Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ГОРКЕ ПОРУКЕ ЂИЛАСОВСКОЈ ОПОЗИЦИЈИ ОД ЕВРОПСКИХ МЕДИЈА "Истрошени лидери да се повуку, ПРОТЕСТИ немају подршку"

01.01.2024. 16:11
Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Профимедиа

Протести опозицији су ограничени, подршка им је мала и у Србији не постоји расположење за политичке промене. Истрошени лидери опозиције требало би да се повуку и отворе простор за нове умове и таленте.

Ово је само део горких порука које су на прелазу између две године објавили медији у Немачкој, Аустрији и Швајцарској о протестима коалиције "Србија против насиља" после избора 17. децембра.

"СРБИЈА У 2023. УРАДИЛА НЕШТО ШТО ЈЕ МАЛО КО УСПЕО" Дачић сумирао тешку годину иза нас, грађанима послао јасну порукуIvica-Dačić

"СРБИЈА У 2023. УРАДИЛА НЕШТО ШТО ЈЕ МАЛО КО УСПЕО" Дачић сумирао тешку годину иза нас, грађанима послао јасну поруку

ВУЧИЋ НАЈАВИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Настојаћемо да законски формализујемо да други дан Божића буде нерадниAleksandar Vučić

ВУЧИЋ НАЈАВИО ЛЕПЕ ВЕСТИ: Настојаћемо да законски формализујемо да други дан Божића буде нерадни

Прелиставање дневних новина за 1. јануар 2024.Prelistavanje

Прелиставање дневних новина за 1. јануар 2024.

Протести су веома ограничени и подршка им је мала

Ово констатује немачки "Берлинер цајтунг". Прво примећује да је Мајдан појам који тренутно кружи политичком сценом Србије због протеста опозиције против наводних изборних регуларности, али и да је подршка протесту прилично мала.

Лист указује да су протести постали радикалнији, па су учесници протеста покушали насилно да упадну у Скупштину града Београда, али и да је изостала маса грађана којој се опозиција надала.

Исту оцену о (не)масовности протеста дао је и аустријски јавни сервис ОРФ. У вечерњем дневнику објављен је видео извештај са суботњег протеста ПроГласа у Београду у којем каже да су они били "највећи до сада, али с обзиром на то да је Београд милионски град, ипак веома ограничени".

protesti
протести / Извор: Фото: Приватна архива

- Демонстранти на улицама су присталице опозиције и интелектуалци који одбацују Вучића и његов систем, али бар до сада, нису успели да покрену масе - констатовао је ОРФ.

Не постоји расположење за промену власти у Србији

Ово је констатација дописник ОРФ-а Кристијана Вершица који је извештавао је о могућности нових избора у Србији.

- Србија је веома поларизовано друштво, али не постоји расположење за промену система. То показују све озбиљне анкете. С једне стране воле Александра Вучића, а с друге стране га мрзе - оценио је, између, осталог Вершиц.

Од поништавања избора нема ништа, опозицији су потребни много јачи докази да изборне крађе није било

Дописник ОРФ Вершиц оцењује да "ако се не деси нешто велико, ако не дође до масовног покрета, од нових избора неће бити ништа", док Берлинер цајтунг тврди да су преувеличане тврдње Маринике Тепић да је више од 40.000 гласова на локалним изборима у Београду дошло од "фантомских бирача".

- Претворено у аутобусе, око 800 возила би морало да доћи из Босне у Београд да превезе ту масу људи и поново их врати. Логистички напор који би свакако био опширније документован. Према владиним подацима, број људи који су прешли границу између Србије и БиХ на дан избора био је знатно испод 40.000 људи - преноси "Берлинер цајтунг".

То неће бити довољно за правно оспоравање избора, закључује немачки дневник, додајући да би већа подршка уличним протестима - захтевала и чвршће доказе.

Дописник ОРФ Вершиц наводи да председник Србије Александар Вучић има међународну подршку и резултате на унутрашњем и спољашњем плану.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Не треба заборавити, поред свих његових грешака, он је постигао успехе када се ради о инфраструктури, стварању радних места и довођења индустрије. Он има и међународну подршку не само Русије и Кине, већ делом и држава ЕУ. У опозицији, која је и даље веома расцепкана, нема политичке алтернативе. Зато је веома мало вероватно да се из овог покрета изроде нови избори - проценио је Вершиц.

