Мрачна тајна роштиља: Радница из ресторана брзе хране проговорила о ВЕЛИКОЈ ПРЕВАРИ коју свакодневно прави
Изазива гнев
Иако је Америка, колевка брзе хране, недавно објавила да велики фаст фуд ланци пријављују успоравање и пад продаје, у Србији је тешко замислити да би посао са брзом храном могао да пропадне. Ипак, мало нас зна да када наручите нешто у фаст фуду, на крају добијете само 50 одсто до онога што сте наручили, и то ако баш имате среће.
– Да кренемо од меса, које је основни део сваке поруџбине. На ценовницима пише да добијете 150, 200 грама, а истина је да при мерењу закинемо од 30 до 50 грама. На све то, ако сте наручили пуњену пљескавицу, качкаваљ којим пунимо скоро никад није млечни, већ биљни – открила нам је радница из фаст фуда. И ово је тек почетак у искусним и извежбаним преварама ланаца брзе хране.
– Вара се и на додацима. Мајонез, павлака и кечап се разводњавају тако што у канту сипамо, рецимо, мајонез, па додамо воду у сразмери: 60 одсто мајонез – 40 одсто вода, или 70-30, што зависи од намаза. Ако у магацину имамо неке који су пред истеком рока, сипамо и њих. Лепиње и кифле се купују бајате јер су јефтиније, и то од пре два дана, па се загреју и служе као нове – додаје девојка која сваког дана преко своје воље вара муштерије.
Додаје да нема избора јер не сме да ризикује посао, али да је теши бар то што купцима не сервира ништа покварено. Преко тога, каже, никад не би прешла. Али, фасцинантно јој је колико далеко човек може да иде у осмишљавању превара.
– Сенф никада не мажемо на кифлу јер га она упије, па се потроши више. Само се мало стави на месо јер је месо вруће, па му појача укус. Ако неко наручи све од прилога, стави се само оно што је при руци, никада све. Кад на ред дођу салате, прво искористимо оне јефтиније, безукусне, па на врх ставимо лепше.
Дакле, када наручите пуњену пљаскавицу, у већини фаст фудова добијете следеће: 50 одсто мање меса, биљни сир уместо качкаваља, разводњене намазе, труле салате и бајате кифле, и понеки додатак мање – уколико није „при руци“.