Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕ МОЖЕМО ДА ПУСТИМО РУСИЈУ, ДОК ЗАПАД НЕ ПРУЖИ ДРУГУ РУКУ" Огласио се Ивица Дачић о позицији Србије - "Ми вапимо за тим..."

03.11.2022. 13:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Shutterstock

Србија жели да нађе заједнички интерес са западним земљама и договор око Косова, али не може да пусти "једину руку која је држи изнад провалије" по том питању, а то је Русија, каже министар спољних послова Србије Ивица Дачић за "Глас Америке".

Он сматра да је витални интерес ЕУ да Србија буде њена чланица, али да истовремено западне земље актуелном политиком гурају Београд ка Москви. Шеф српске дипломатије каже и да спољна политика Србије мора да буде "велеслалом".

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ РАЗОТКРИЛА ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗДРАВКА ПОНОША! "Бљује идеје о војној непослушности и државном удару"

БИЉАНА СРБЉАНОВИЋ РАЗОТКРИЛА ЛИЦЕМЕРЈЕ ЗДРАВКА ПОНОША! "Бљује идеје о војној непослушности и државном удару"

СРАМОТНО! Понош се руга Војсци Србије, овакве речи ни лажни премијер Курти не би изговорио

СРАМОТНО! Понош се руга Војсци Србије, овакве речи ни лажни премијер Курти не би изговорио

Прелиставање дневних новина за 03. новембар 2022. године

Прелиставање дневних новина за 03. новембар 2022. године

Говорећи о седници Комитета министара Савета Европе у четвртак, Дачић каже да се питање чланства Косова вероватно неће наћи на дневном реду сутрашњег састанка, али да то не значи да је ствар решена.

- Република Ирска (председавајућа) је одустала и неће то предложити на седници Комитета министара. Да ли ће неко други предложити, то не знамо, али не верујем, јер су за то потребне неке припреме. Значи, то се сада преноси на следећег председавајућег, то је Исланд и сада морамо да радимо са Исландом - каже Дачић.

Приштина жели ескалацију

Упитан како му делује тренутна ситуација на Косову, он каже да је "очигледно да приштинска страна прижељкује одређену врсту ескалације, односно прижељкује да Србија буде оптужена да је реметилачки фактор".

- Зато приступамо веома пажљиво, ми желимо свима да дамо до знања да ми желимо дијалог, желимо мирно решење свих проблема, једино на шта не можемо да пристанемо је да неко малтретира грађане, примењује силу, да их терорише, то не можемо да дозволимо. Мислим да је веома важно да је неки ниво вербалне осуде који постоји од западних земаља, укључујући и Америку, мало повишен у односу на Приштину. С тим што ту недостаје завршетак реченице - односно ако се то не деси, шта ће да се деси? Мислим да Приштина без тога неће превише да се обазире на такве врсте изјава - казао је Дачић за Глас Америке.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић/бг

Он је поводом санкција Русији упитао зашто велике силе Запада на томе инсистирају.

- Зашто не разумеју позицију Србије? Па исто тако и Русија неће разумети позицију Србије. Велике силе размишљају логиком својих интереса, а ми размишљамо логиком нашег интереса, а то је тај да ми сада, када бисмо говорили о Русији и Украјини са аспекта тога да немамо проблем нашег територијалног интегритета, ми би увек гласали као што гласамо принципијелно, против те војне интервенције, агресије, за очување принципа територијалног интегритета. И ми увек тако гласамо било да је реч о Косову, Украјини, неком другом делу света. А западне земље и Русија селективно гледају на то, у једном случају се позивају на то, у другом случају раде другачије - оцењује шеф српске дипломатије.

Шта је предлог САД-а за Србију?

Додаје да велике силе користе аргументе који им одговарају.

- У овом тренутку Русији одговара да се позива на то "кад може Косово, може и Донбас". Али, није само Русија која ће се на то позивати, па и Каталонија каже "кад може Косово може и Каталонија". Да будем искрен, и Република Српска може сутра да каже "кад може Косово, може и Република Српска". Са друге стране, Запад ће рећи то није исто, Косово је случај суи генерис, немојте ви да се поредите са Косовом, а ни једни ни други нису у праву. А ми морамо да се бринемо о нашим интересима.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић/бг

- Односно, шта се дешава, да поједноставим то питање, а пошто је ово Глас Америке, да питам наше америчке партнере: ако уважавају наше интересе, шта је понуда, шта је предлог за нас? Шта је то што би био заједнички интерес Србије и Америке, када је реч о нашим проблемима? Шта је то што је предлог, ако је вама важно да Србија буде део ЕУ, да уведе санкције Русији и све остало. Ваљда су свесни тога, ако ми то урадимо, ми остајемо без подршке Русије у Савету безбедности УН - указује Дачић.

На оцену да је он происточно оријентисан политичар, да похвално говори о Русији и Кини, он каже да никада није био происточни, већ је одувек био просрпски политичар.

- Ако је то некима на Западу источно, ја се слажем. А пошто многи од њих кад говоре о Србији, говоре да је код нас много хладно и вероватно мисле на Сибир, било би добро да се мало распитају о нашим историјским односима. Ја бих желео да се развија стратешко партнерство и са источним и са западним земљама. Ми вапимо за тим да имамо веће и боље разумевање са западним земљама, пре свега са САД. Нека они за мене мисле да сам ја нечији други и то је добро. Опасно је кад сматрају да сте њихови - поручио је Дачић.