захваљујући томе српско небо, од маја прошле године, штити једна батерија кинеског ПВО система „ФК-3“, а допремање преостале три батерије, које ће комплетирати Други ракетни дивизион 250. Ракетне бригаде Војске Србије, очекује се у блиској будућности. Било је предвиђено да ове системе дугог домета штити руски артиљеријско-ракетни ПВО „Панцир“, али његова даља испорука из Русије је блокирана и у Србији се од 2020. налази једна батерија, која покрива активну батерију кинеског „ФК-3“. Судећи по најавама из стручних кругова, државно руководство овај проблем решава набавком кинеских мобилних ПВО система „HQ-17AE“, сличних руским „ТОР-М1“ који су се добро показали у активним борбама. Ово кинеско оруђе се већ налази у арсеналу Саудијске Арабије, која га је набавила иако је, сходно огромном буџету, имала најширу могућност избора. „HQ-17AE“ може да дејствује на циљеве удаљене до 15 километара и до 10 километара у висину. Његов моћни радар може да открије до 48 циљева, да прати 24 и гађа два циља истовремено. Велика покретљивост га чини погодним и за заштиту тенковских формација. Близу смо дакле потпуне модернизације српске против-ваздухопловне одбране и њене квалитетне заштите, чиме ће небо изнад Србије бити сувереније и заштићеније него икада у нашој историји.

Томе ће допринети и опремање дроновима, што је такође била тема разговора министра Вучевића и генерала Џанга. Војска Србије већ поседује моћну кинеску наоружану беспилотну летелицу „CH-95“, која у ваздуху може да проведе до 24 часа и понесе 200 килограма убојитих средстава, са дометом од 200 до преко хиљаду километара, зависно од навођења. Кинеско наоружање одговара свим потребама Војске Србије јер је развијано углавном по руским узорима са којима су наши стручњаци добро упознати. Пошто не потиче ни са једне стране тренутног сукоба два велика војна блока, његова набавка је добар израз српске војне неутралности, као дугорочног, стратешког опредељења државе.