Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МУФТИЈИНЕ ЖЕНЕ ПО ШЕРИЈАТУ ИПАК ИМАЈУ ПРАВО НА ДЕО НАСЛЕДСТВА! Трећа извисила због ОВЕ ствари?

07.06.2022. 07:38
Пише:
Србија Данас/Курир
Zukorlić
Зукорлић / Извор: Профимедиа

Две удовице покојног муфтије Муамера Зукорлића и трећа која тврди да је била с њим у шеријатском браку треба да поделе осмину имовине ове богате породице, што је за њих добра вест, јер је званично Зукорлић иза себе оставио само стан од 79 квадрата у Новом Пазару.

Међутим, трећа Белкиса Црновршанин (31) треба да убеди Зукорлићеву породицу да је уврсте међу наследнике, пошто је тај брак очигледно био тајни обрт Муфтинице по шеријату ипак имају право на део наследства! Три Зукорлићеве жене деле осмину имовине ове богате породице. 

ВУЧИЋ НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ВЛАДИ СРБИЈЕ: "Не одричем се своје политике на први телефонски позив"

ВУЧИЋ НАЈАВИО ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ВЛАДИ СРБИЈЕ: "Не одричем се своје политике на први телефонски позив"

ЗАШТО СУ ХРВАТИ ЋУТАЛИ ТОКОМ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ? Вулин раскринкао лицемерје комшијске политике

ЗАШТО СУ ХРВАТИ ЋУТАЛИ ТОКОМ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ? Вулин раскринкао лицемерје комшијске политике

МОМИРОВИЋ: "Уз лидерство Вучића и Раме, Србија и Албанија праве највеће економске искораке у историји"

МОМИРОВИЋ: "Уз лидерство Вучића и Раме, Србија и Албанија праве највеће економске искораке у историји"

По законима државе Србије, наследници су законита супруга Умеја и осморо његове признате деце, а требало би да деле само тај стан од 79 квадрата, који је званично био на муфтијино име. Али Умеја, као и друга Зукорлићева супруга Елма Елфић, свакако би требало да буду подмирене од породице јер су оба брака била шеријатски призната и јавна. А каква је судбина Белкисе Црновршчанин (31) још је непознаница, као и то да ли ће добити нешто од силних кућа, станова, зграда, компанија, универзитета, аутомобила... Јасно је да је њен брак са Зукорлићем био тајни, као и да сада покушава да оствари своја права.

Ефендија др Решад Плојовић из Мешихата Исламске заједнице (ИЗ) у Србији објашњава шта је заправо шеријатски брак и шта наслеђују жене када муж умре, уз напомену да не жели да улази у конкретан случај покојног муфтије Зукорлића.

- У исламу човек по шеријату може да има од једне до четри супруге истовремено. Може се разводити и венчавати више пута, али истовремено не може имати више од четири жене. Овлашћено верско лице - имам или неко други коме је дата та могућности (високи чиновник ИЗ, припадник ИЗ, а може бити и сам муфтија) тај је пред којим се склапа шеријатски брак. Осим страна у уговору, односно мужа и жене, морају да буду присутна и најмање два сведока (родбина или пријатељи), да потврде истинитост навода једне и друге стране ако документ нестане или дође до спора - каже Плојовић.

Један примерак записника о шеријатском венчању иде брачним друговима, наглашава он, а други остаје код надлежног службеника ИЗ (имама), осим ако се муж и жена не договоре да узму оба папира, односно да то буде тзв. тајни брак.

- А тајни брак подразумева да ће сведоци са шеријатског венчања потврдити да је брак постојао ако буде неког спора о томе да ли има или нема тог брака, односно ако папир нестане. А све због обавеза мужа према жени током живота, у случају развода или након смрти једног од супружника - објашњава Плојовић и додаје да прва или претходне супруге могу, али и не морају да знају за нови брак.

Плојовић истиче и да сваки брак у исламу треба бити склопљен и шеријатски, а мушкарац може закључити и грађански брак с једном од супруга. И сад је кључно питање како те жене деле имовину ако муж умре.

- Ако премине муж, све супруге имају подједнака права на наслеђивање, без обзира на то да ли су биле у шеријатском или грађанском браку. Као што су имале право и обавезу на равноправан третман од свога мужа током његовог живота. Уколико покојник није оставио ниједно своје дете, оне деле четвртину иметка његове укупне имовине коју оставља својој породици, а наследници су: родитељи, браћа и сестре.... Тај принцип дељења је по шеријату, иначе, захтевао би детаљније објашњење. А ако је покојник имао децу, све његове жене деле једну осмину иметка. Имовина је више породична ствар и то се обично решава унутар саме породице, ретко се деси да траже помоћ од ИЗ, попут тога да једна од жена дође и тврди да јој не дају део који јој припада - каже Плојовић.

Он наводи да ако жена дође с папиром за који би у Мешихату ИЗ утврдили да је релевантан, написали би јој потврду да је била у шеријатском браку са одређеном особом и да има право на део наследства. Али ако је брак тајни, а папир се негде загуби, нестане, све спада на сведоке који су присуствовали чину склапања брака.

- Лично, као шеријатски правник, саветујем људе да не склапају тајни брак јер то дугорочно може имати веома болне негативне последице, посебно за жену. Уместо тога чин шеријатског склапања брака треба бити јаван, јер је брак у исламу чин који има посебну важност и своју светост. Чињеница је да данас сведоци могу и да лажу и криво сведоче. Сам чин дељења наследства се дешава унутар породице, а тај процес може надзирати онај ко познаје прописе ислама по питању поделе: отац, син, брат покојника, или посебно верско лице - истиче Плојовић.