Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ: Немачке компаније доносе велики раст економије у Србији

23.04.2021. 09:17 10:46
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова Немачке Хајком Масом.

Вучић и Мас састали су се у згради Генералног секретаријата председника Републике, у 9 сати, а након разговора предвиђене су изјаве за медије, најавила је прес служба председника.

МАС СЛЕТЕО У БЕОГРАД У ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ СРБИЈИ: Сутра се састаје са Вучићем

МАС СЛЕТЕО У БЕОГРАД У ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ СРБИЈИ: Сутра се састаје са Вучићем

"ВЕЧЕРАС ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА" Председник Вучић се огласио из Виле Мир и објаснио зашто је то важно (ВИДЕО)

"ВЕЧЕРАС ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА" Председник Вучић се огласио из Виле Мир и објаснио зашто је то важно (ВИДЕО)

БИТАН ДАН ЗА СРБИЈУ: Вучић данас са регионалном директорком УНИЦЕФА

БИТАН ДАН ЗА СРБИЈУ: Вучић данас са регионалном директорком УНИЦЕФА

Питања новинара

На питање репортера из Немачке о успеху о вакцинацији, и о новим дозама које ће стићи, те је упитао Вучића да ли се у Србији заиста користе све те дозе зато што се стиче утисак да су у Србији вишак, а да другим земљама треба, Мас одговара:

- Што се тиче вакцинације и с обзиром на руску вакцину "Спутњик В" која је добила одобрење ЕУ за коришћење, ми сматрамо да са тим не би требало да постоји проблем и да ће све бити у најбољем реду - истиче Мас и додаје:

- Што се испоруке вакцине тиче, не иде баш увек све по плану, али ми пратимо целокупну ситуацију и регулишемо најбоље што можемо. Ми смо дубоко убеђени да се криза може победити ако вакцина буде расподељена равномерно свим државама широм света, то је мишљење свих чланица ЕУ.

- Ми ћемо бити сигурни и безбедни само ако сви буду вакцинисани. Испоручили смо већ 40 милиона вакцина у склопу Ковакса и у том правцу ће се и даље ићи - рекао је Мас.

Председник Србије рекао је да смо ми као држава већ добили део програма који обухвата Ковакс.

- Хвала ЕУ, хвала Коваксу, ми смо узели добар део вакцина од Ковакса, али знатно већи проценат смо добили од "Синофарма" и "Фајзер". Ми смо почели нашу вакцинацију крајем децембра, па смо онда наставили и од партнера из Кине добили највише вакцина и то без закашњења. Имамо довољно вакцина, али имамо и проблем са антиваксерима у нашем друштву, али свакако да постоје и такви људи са којима се боримо - рекао је Вучић и истиче да је проблем у мишљењу да у Србији има више вакцина него што је потребно то што има толико вакцина да људи не журе да се вакцинишу зато што знају да ће у сваком моменту имати вакцину.

- Ми смо први у региону по вакцинацији, а иза региона у смо други што је за нас велики успех, али исто тако, потпуно је бесмислено да се ми вакцинишемо а да се наше комшије не вакцинишу јер ће се све то пренети и на Србију - истиче Вучић.

На питање о томе хоће ли споразумем у Бриселу бити испуњен или не, Мас одговара:

- То је била тема мојих састанака и овде и у Приштини, и ово је заправо прави тренутак да се настави разговор о дијалогу и споразуму и да се настави рад на томе. Велику захвалност дајемо Лајчаку и његовом раду, јер само тако ћемо имати пуно успеха. Сада није реч о разговорима, сада нам требају резултати. Свакако ће обе земље посветити и потврдити и развијати све оно што је до сада договорено, јесте да тај конфликт постоји, али не можемо да кренемо преговоре испочетка, сада морамо да испунимо зацртано и обе стране морају дати свој допринос у томе - истиче Мас.

Вучић одговара да дијалог са Приштином није изражавање жеља већ озбиљан преговор који се мора завршити на озбиљан начин.

- Ако смо ми испунили све обавезе које смо имали, и Приштина ће морати један једини који има. Ми са Немачком имамо ту разлику зато што су они признавали Косово као независну државу, ми нисмо, али ми на доброј вери морамо да обезбедимо сарадњу, мир и стабилност за све наше грађане - одговара председник Србије.

