Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕДЕЉНИК „АФЕРА“ РАСКРИНКАО НАЈВЕЋУ ЛАЖ ОПОЗИЦИЈЕ У СРБИЈИ: Изборна крађа уз „помоћ“ мртвих и одсутних гласача – немогућа!

13.06.2019. 11:38
Пише:
Душан Марић
opozicija
опозиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Лажирање изборних резултата у Србији, злоупотребом мртвих и одсутних бирача, за шта Савез за промене оптужује садашњу власт на челу СНС, није могуће без потпуне сагласности и учешћа опозиције, показује истраживање које је у најновијем броју објавио недељник „Афера“.

Хиљаду пута поновљена лаж не може постати истина али што се нека лаж више понавља то је више оних који у њу верују. Ову теорију најбоље доказују тврдње опозиције да власт у Србији манипулише бирачким списковима, да за Вучића и СНС „гласају“ десетине хиљада оних који су покојници, који живе и раде „далеко од родног краја“ или који на дан гласања не излазе на биралишта, пише „Афера“.

Теоријски, лажирање резултата избора уз „помоћ“ покојника или гастарбајтера и осталих одсутних бирача је могуће. Могуће је и практично. Али само под условом да у том лажирању учествују не само све владајуће странке, него и комплетна опозиција! Дакле, уколико у бирачким списковима има мртвих, њихово „повампирење“ на дан гласања није могуће без саучешћа опозиције.

ПОЗАДИНА ТАЈНОГ РУЧКА: Американци окупљају бојкотаре

ПОЗАДИНА ТАЈНОГ РУЧКА: Американци окупљају бојкотаре

ПОДМЕТАЧИНА ЂИЛАСОВАЦА: Тучу групе хулигана левичара и десничара покушали да представе као напад на опозицију (ФОТО)

ПОДМЕТАЧИНА ЂИЛАСОВАЦА: Тучу групе хулигана левичара и десничара покушали да представе као напад на опозицију (ФОТО)

"ЗНАМ ШТА СИ РАДИО У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ!" Бошко отишао Палмеру на ноге, Шешељ му очитао болну лекцију!

"ЗНАМ ШТА СИ РАДИО У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ!" Бошко отишао Палмеру на ноге, Шешељ му очитао болну лекцију!

Пођимо редом. Све странке које учествују на изборима имају најмање једног представника у свакој изборној комисији и по два представника у проширеном саставу сваког бирачког одбора. Од бирачких одбора у најзабаченијим засеоцима негде на Старој планини или Пештерској висоравни, до оних на Врачару. Али то није све. Уколико су у питању избори за Скупштину Србије, странке које су у тренутку расписивања избора парламентарне  имају представнике и у сталном саставу бирачких одбора. Код избора за руководства општина и градова, представнике у сталном саставу бирачких одбора има свака странка која има одборнике.

То каже закон. А захваљујући таквом законском решењу и правој поплави изборних листа које смо имали, на последњих неколико избора у бирачким одборима је у просеку било и по 30-40 чланова. Било је засеока у којима је било више чланова бирачког одбора него што има становника, па су исти делегирани из суседних места.

Сви ти људи не само што имају право, већ су и обавезни да на дан гласања буду на бирачком месту и контролишу исправност гласања. Ако то раде, превара није могућа. Бирачу који дође на гласање прво спрејом обележе кажипрст, тако да не може да гласа два пута. Исти мора да покаже личну карту. Ту личну карту, на свој захтев, може да погледа сваки члан бирачког одбора. Треће, пре него што гласају бирачи се потписују. Четврто, сви чланови бирачког одбора могу да броје број изашлих бирача.

izbori
избори / Извор: Профимедиа/илустрација

Могуће је неколико видова (покушаја) лажирања. Први је и опозиција га највише потенцира, да чланови бирачког одбора из СНС заокружују и у гласачку кутију убацују листиће за мртве и оне који нису изашли на гласање. И притом фалсификују њихове потписе. То је могуће само ако сви чланови бирачких одбора из опозиције у време гласања оду да „хватају зјале“ по граду или ако се сви праве ћорави код очију и то дозвољавају. Другачије није изводљиво.

