Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Може ли Вучић придобити САД на страну Србије? На столу је КОСОВСКО ПИТАЊЕ, а ево шта то значи

18.09.2017. 17:10

Очекивања су велика

Председник Србије Александар Вучић боравиће од данас до 23. септембра у Њујорку, где ће учествовати на Генералној скупштини УН, присуствовати Блумберговом "Глобалном бизнис форуму", и имати више билатералних састанака.

Такође, Вучић ће бити међу званицама на пријему који приређује председник САД Доналд Трамп, а кога је председник Србије још раније позвао да посети нашу земљу.

Шта је Блумбергов Глобални бизнис форум и зашто је значајан за Србију?

Ова посета је од велике важности и због тзв. косовског питања, тачније председник Србије ће покушати да наговори велику силу попут САД да крене стопама ЕУ и Русије, и да стане на страну наше земље.

Аналитичар Божо Спасић за портал SrbijaDanas.com кажу да су чекивања од посете Александра Вучића Америци велика.

"Вучић релаксира односе Београда са Вашингтоном, показаћемо уравнотежену политику"

- Пре свега то је једна тотална офанзива и афирмација Србије на међународном плану са већ познатим степеном уважавања који је достигнут. Дакле, Вучић јесте неспорни лидер овог дела Европе. Тамо могу да се појаве и други државници са Балкана, али када се појави Вучић то добија на одређеној тежини – каже наш саговорник.

Božo Spasić
Божо Спасић / Извор: Фото: Youtube/Goli Зивот ТВ HAPPY

Његов одлазак у Америку, тачније у Њујорк на заседања Скупштине Ујенињених нација значи да ће се потврдити подршка коју Србија добија на путу европских интеграција. Један део времена ће се вероватно потрошити и на убеђивање да је нама неопходна војна и политичка неутралност, самосталност земље на свом развојном путу, и наравно да ће највише копља ломити око Косова.

- Самопроглашено Косово је у једном моменту дошло до тоталног распада. Њиховим избором ратног злочинца Харадинаја за председника владе самопроглашеног Косова, изгубили су 10 до 15 одсто процената подршке и уважавања с обзиром да све државе и даље имају нашу потерницу за једним самопрозваним председником владе тзв. Косова – рекао је аналитичар за наш сајт и додаје:

- Самопрокламовано Косово покушава да се представи као једна демократска творевина, али види се из свих приложених елемената да од тога нема ништа и да је то обична шарлатанска власт која ће једног дана да пропадне, али свакако ће бити велики притисак на председнику Вучићу да то питање се реши.

Спасић каже да Србија има подршку Немачке и још неких земаља ЕУ које су утицајне у УН, а то се конкретно односи да ће те земље тражити да може Косово да „добије нешто“, уколико „нешто“ и да, а ту се подразумева формирање ЗСО.

Ипак, Харадинај је већ рекао да неће формирати ЗСО, те је изгубио подршку европских земаља.

Албански лоби и његов крај

Наш саговорник каже да албански лоби није више толико јак колико је некада био, те да Харадинај има толику подршку, а за то постоји и логично објашњење.

Kosovo je Srbija
Косово је Србија / Извор: Профимедиа

- Тај албански лоби био је веома јак управо због своје финансијске моћи и он је могао да подмићује, да нуди концесије, да нуди на Косову било шта или да се даје новац за предизборне и друге кампање, али све је то могло док су владали Клинтонови. Трамп и његово окружење су толико богати људи да њима заправо финансијска подршка од тог тзв. ковоског клана није неопходна. Косовски новац у Њујорку не вреди ништа већ једноставно се тамо води другачија политика. Ради се о једној богатој структури на власти и њој ништа не значи да би Албанци могли да поткупљују сенаторе и било какве конгресмене, а посебно не окружење председника Трампа – објаснио је Спасић.

Он се осврће на посету Београду потпредседника САД-а Мајка Пенса, те наглашава да је сваки контакт Србије са САД-ом важан.

Амбасадор САД изјавио да је председник Србије Александар Вучић ВЕОМА важна фигура у региону

- Па и сусрет са амбасадором Скотом има конотацију да су односи двеју земаља добри. Знате, раније су се наши државници свађали са америчким амбасадорима, или игнорисали или били потпуни послушници, па је то било контрапродуктивно. У сваком случају, посета потпредседника САД Мајка Пенса Београду, разговору са Вучићем, и уопште нека атмосфера која је тада створена је допринела нормализацијии односа.

Како је рекао Спасић, председник Вучић у том правцу иде: уважите наша мишљења, а о неком продубљивању даље сарадње ми ћемо видети. Уважавањем нашег мишљења успоставља се неки партнерски однос са том великом силом. То је управо постигнуто у односима са Русијом и са Кином и а када бисмо добили тај степен односа и са САД, онда би Србија била на тзв. правом путу нормализације читавог свог статуса.

- Посета председника Вучича ће бити још једна потврда јачине Србије у светским оквирима – завршио је аналитичар за наш сајт.

Србија на путу решавања "косовског питања" већ има подршку Русије и Европске уније, следећи циљ је Трамп, а наша земља је на добром путу да тај циљ и оствари. Ако узмемо у обзир значај који се у САД-у даје нашем председнику, посета Мајка Пенса, али и видно ослабљен албански лоби који нема више утицаја на конгресмене, па би америчка подршка утицала на решење косовске ситуације у корист српске стране.