Обраћање Маса након састанка

Маса се након састанка обратио медијима рекавши да је захвалан на гостопримству и истакао да су све теме поменуте на састанку, али да је кључна била ситуација са корона вирусом за коју се очекује да ће ускоро нестати те истиче да ЕУ прати процес вакцинације у свим земљама и да је Србија на добром путу ка успеху.

- У недељама пред нама биће све више вакцина, што ће ЕУ пренети свим земљама на Западном Балкану и зато сматрам да је то заиста прекратница у овој борби. ЕУ ће пребродити ову кризу само ако и њени суседи преброде исто - истиче Мас и осврће се на дијалог између Београд и Приштине.

- Свесни смо чињенице да то неће ићи лако, али пружамо сву подршку да се то што пре реши. Србија и Албанија имају врло богате ресурсе и зато се све мора договорити и утаначити како би се то добро искористило и организовало како би били добробит за Србију, Албанију, али и читаву Европу - истиче Мас и додаје да ће Немачка дати свој допринос у томе да се овај дијалог што пре реши и договори.

Мас истиче да би још причао о сарадњи Београд и Немачке али се данас отвара нова амбасада Немачке у Србији, на чијем отварању ће присуствовати, и наводи да је такав корак јако велики и значајан за обе земље.

Обраћање председника Вучића

Ово је веома важан састанак за државу Србију, рекао је председник одмах након завршетка састанка.

 - И поред пандемије корона вируса наша економија доживела је раст захваљујући заједничком раду и сарадњу са Немачком, захваљујући њиховом улагању у Србију - рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је са Масом разговарао о многим темама, па чак и оним тешким у када се Србија бори са епидемијом корона вируса, а то је Косово и дијалог.

- Србија жели да се дође до компромисног решења, Србија сматра да замрзнути конфликт није решење, нама је циљ да са Албанцима градимо мир и у наредних 100 година, а суштина је да сада изградимо добре односе - рекао је Вучић и наводи да је сада најбитније да обе стране признају споразум из Брисела. 

- Морамо да чувамо мир, територију, економију, културу и спорт, али и остале сфере живота, а да нам увек буде главни циљ економски раст у Србији - додаје председник.

Вучић додаје да се на састанку разговарало о владавини права као кључној теми, и наводи да очекује од Србије да ће тек видети све боље резултате у овој обласи.

Још једна од тема на састанку јесте спољна политика, за коју како каже, у будућности ће се гледати да се још више развија, расте и одржава са свим земљама из ЕУ, али и са Немачком.

- За нас не постоји ни већи, ни значајнији партнер на нивоу ЕУ од Немачке и мислим да овиме људи све разумеју. Наравно, и међу нашом политиком има разлика али ми настојимо да смањујемо те разлике и развијамо нашу сарадњу и економске односе - рекао је Вучић и додаје да се на састанку причало и о борби са корона вирусом и нади да ће се вакцином све ово завршити и да ћемо изаћи као велики победници.

Вучић је упутио поздраве Ангели Меркел и свим државницима у Немачкој.

Почео састанак

Мас је, пре Београда, у четвртак посетио Приштину, а уочи доласка поруцио је да на лицу места жели да утврди како Немачка може да подржи дијалог за нормализацију односа.

- Још увек нерешени односи Србије и Косова коче развој две земље и целог региона, а тиме и даље приближавање ЕУ. Желим на лицу места, због тога, да сагледам како можемо подржати две земље у дијалогу нормализације под посредовањем ЕУ - навео је Мас у саопштењу.

Ступање на дужност нове владе у Приштини, према његовим речима, је за то прави тренутак.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

- Истовремено инвестирамо, отварањем наше нове амбасаде у Београду, видљиво у наше односе са Србијом. Тим подвлачимо и наше опредељење да је будућност држава Западног Балкана у ЕУ - нагласио је Мас.

Данас ће, такође, бити отворена и нова амбасада Немачке у Београду.

Вучић ће се данас састати и са Афшан Кан, регионалном директорком УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију.

Састанак је заказан у 11 часова, саопштила је прес слузба председника.