Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић о дигиталном насиљу у Србији и платформи "Чувам те"

05.04.2021. 11:39
Пише:
Србија Данас
Tatjana Matić
Татјана Матић / Извор: Фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Министарка Матић је открила да су подаци забрињавајући када је реч о броју пријављених случајева вршњачког насиља на интернету током епидемије коронавируса у нашој држави

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић говорила је за платформу "Чувам те" о тренутној ситуацији изазваној пандемијом корона вируса у којој су ученици, али и наставници, школски педагози и психолози прешли на онлајн наставу и рад од куће. 

На питање да ли је ово утицало на то да се вршњачко насиље које се вршило физички трансформише у дигитално и да ли се повећао број пријављених случајева вршњачког насиља на интернету у овом периоду министарка Матић је открила да су подаци забрињавајући.

- Нажалост пандемија КОВИД 19 није утицала на смањење дигиталног насиља и угрожавања најмлађих корисника интернета. У протеклих годину дана, од увођења ванредног стања, Национални контакт центар за безбедност деце на интернету имао је 5862 позива путем бесплатног броја 19833 и онлајн упита. Формирано је 1428 предмета, од којих је 67 упућено надлежним институцијама, а остали су се односили на информисање, саветовање и едукацију. Када је у питању вршњачко насиље, у периоду од 2017. до 2019. године формирана су 44 предмета која су прослеђена надлежним органима. Међутим, само током 2020. године имали смо 22 предмета. Овај податак је свакако забрињавајући и опомињући, али с друге стране то свакако значи да све већи број родитеља, старатеља и деце препознаје дигитално насиље и стиче поверење у институције да га пријави.

Tatjana Matić
Татјана Матић / Извор: Фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је препознало значај и активни је партнер националне платформе за превенцију насиља у школама "Чувам те". Које предности ове платформе бисте истакли?

- Платформа "Чувам те" је један механизам који је недостајао и који је био неопходан за сузбијање насиља у школама. Када је Влада Србије на предлог Министарства трговине, туризам и телекомуникација 2017. године основала Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, једна од наших основних мисија и задатака била је едукација, а самим тим превенција. То је једна од највећих предности платформе „Чувам те“ - чињеница да едукује и пружа алате превенције насиља у школама, посебно вршњачког насиља. Благовременом реакцијом омогућавамо да свако дете има срећно и успешно детињство. Текстови и материјали на платформи су веома драгоцени, а њихова вредност је још већа јер су обједињени на једном месту и лако им је приступити. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према истраживању “ЕУ Кидс Online” деца проводе на интернету, у просеку, више од 3 сата дневно, а она старија и до 4 и по сата, док две трећине њих викендом проводи између 4 и 7 сати. Министарка Матић је рекла како да научимо децу да искористе само позитивне аспекте интернета.

- Сматрам да су млади приоритет у подстицању развоја нове писмености, која је кључ не само за конкурентно образовање и дигиталне послове будућности већ и за свакодневно функционисање, информисање и комуникацију. Родитељи треба да буду партнери и ментори својој деци. Ми као родитељи имамо обавезу да знамо шта наша деца раде и у физичком и онлајн свету, како бисмо на време реаговали. Родитељи треба да ограниче време на интернету, али и да контролишу садржај којем дете приступа. За то постоје апликације које им могу помоћи у спровођењу родитељске контроле. Уколико родитељ примети несвакидашње понашање код свог детета, не треба то да игнорише. На тај начин се гради однос поверења, који је одувек био најважнија карика у заштити деце од било каквог штетног или злонамерног утицаја. 

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, успостављен је 2017. године. Да ли имате податак колико пријава је до сада стигло овим путем и која врста насиља се највише пријављује?

- За четири године постојања, Центар је примио 21483 позива и пријава путем сајта и друштвених мрежа Паметно и безбедно. Од почетка рада 280 пријава односно предмета прослеђено је надлежним институцијама - највише Тужилаштву за високотехнолошки криминала и МУП-у, док су 3910 предмета саветодавне природе. Свакако да се највише пријављују лажни и хаковани профиле, злоупотреба фотографија, уцене и претње, врбовање од стране предатора, штетан и неприкладан садржај.

Tatjana Matić
Татјана Матић / Извор: Фото: Министарство трговине, туризма и телекомуникација

Министарство трговине, туризма и телекомуникација активно ради на развијању дигиталних вештина код деце, али и код одраслих. Колико то позитивно може да утиче на њихово освешћивање на интернету, али и на заштиту?

- Министарство трговине, туризма и телекомуникација већ осам година интензивно ради на подршци развоју дигиталног друштва, где дигиталној писмености приступамо као једном од његових носећих стубова. Укључивање нашег становништва у онлајн окружење прате програми за развој дигиталних вештина и дигиталне писмености, али и инфраструктурни пројекти за изградњу и развој мреже. Један од пројекта јесте и „Повезане школе“, у оквиру којег је до сада изграђена локална рачунарска мрежа у 940 школа у Србији, и који ове године предвиђа још око 900 школа, што омогућава савремено образовање свим нашим младим генерацијама и њихово потпуно описмењавање за медијске и друге дигиталне изазове 21. века. Несналажење у новом дигиталном добу може имати далекосежне последице, а управо јачањем дигиталних вештина превенира се штетно понашање и могућност злоупотребе.