Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ О ПРОМЕНИ УСТАВА: Шта доносе измене када је реч о правосуђу?

29.04.2021. 09:49
Пише:
Србија Данас/РТС
ministarka pravde Maja Popović
министарка правде Маја Поповић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

У скупштини Србије данас ће бити прво јавно слушање од најављених пет, шест јавних слушања



Прошле недеље је подизањем руку скупштинског одбора за скупштинска питања и законодавство учињен први корак у измени устава када је реч о правосуђу.

Председник Вучић данас са америчким амбасадором Годфријем

Председник Вучић данас са америчким амбасадором Годфријем

Председник Вучић данас са Јанезом Копачем

Председник Вучић данас са Јанезом Копачем

Премијерка Брнабић испраћа нови авион Ер Србије на први лет Њујорк

Премијерка Брнабић испраћа нови авион Ер Србије на први лет Њујорк

Данас ће, као други корак, у скупштини Србије бити прво јавно слушање од најављених пет, шест јавних слушања. Најважнија промена је начин избора судија и тужилаца и дефинише се и постаје уставна категорија Правосудна академија, каже министарка правде Маја Поповић.

Министарка Поповић је рекла да је идеја да тај процес буде што транспарентнији и инклузивнији.

- Почињемо са Београдом и даље идемо по већим градовима по апелацијама судова, у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу - наводи министарка.

Тај владин предлог добио је зелено светло Венецијанске комисије и циљ је да правда буде достижна, да сви будемо једнаки пред судовима.

Према речима министарке правде најважније што се мења је начин избора судија и тужилаца.

- Оно што је до сада било промена састава државног већа тужилаца и високог савета судства су ствари које се фактички мењају, уколико опстане овај нацрт. То је једна ствар. Друго, дефинише се и постаје уставна категорија Правосудна академија. Као начин уласка у правосуђе биће пролазак кроз ту Академију која већ постоји и познато је да је то чест случај у земљама ЕУ да се на тај начин улази у правосуђе - објашњава Поповићева.

ministarka pravde Maja Popović
министарка правде Маја Поповић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Сматра да су критике, када је реч о Академији, неосноване.

- Јако је битно ко управља Правосудном академијом, имајућу у виду да су у управном одбору и програмском савету највећи број су судије. Критике се односе да извршна власт има свој уплив. Највећи број људи који одлучују у Правосудној академји су састављени од судија и тужилаца -- истиче Поповићева.

Додаје да се управо овим избором гарантује већа самосталност тужиоцима и већа независност судијама.

У новом нацрту уставних амандмана предвиђено је да у државном већу тужилаца буде одређени број тужилаца које ће они сами бирати као што је и до сада било за своје представнике.

- Биће и истакнути правници али ће у државном већу тужилаца бити и републички тужилац и министар правде као чланови државног већа тужилаца по функцији за разлику од високог савета судства где је по тренутном нацрту предвиђено да буде пет судија које ће бирати непосредно судије и пет истакнутих правника које ће бирати Народна скупштина - објашњава министарка правде Маја Поповић.

Истиче да не може да каже да постоје отпори у самом правосудном систему на све те промене које се најављују, већ да су то различити предлози, које сматра конструктивним.

На формирању владе наведено је да ће један од најважнијих циљева владе бити борба против криминала, мафије. Ухапшена је група Вељка Беливука.

Министарка Поповић наглашава да је српско правосуђе више него спремно да процес истера до краја.

- И тужиоци и судије врхунски раде свој посао као и МУП и безбедносне службе. Мислим да је ова држава показала јасну жељу да се обрачуна са свим облицима најтежег организованог криминала. То је апсолутни приоритет власти и мислим да смо показали и доказали да са тим умемо да се боримо - наглашава Поповић.

Додаје да су неосноване критике, које се могу чути у делу јавности, да нема предмета у борби против високе корупције.

- Мислим да су те критике неоправдане имајућу у виду да су током прошле године посебна коруптивна одељења имала преко 2.000 предмета у раду. У току прошле године подигнуте се 973 оптужнице и 673 осуђујуће пресуде. Оно на чему ми морамо да радимо је јачање коруптивних одељења. Посебно морамо да јачамо финансијске истраге, обучавати запослене за финансијске истраге имајући у виду да је то неопходно. Суштина тих истрага је праћење новца - истиче Поповићева.

Наглашава да је министарство правде један од главних нисилаца активности из акционог плана односно ревидираног акционог плана за поглавље 23.

- Последњих месец дана био је огроман искорак у том смеру у смислу доношења разних одлука, формирања коордонационог тела за поглавље 23, у државном већу тужилаштва донета је измена пословника, донет је етички кодекс. Мислим да би до краја године ту могли да направимо озбиљан искорак - поручује министарка правде Маја Поповић.