Други вид манипулације јесте да бирач гласа уместо неког покојника или другог, живог бирача. Који је одсутан из Србије. Например ради у иностранству. Или му је много важније да види да ли ће Милијану у Паровима да дохвати Милојко или Пожгај, него да ли ће да победе СНС или ДС, па се на дан гласања не одваја од телевизора.  

У овом случају грађанин икс, који долази на бирачко место да почини кривично дело и гласа уместо деде који одавно живи у гробљу или брата који ради на Исланду, мора да има њихову личну карту. 

Али чак и ако је породица сачувала личну карту покојника и неко од чланова породице с њом дође на гласање, успе да обмане све чланове бирачких одбора и гласа, то у збиру гласова не значи баш ништа. Зашто? Па зато што је тај бирач гласајући за мртвог или одсутног члана породице изгубио право да сам гласа. У своје име. Сулудо је поверовати да би неко ризиковао да се упусти у кривично дело и гласа за деду који се одавно шета рајским пољима, ако на тај начин себе ускраћује за гласачко право. Није разумно и нема никаквог ефекта.

Амбасада САД објаснила зашто су Ђилас, Јеремић и Обрадовић били на састанку: О чему су причали - остаје МИСТЕРИЈА

Амбасада САД објаснила зашто су Ђилас, Јеремић и Обрадовић били на састанку: О чему су причали - остаје МИСТЕРИЈА

ОПОЗИЦИЈА НА ТАЈНОМ САСТАНКУ У АМБАСАДИ АМЕРИКЕ! Шта су договарали Ђилас, Јеремић, Обрадовић иза затворених врата?

ОПОЗИЦИЈА НА ТАЈНОМ САСТАНКУ У АМБАСАДИ АМЕРИКЕ! Шта су договарали Ђилас, Јеремић, Обрадовић иза затворених врата?

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ ПОНОВО НАПАО ЖЕНЕ! Брутално извређао ОЛИВЕРУ ЗЕКИЋ, поменуо је и П*РНО КАРИЈЕРУ

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ ПОНОВО НАПАО ЖЕНЕ! Брутално извређао ОЛИВЕРУ ЗЕКИЋ, поменуо је и П*РНО КАРИЈЕРУ

Овај вид изборне манипулације је мало вероватан и због (логичне) праксе да странке у бирачке одборе који прате гласање именују активисте који гласају на том бирачком месту. Људе који живе у том делу села или града и који знају своје комшије. Тешко је поверовати да нико од 20, 30 или 40 чланова бирачког одбора из опозиционих странака неће открити ако се њихов комшија лажно представља. Посебно ако покуша да глуми Еру са оног света, пише Афера.

Кад се гласање заврши, сви чланови бирачког одбора учествују у разврставању и бројању гласачких листића. Сваки члан ДС, Народне странке, радикала или неке друге странке има право да преконтролише и преброји гласачке листиће на којима је заокружен кандидат СНС или СПС. И обрнуто. Уобичајено је да се, сигурности ради, бројање понови најмање једном. На крају бројања сви чланови бирачког одбора потписују записник са резултатом гласања. Чланови странака које се налазе међу четири или пет prvopplasiranih добијају и по примерак записника.

Чланови бирачког одбора затим гласачку кутију за свим гласачким листићима и записником носе у општинску изборну комисију. У којој представнике имају све странке које су учествовале на изборима. 

Izbori
Избори / Извор: Профимедиа/илустрација

Изборна комисија уноси резултате гласања у предвиђену табелу. Да ли је могуће да се у ту табелу унесу погрешни подаци, да се фалсификују резултати гласања на неком бирачком месту? Могуће је. Али  само под условом да сви чланови општинске изборне комисије, дакле представници свих странака и власти и опозиције дају пристанак на то лажирање.

Из општинске изборне комисије записници се носе у републичку изборну комисију. Тамо се понавља поступак из општинске изборне комисије. А кривотворење изборног резултата, односно уписивање лажних података, а не података из записника општинских изборних комисија, могуће је само уколико сви чланови РИК-а пристану да у томе учествују.

Закључак је јасан. Гласање мртвих, гласање гастарбајтера и слично теоретски је могуће само ако се са тим сложе представници власти и опозиције. Значи све странке које учествују у изборном процесу.