Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МОРАМО ДА ЧУВАМО СРБИЈУ И НАШ БУЏЕТ" Брнабић о разговору са пољопривредницима: Рационалне захтеве хоћемо да испунимо, али оне нереалне не можемо

16.08.2022. 10:43
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Премијерка Србије разговарала је јуче са пољопривредницима којима је понудила цену сунцокрета од 600 евра коју је, како јој је јутрос саопштено, "Инцијатива за заштиту пољопривредника" одбила. Објашњава да Влада Србије не може да гарантује откупну цену било чега, јер на њу и не утиче, али да је спремна да помогне кад год постоје реални и рационални услови за то.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да јој се чини да су близу договора са пољопривредницима, ближе него јуче ујутру када је почео састанак који је трајао дуже од девет сати.

- Била сам у Влади до 1 ујутру, радили смо даље калкулације, гледали шта још можемо да урадимо, јер Влади јесте у интересу да се нађе договор, али договор мора да буде компромис - рекла је премијерка за "Ново јутро".

ГЛИШИЋ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО ЋУТИ: "Лажном екологу, пропалом студенту и беспосличару"

ГЛИШИЋ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО ЋУТИ: "Лажном екологу, пропалом студенту и беспосличару"

ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО! Саво Манојловић прешао у пољопривреднике и загорчава живот грађанима

ОВАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО! Саво Манојловић прешао у пољопривреднике и загорчава живот грађанима

"ЖИВЕЛА ВОЈСКА СРБИЈЕ" Вучић упутио важну поруку припадницима оружаних снага

"ЖИВЕЛА ВОЈСКА СРБИЈЕ" Вучић упутио важну поруку припадницима оружаних снага

Истиче да је неопходно да се нађе "средина", те је рекла на састанку да је најбоље да се разговара све док се решење не нађе.

Каже да су захтеви пољопривредника "изузетно амбициозни": откупна цена сунцокрета од 700 евра по тони, која је свуда у региону знатно нижа.

- Понудили смо цену од 600 евра по тони и то један од преговарача, "Инцијатива за заштиту пољопривредника", није прихватила, јутрос су нам то јавили. Влада Србије не може да гарантује откупну цену било чега, јер ми на то не можемо да утичемо! Онда ће да долазе сви и да траже откупне цене како би имали приход, без обзира на тржиште и конкурентност - наводи Брнабић.

Истиче да Влада може да помогне и да пољопривредници јесу у праву у једном делу.

- Интервенисали смо да грађани имају довољно сунцекретовог уља и да су цене према грађанима у овом тешком времену - рекла је премијерка за Пинк.

ana brnabic
ана брнабиц / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

На питање како су пољопривредници реаговали када им је саопштила да су цене сунцокрета ниже у региону, каже да су одговори били различити, да је политиканти не интересују, али да међу њима има људи са којима јој је било задовољство да разговара.

- Политиканти нека воде политику и нека покушавају да злоупотребе пољопривреднике. Председник Вучић је јуче рекао да, оно што можемо да урадимо, урадићемо, али да испуњавамо захтеве који су нереални и који су стављени на папир само да би били одбијени, то не можемо, јер морамо да чувамо Србију, њен буџет и фискални простор - рекла је премијерка.

"За мене састанак није завршен"

- Ја ћу бити у Влади на располагању, а састанак се, што се мене тиче, није завршио, већ је у паузи. Видећемо да то решимо и да 17. августа знамо да је у земљи стабилно - рекла је Брнабић на питање да ли се састанак наставља данас.

Почели су, додаје, и преговори око минималне цене рада.

Морамо да бринемо и о томе, о најугроженијим становницима. Ако свако дође и дамо му све што тражи, ту Србије и буџета више нема. Хоћемо да испунимо рационалне захтеве, да помогнемо, али са друге стране, морамо да чувамо буџет свих нас. Не можете да се играте и да улазите у све ово из две кризне године корона периода где је уложено много да би се сачувала радна места.

Рекли су јуче, додаје, да се улаже мање у путеве, метро, у инфраструктуру генерално.

- То су инвестициона улагања која, изгледа, треба да поједемо сада када је тешко! Морамо да гледамо ширу слику! Опет кажем, част ми је што сам упознала сјајне људе и урадићемо све што можемо, али немамо право да будемо нереални. Пред нама је изузетно тешка недеља и то мора да нам буде јасно - рекла је Брнабић.

Додаје да Вучић има тешке састанке ове недеље у Бриселу, састанке који се тичу Србије. Подсећа да ће се видети са важним званичницима и водиће разговоре са Ескобаром, као и са Аљбином Куртијем.

- То су толико тешке ствари и таква опасност прети миру, да ја нисам сигурна да људи то разумеју. Оно што желим и што ми је одговорност јесте да обезбедим што веће јединство и стабнилност у Србији. Ту нико не може да мешетари и ровари док Вучић покушава да сачува мир. Не ради се о таблицама, већ о миру, дотле смо дошли захваљујући Куртију! Ради се ту о неодговорности ЕУ, ако мене питате, јер њен потпис стоји на Бриселском споразуму. Сада ће бити 10 година како окосница споразума неће бити имплементирана - каже премијерка.

Додаје да се лопта пребацује у наше двориште, а да је Курти ове године ускратио људима са КиМ најосновније право, право на глас, и то два пута.

- ЕУ и земље Квинте допуштају понижавање Србије и Куртија да укине основно право народу на КиМ, пусте да 10 година не имплементирају Бриселски споразум и да га свакодневно додатно крше упадајући на север КиМ, а онда се усуде да дају саопштење у којем кажу да ће неко у Београду бити крив за то. Наш мото за изборе био је: "Мир и стабилност". Ми не одговарамо на провокације и онда, без икакве срамоте, неко из Брисела каже: "Упозоравамо Београд и Приштину, ви сте криви ако се нешто деси". Ми смо криви, а ви нисте? - запитала је премијерка.