Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈСПРЕМНИЈА ЈЕДИНИЦА У СРБИЈИ! ОСТАВЉАЈУ ПОСЛЕДЊЕ КАПИ ЗНОЈА НА ТЕРЕНУ: Један дан са припадницима - ЖАНДАРМЕРИЈЕ

08.01.2021. 09:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

На око 30 километара од самог срца Београда, у мирној Липовачкој шуми, налази се база Жандармерије, посебне јединице Министарства унутрашњих послова

Узвик "Мииирно!" пара свако магловито јутро готово опипљиву тишину у Липовачкој шуми код Београда. То је наређење командира чете јединице Жандармерије упућено групи момака у црним униформама, са фантомкама на глави, који као под конац, стану у врсту чекајући да на јарболу угледају заставу Србије.

"Дијалогу власти и опозиције место је у парламенту" Министарка Вујовић о инвестицијама и ЕУ

"Дијалогу власти и опозиције место је у парламенту" Министарка Вујовић о инвестицијама и ЕУ

"ТРЕБА НАМ НЕКО КО ЋЕ РАДИТИ 24 САТА, 7 ДАНА" Именовање амбасадора приоритет, ко ће добити карту за Пекинг?

"ТРЕБА НАМ НЕКО КО ЋЕ РАДИТИ 24 САТА, 7 ДАНА" Именовање амбасадора приоритет, ко ће добити карту за Пекинг?

Шта демонстрације у Америци доносе Трампу? Српски стручњак објашњава детаљно епилог насилних демонстрација

Шта демонстрације у Америци доносе Трампу? Српски стручњак објашњава детаљно епилог насилних демонстрација

На око 30 километара од самог срца Београда, у мирној Липовачкој шуми, налази се база Жандармерије, посебне јединице Министарства унутрашњих послова. На једном од најпопуларнијих београдских излетишта, где грађани радо одлазе како би пронашли мало мира и одморили од турбулентне свакодневнице, припадници вероватно најспремније јединице у Србији, остављају последње капи зноја. И то је њихова свакодневница.

Подизање заставе, па обуке

Преко бетонског пространства простире се поглед ка јарболу на ком се сваког јутра, тачно у 8.00 часова, уз присуство припадника Жандармерије, подиже државна застава. То је прва у низу активносту у испуњеном дану припадника ове јединице. Одмах након подизања заставе, исти онај строги командир даје момцима знак на који они, као један, крећу ка својим свлачионицама. То је знак да се иде у фискултурну салу где се одрађују неке од многобројних вежби којим из дана у дан јачају тело, али и дух. На "програму" су и борилачке вештине.

Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

У фискултурној сали, припадници јединице су спремни - озбиљне, црне униформе замењене за црне мајице са исписом имена јединице, а панталоне са опасачима, црни шорцеви. Овог пута без фантомки. На знак инструктора, који је врсни зналац борилачких вештина, припадници јединице се поделе у групе и као један почињу вежбе. Салом одјекују ударци ногом у џакове за бокс, изводе се борилачке вратоломије, а њихова тела ударају о струњачу "као да то није ништа".

"Један иза другог, наређају се испред врата..."

После јутарњег тренинга на оном бетонском пространству припадници Жандармерије поново излазе да би демонстрирати како изгледа упад у неки објекат.

У трен ока приљубљени једни иза другог, наређају се испред врата, док један од Жандарма држи огромну шипку прислоњену на врата.

- То није обична шипка већ алатка којом се релативно једноставно могу пробити и она најјача, блиндирана врата - објаснили су припадници Жандармерије и додали да им то помаже да превазиђу сваку сличну препреку.

Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

Штит, пиштољ, балистички шлем...

Припадници Жандармерије пред собом имају штитове, у рукама пиштоље, а на главама балистичке шлемове. Одевени у црно од главе до пете, могу смо да им се виде очи кроз прозиран део штита... Све је спремно за упад.

Следећа вежба униформисаних припадника Жандармерије се налази на крову зграде, где је постављена платформа до које воде мердевине ограђене металним шипкама, а од којих су до земље спуштени конопци.

На знак, као да су једно, момци ужурбано хитају ка платформи. Неколико тренутака касније већ су на крову, у рукама држе конопце. Са невероватном лакоћом и под пуном опремом спуштају се један за другим и стају у формацију са стране.

Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

Затим се изнова пењу преко мердевина до крова и изводе нове, још сложеније вратоломије - "паук позе". Са лакоћом контролишу брзину спуштања па се, тек близу земље, окрену ногама ка тлу.

