Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ПОСЛАЛА ЈАСНУ ПОРУКУ СКУПШТИНИ: Реализујемо пројекте у које се није улагало 50 година, санирамо депоније!

25.04.2023. 18:31
Пише:
Србија Данас
Irena Vujović
Ирена Вујовић / Извор: фото: Printscreen/Instagram/irenavujovic.official

Министарка Вујовић је истакла да је ова Влада одвојила значајна средства, за замену котларница у јавним установама и индивидуалним домаћинствима.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић навела је да је важно говорити о изменама и допунама предлога закона о управљању отпадом, и истакла да морамо подвући шта су то све Влада Републике Србије, као и Министраство за заштиту животне средине урадили у претходном периоду.

- То још није довољно, али они који ништа нису урадили када су могли срамно је да то минимизирају. Пре свега када говоримо о квалитету ваздуха – наравно да постоје градови и општине у којима се бележи прекомерно загађење ваздуха и знамо да је то вишедеценијски проблем у Србији. Баш зато што смо свесни тог проблема, нико више пре ове власти није уложио у поправљање квалитета ваздуха - навела је. 

ИРЕНА ВУЈОВИЋ И МАРКО КЕШЕЉ НА ПАЛИЛУЛИ: Градићемо капиталне зелене пројекте (ВИДЕО)

ИРЕНА ВУЈОВИЋ И МАРКО КЕШЕЉ НА ПАЛИЛУЛИ: Градићемо капиталне зелене пројекте (ВИДЕО)

"ДАНАС ЈЕ НАЈВЕЋИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ" Ана Брнабић и Ирена Вујовић гласале на Савском венцу

"ДАНАС ЈЕ НАЈВЕЋИ ДАН ДЕМОКРАТИЈЕ" Ана Брнабић и Ирена Вујовић гласале на Савском венцу

"ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ГАРАНТ ЈАКЕ СРБИЈЕ" Огласила се Ирена Вујовић: Опозиција данас потврдила колико им је стало до Косова и Метохије

"ВУЧИЋЕВА ПОЛИТИКА ГАРАНТ ЈАКЕ СРБИЈЕ" Огласила се Ирена Вујовић: Опозиција данас потврдила колико им је стало до Косова и Метохије

- Поједине посланике бих подсетила да министри који су њима блиски када су били на власти, у буџету су остављали нула динара за пошумљавање и озелењавање као једну од важних мера за поправљање квалитета ваздуха. Иако су ти буџети били велики, не као сада, али ипак значајни, 2011. и 2012. за то је остављана нула динара, али је зато за маркетинг је остављано преко 500.000 евра - рекла је министарка.

Она је истакла да је ова Влада одвојила значајна средства, за замену котларница у јавним установама и индивидуалним домаћинствима. Сваке године преко 50 јединица локалне самоуправе учествује у конкурсима, труде се да имају што квалитетнији пројекат и да у својим општинама побољшају квалитете ваздуха.

-Што се тиче дивљих депонија и сметлишта, за њих смо понекад и сами одговорни. Апелујем на грађане Србије да водимо рачуна о заштити животне средине јер нам је из дана у дан све важнија. Мислим да смо пуно тога урадили на подизању свести и сами себе покушавамо да коригујемо и добро размишљамо где ћемо одложити отпад. Влада Србије је одвојила значајна средства како би обезбедила зелену инфраструктуру, како би сви могли да раздвајамо отпад и подижемо стопу рециклажа. Такође, остављамо значајна средства за затварање несанитратних депонија на којима смо као друштво преко 50 година одлагали отпад. Сада их затварамо, рекултивишемо, санирамо, на њима су сада зелене површине, неретко и паркови и утичу на бољи квалитет ваздуха. У овом тренутку очекујемо за потписивање уговора за затварање несанитарне депоније у Руми, Зрењанину, Пожеги. Неколико изузетно великих депонија смо затворили. Што је још важније, радимо на изградњи регионалних центгара. Требало нам је три године да припремимо документацију, да видимо шта је неопходно како би тај пројекат био препознат од стране Владе и како би се улагало у њега. Имамо средства које је Република Србија обезбедила од ЕБРД 150 милиона евра за изградњу регионалних и рециклажних центара - рекла је министарка.

- Управо се прегледа документација да која ће нам рећи ко је изабрани извођач радова на депонији Каленић. Очекујем да у наредних месец и по два, сви заједно означимо почетак радова тог регионалног центра који је један од највећих у Србији с обзиром на број становника око 500.000 и око 11 општина који ће гравитирати ка њему. Након тога крећемо у завршну фазу за депоније у Пироту, Сомбору, Ужице, Сремска Митровица. Паралелно са тим што затварамо несанитарне депоније, што градимо регионалне центре, имамо конкурс за чишћење и уклањања сметлишта на шта као друштво морамо да обратимо пажњу, да локације које једном очистимо остају чисте. Грађани морају да буду корективни фактор, као и инспекција. Нисмо ми ти који не можемо ни код кога да одемо на врата, да му напишемо казну или да га затворимо. То је раније био тренд, и зато сада имамо проблема и морамо да доносимо измене и допуне овог закона. Бројке и статистика у смислу затварања објеката, привредних преступа, кривичних пријава, говоре у прилог томе да ћемо ићи код код свакога ко може на било који начин да наруши квалитете животне средине. Чућемо много оптужби које стижу из клупа посланика опозиције, али ја ћу вас сваки пут подсетити на улагања у овој области - навела је. 

- Ово није једноставан процес, морамо да обезбедимо зелену инфраструктуру, и вишедеценијски проблеми не могу да се реше у дану, али ми то желимо што потврђују и буџети које одвајамо и улагања. Свако од вас у свом граду или општини у коме живи да се минимум један еколошки пројекат завршио или се одвија, то су ствари које су лако проверљиве. Понављам, затварамо санитарне депоније зато што су то грађани тражили. Линија за сепарацију отпада у Панчево како ће бити поједностављена процедура одвајања отпада, и после Петровца на Млави, крећемо са изградњом трансфер станице у Смедереву. Волела бих да се на овоме радило у прошлости уместо што се улагало у марткетинг, јер бисмо сада имали много више добрих примера - нагласила је.