Опозиција показује дилетантизам, много греши и није у стању да оспори Вучића

Ова порука о грешкама опозиције, о чему је Блиц већ писао, може се сада прочитати у "Берлинер цајтунгу" који пише о "дилетантизму опозиције". Берлински лист подсећа да су се представници листе "Србија против насиља“ обратили последњи после избора, више сати после проглашења победе владајуће листе, када су бројни грађани већ били у креветима, па се стекао утисак да траже изговоре за изборни пораз.

Швајцарски "Ноје цирхер цајтунг" (NZZ) објавио је коментар под насловом "Србији је потребна опозиција другог калибра ба би победила Вучића. Шта недостаје?"

Написао га је Андреас Ернст, кога "Дојче веле" описује као одличног познаваоца прилика у Србији. У њему таксативно набраја у чему све греши опозиција и констатује следеће: "Режим у Србији не опстаје само због демократских дефицита, његовим противницима такође недостају кључне вештине“.

- Чињеница да су избори 17. децембра поново одлучени у прилог системској странци озбиљно је разочарало ове Србе. Да то не би довело до трајне резигнираности, опозиционе странке морају брзо да се мењају. Јер, тренутно нису у стању да заиста оспоре Вучићеву моћ. Самообмана је ако свој пораз оправдавају искључиво триковима режима (којих је несумњиво било) - пише Ернст за NZZ.

Ернст не штеди критике и каже да је опозиција неприпремљена дочекала протесте.

- До промене власти неће доћи преко ноћи. То ће бити плод дуге, тешке борбе. Неспретне реакције опозиционих кругова на нерегуларности на дан избора такође указују на недостатак професионалности: нису били добро припремљени - оценио је Ернст.

Опозиција да отворено призна Косово

Ернст у свом коментару за NZZ без увијања каже да је потребно да опозиција отворено призна да је Косово независно.

EU i Kosovo
ЕУ и Косово / Извор: Профимедиа

- Опозицији је потребан програм који иде даље од победе на изборима. Наравно, неопходно је поновно успостављање слободе медија и борба против клијентелизма. (...) Када је у питању регионална политика, главна баријера, питање Косова, мора се коначно превазићи: Косово више није Србија. Потребна је храброст да се то каже. Али храброст да се разоткрије велика лаж, може бити заразна: једноставно, само треба увек изнова чињенице назвати правим именом. За то је потребно време - пише Ернст.

Истрошени лидери опозиције морају да се повуку јер иду на руку режиму

Ернст наставља у истом ритму и без увијања поручује да "коначно треба да се повуку истрошени људи постмилошевићевске ере".

- Ликови попут бивших врхунских политичара Драгана Ђиласа или Бориса Тадића данас више нису уверљиви. Имали су своју шансу и пропустили су је. Они више никога не мобилишу и не убеђују. Што је још горе, они иду на руку режиму, који може да их искористи како би дискредитовао опозицију као корумпирану. Ови људи би требало да направе простор за нове умове и таленте који се у наредним годинама могу развити у харизматичне политичаре - написао је Ернст.

Покушај упада у Скупштину града је био велика грешка

Шести дан протеста опозиције окупљени су покушали да упадну у Скупштину града. Ухапшено је више од 30 особа, повређено 30 полицајаца и причињена значајна материјална штета.

"Берлинер цајтунг" сматра да је упад у Скупштину града била грешка опозиције.

Protesti
Протести / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

- Опозициони савез који заправо инсистира на уздржавању од насиља сада је узрок телевизијских снимака на којима се види како су полицајци нападнути, како се разбијају прозори и врата историјске зграде. Српска опозиција тиме себи чини медвеђу услугу - констатује берлински дневник.

Студенти нису устали

После избора 17. децембра протестовала је и мала група од неколико стотина студената који су, између осталог, 30. децембра на 24 сата блокирали саобраћај испред поменутог министарства, на раскрсници улица Кнеза Милоша и Бирчанинове.

"Берлинер цајтунг" се осврнуо и на те протесте, наводећи да се ради о групи блиској опозиционој листи "Србија против насиља“ и да су и ти протести су били "прилично отрежњујући" по броју учесника.

(Србија Данас/Блиц)