Борбена вежба дубоко у шуми

Након тога, одлазе дубље у шуму. На десетак километара од базе где се, далеко од очију јавности изводе сложеније тактичке припреме и вежбе, попут оних за борбеним возилима. припадници Жандармерије су поређани око борбеног возила "Лазар". Тик уз њих, у камуфлажној одећи, на хладној земљи непомично леже снајперисти. Тешки услови на терену, попут слабе видљивости, магле и изузетно ниских температура, само су неки од изазова којима се ове јединице подвргавају.

Први човек Жандармерије, командант Дејан Луковић, објаснио је да припадници јединице пролазе изузетно сложене и физички веома захтевне обуке, тако да им овакви услови нису страни.

Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

- Жандармерија је једна врхунски обучена и специјализована јединица МУП, посебна јединица која је у саставу дирекцији полиције спремна да изврши све задатке. Припадници су обучени, храбри људи, који су спремни да дају живот за државу Србију и за безбедност свих грађана Републике Србије. У највећем броју случајева је било да припадник Жандармерије може бити онај ко је био припадник МУП. На интерним конкрусима које организујемо се пријаве наше колегинице и колега не могу имати више од 32 године и када се изврше одређне провере и прегледи, иде се на селекционо тестирање у команди Жандармерије, а затим се иде на такозвани дрил од 21 дан, углавном у Јасенову. Ко то заврши, иде на основну Жандармеријску обуку у трајању од 45 дана, иако је припадник МУП - објашњава Луковић како се постаје припадник ове јединице.

Међутим ове године, како је Луковић, прилику да постану припадници овакве јединице добили су и цивили, који претходно нису имали никаквих додирних тачака са полицијом, али да би постигли жељени ниво спремности, морају проћи кроз тешке "дрилове".

- Од ове године, имали смо прилике да извршимо попуну јединице и из цивилног сектора односно састава, тако да смо расписали јавни конкурс за пријем 100 кандидата из цивилства. Спровели смо процедуру пријема, међутим ту су услови ригорознији и граница старости је 24 године. Тај поступак је при крају, извршили смо лекарске прегледе, селекциона тестирања и обуке у Јасенову и сада ћемо позивати кандидате који су прошли "дрил" да дођу на основну Жандармеријску обуку, а онда морају да заврше и основну полицијску обуку. То је тренутно стопирано због пандемијске ситуације јер желимо да заштитимо и наше људе и породице, и кандидате. С поносом могу да кажем да међу њима има и припадница лепшег пола - објашњава он.

Žandarmerija
Жандармерија / Извор: Фото: МУП

"Идемо где год је потребно"

Оформљени и обучени за извшење најтежих послова и задатака, попут обезбеђивања јавних скупова са дозом ризика, као што су утакмице, политички и верски скупови, хапшење опасних криминалаца, рад са мигрантима, јединица је спремна да се појави на свим локацијама где за њом има потребе.

- Сведоци сте да су од недавно припадници Жандармерије видљиви на подручју ПУ Сремска Митровица, а и на улицама смо ПУ Новог Пазара, да помогнемо колегама поводом недавних дешавања у том граду. Поред тога, наш задатак је и спровођење опасних или осуђених лица у сарадњи са запосленима из МУП. Такође, морам да кажем да имамо изврстан и обучен ронилачки тим, који су нажалост много утопљених лица пронашли, као и доста предмета извршења кривичних дела (пиштоља, ножева...). Елементарне непогоде, пожари, поплаве, нестала лица, то су све послови који нису уско везани за нас као јединицу али где смо ангажовани уколико ситуација захтева. Уколико се догоди нека несрећа на неприступачном терену, имамо и алпинистички тим. Били смо ту када је био земљотрес на подручју Краљева, непрекидно месец и више дана, укључени да помогнемо угроженом становништу. Радимо све оно што је у интересу грађана и повећане безбедности, да би се грађани осећали безбедније - објашњава Луковић.

У команди Жандармерије се налази и ронилачки центар који обавља и патролну делатност на нашим рекама. Поред тога, имамо одред Жандармерије у Београду који је смештен делом у Раковици и делом у Липовици. Имамо одред у Нишу, а од прошле године и у Алексинцу, ту су одреди и у Новом Саду и у Краљеву.

- Територијално смо подељени тако да сваки од одреда може за кратко време да стигне на одређену територију. У сваком одреду постоји специјалистичка чета, чији су припадници најбољи од најбољих - закључује он.