Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КУРТИ НЕ ЖЕЛИ МИР И СПРЕМАН ЈЕ НА СВЕ" Премијерка открила комплексност ситуације на КиМ - "Нова влада ће имати тежак задатак"

29.08.2022. 08:50
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Премијерка Србије и мандатар за састав нове Владе Србије, Ана Брнабић, изразила је данас очекивање да ће чланови њеног новог тима бити познати до краја септембра.

Брнабић је на РТС рекла да разговори са потенцијалним коалиционим партнерима нису лаки и истакла да нису важне функције, већ резултати.

- Важно је да имамо тим који је храбар, ефискан и спреман да жртвује своју енергију и време, јер нема места за било шта друго осим преданог рада - истакла је Брнабић.

ТРИ РАЗЛОГА ЗАШТО ЈЕ БРНАБИЋКА НОВИ-СТАРИ МАНДАТАР: Ушла у Владу као стручњак, поставила кључан рекорд

ТРИ РАЗЛОГА ЗАШТО ЈЕ БРНАБИЋКА НОВИ-СТАРИ МАНДАТАР: Ушла у Владу као стручњак, поставила кључан рекорд

"ЧЕКА НАС ПАКАО" Брнабић објаснила зашто је отказан Евро прајд

"ЧЕКА НАС ПАКАО" Брнабић објаснила зашто је отказан Евро прајд

БРНАБИЋ ГОСТ ТВ "ПРВА" Открила како ће изгледати њен будући тим и поручила: Тежа времена тек долазе

БРНАБИЋ ГОСТ ТВ "ПРВА" Открила како ће изгледати њен будући тим и поручила: Тежа времена тек долазе

Брнабићева верује да ће јој бити лако да напише експозе и да је најважнији задатак очување мира и стабилности. 

- Верујем да ће ми бити најлакше да напишем трећи експозе, јер су јасни изазови. Очување мира и стабилности је најважнији задатак. КиМ ме највише мучи. Председник Александар Вучић је велики део посла преузео на себе. Приоритет је и енергетика, то је сада питање националне безбети. Најлакше ће ми бити да напишем експозе - истакла је премијерка гостујући у Дневнику РТС-а.

Премијерка је нагласила да је свет на ивици трећег светског рата.

- Договор и компромис постале су ружне речи, слабост, а не снага, нико није спреман никога да саслуша - нагласила је Брнабићева.

"Надам се новој Влади до краја септембра" 
Брнабићева је рекла да се нада да ћемо до краја септембра имати нову Владу која, како каже, на првом месту захтева храбар тим.

- Ја се надам до краја септембра, али разговори са потенцијалним коалиционим партнерима нису лаки, ништа се ту не подразумева и мислим да је то у политици очекивано - додала је Брнабићева.

Указала је да сматра да је између ње и Милоша Вучевића одлучило то што су тако тешка времена, као и то што она познаје систем Владе, јер је то је важно у тешким временима.

Ипак, истиче и да су због тога договорили да ова Влада траје до 2024. "На крају је важно да имате нову енергију и нове идеје и оно што мислим да је кључно и добро за нашу земљу и народ да функције нису најважнија ствар, већ резултати", додаје Брнабић.

"Мислим да је код договора око Владе најважније да сви освестимо колико су тешка времена и колико је битно да имамо тим који је храбар, ефикасан, који се спреман да жртвује своје време, јер заиста нема места ни за шта друго осим преданог и посвећеног рада", наглашава Брнабићева.

Ко ће бити вицепремијер и потпредседници Владе 

На питање да ли ће Ивица Дачић бити вицепримијер, Брнабићева каже да претпоставља, као и да би то било природно и уобичајено.

Истиче да ће потпредседници вероватно бити Милош Вучевић и Синиша Мали, као да ће сва тројица имати и министарске функције.

Говорећи о томе да ли је тачно да ће четири министарска ресора припасти СПС-у, каже да не може тако да прича, јер се не ради о простим бројкама него о томе ко где може да допринесе.

- Имамо неке идеје како би Влада могла да буде још ефикаснија и како би ресори могли да се поделе, али видећемо - навела је Брнабићева.

Када је реч о томе колику подршку у парлемаенту очекује за нову Владу, Брнабићева каже да очекује "безбедну, стабилну већину".

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

"Нова Влада ће бити Влада континуитета"

Истиче да ће нова Влада бити Влада континуитета.

- Србија је кренула да се мења на један невероватан начин од 2014. године и од тада је то политика континуитета – фискалне одговорности, економске стабилности, све бољег оквира инвестиционог окружења, што значи констанстан раст плата и пензија - рекла је Брнабићева.

Указала је да ће Влад инсистирати на завшетку многих инфраструктурних пројеката.

- Путне и железничке инфраструктуре, али и животне средине, најпрактичније ствари - канализационе мреже, постројења за пречишћавање отпадних вода, али имамо и још неке ствари – да изградимо дигиталне путеве кроз свако село, да превенирамо интерне миграције - додала је она.

Поред тога, важно је додатно улагање у савремене технологије, а следећи фокус је развој вештачке интелегенције.

- То су ствари које морамо да наставимо упркос свим изазовима, али као што сам рекла највећи фокус су мир, стабилност, КиМ и енергетика - наглашава Брнабићева.

"Имамо јако комплексну ситуацију на КиМ" 

На питање зашто нас од 1. септембра, како је рекла, очекује период нестабилности, Брнабићева каже да имамо јако комплексну ситуацију на КиМ, али да је председник успео да направи добар договор у границама могућег када је реч о личним картама.

- Председник Вучић је успео да то све буде исто и само имамо велики дисклајмер који каже да то не подразумева признање тзв. Републике Косово и не доводи се питање Република Србија и да је то у складу са Резолуцијом УН 1244 - рекла је она.

Ипак, указује да оно што још није решено је питање таблица.

- Ми ништа нисмо договорили што се тиче таблица, ту Аљбин Курти није спреман за компромис, трају још разговори - навела је она.

Указује да Приштина креће имплементацију тога 1. септембра.

- Ви не знате шта може да се деси, видели смо до сада да је Курти спреман на све и да једино не жели је мир и да неставилност му служи као алиби за све остале проблеме које не може да реши - наглашава она.

У том смсилу наводи да су на КиМ сталне рестрикције струје, свакодневне, као и да нису у стању да обезбеде електричну енергију, а тек је август.

БОНУС ВИДЕО: Гром удара у Голубачку тврђаву