Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТО НИЈЕ МУШКИ! СУПЕРИОРНА САМ, МРЗИТЕ МОЈ НАРОД И МОГ МУЖА": Овако је Мира одбрусила британском новинару и ОТИШЛА!

18.04.2019. 23:57
Пише:
Србија Данас/Курир
Mira Marković
Мира Марковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/B92

Мирјана Марковић умрла је у Русији у 77. години живота

Мира Марковић дала је 2001. године интервју за BBC-jevu емисију "Хард талк" (Тешке приче), а чији је аутор Тим Себастијан "избацио из такта" бившу прву даму Југославије, која је здушно бранила политику свог мужа. Поводом њене смрти, британски медиј подсетио је јавност на овај интервју.

СТРОГО ПОВЕРЉИВ ДОКУМЕНТ АМЕРИЧКЕ СЛУЖБЕ! Психолошке процене ЦИА о Мири и Слоби, све огољено!

СТРОГО ПОВЕРЉИВ ДОКУМЕНТ АМЕРИЧКЕ СЛУЖБЕ! Психолошке процене ЦИА о Мири и Слоби, све огољено!

МИРУ ЧЕКА СКРОМАН ИСПРАЋАЈ! При крају ПРИПРЕМЕ ЗА САХРАНУ некада најмоћније жене Србије

МИРУ ЧЕКА СКРОМАН ИСПРАЋАЈ! При крају ПРИПРЕМЕ ЗА САХРАНУ некада најмоћније жене Србије

Да ли је лепа млада жена СЛОБИНА УНУКА? НА МИРИНОМ ИСПРАЋАЈУ СВИ ГЛЕДАЛИ У ЛЕПУ ПЛАВУШУ (ФОТО)

Да ли је лепа млада жена СЛОБИНА УНУКА? НА МИРИНОМ ИСПРАЋАЈУ СВИ ГЛЕДАЛИ У ЛЕПУ ПЛАВУШУ (ФОТО)

- Ваш муж је Дејтонским споразумом прихватио Хашки трибунал, он је то потписао 1999. године, зашто сад тврди да суд није легалан - питао је новинар.

- Мој муж то није потписао, то није тачно - почиње мисао Мира.

- Госпођо Марковић... - прекида је новинар.

- Пустите да завршим мисао! То није тачно! Није тачно да је он потписао у Дејтону и изразио сагласност за успостављање таквог суда као што је Хашки трибунал. Они који то тврде дезинформишу међународну јавност и јавност своје земље - каже Мира.

Новинар потом чита извод из Дејтона који се тиче Хага: "Потписао је уговор који садржи овај део, зашто је суд илегалан?"

Mira Marković
Мира Марковић / Извор: Профимедиа

- Можете ли још једном да ми поставите то питање, уз молбу да се не понашате као судија, ја нисам на суду. Ако хоћете интервју са мном, молим ваш да се понашате као новинар, као интелектуалац. Испитујете ме као да сте ме довели пред суд - одбрусила је прва дама.

- Збуњен сам... - рекао је новинар.

- То је споредно што сте ви збуњени. Ви сте мушкарац, и новинар. Водите рачуна да се ја не осећам непријатно. Јер нисам прихватила разговор да би ми било непријатно - упутила је Мира опаску.

- Ви сте желели да урадите овај интервју, да одговорите на питања која вам постављам у име BBC - каже новинар.

- Ви са мном можете разговарати као са професором универзитета, политички активним чланом једне странке и као супругом Слободана Милошевића. Ја нисам учествовала у Дејтонским споразумима, нисам ништа потписивала, нисам из те приче... - објаснила је она.

Овако данас изгледа Марко Милошевић! Прва слика сина бившег председника СРЈ после две деценије (ФОТО)

Овако данас изгледа Марко Милошевић! Прва слика сина бившег председника СРЈ после две деценије (ФОТО)

Новинар потом пита како се осећала када је Слободан Милошевић ухапшен.

- Ваше питање је необично, и не знам како да одговорим на њега. Логично је да сам бринула. Све би друго било изван смисла да се о томе говори јавно - одговорила је.

- Слободан је имао пиштољ код себе, да ли сте бринули да би могао да изврши самоубиство? - уследило је питање.

- Није имао пиштољ, и не би га користио. То је нетачно, и немојте да разговарамо о томе "шта кажу" - рекла је.

- Колико сте утицали на вашег супруга политички? - питао је новинар.

Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

- Не бих рекла нарочито. По том погледу се нисмо разликовали од осталих парова, нарочито интелектуалаца - био је њен одговор.

- Да ли су тачне изјаве Душана Митевића, да сте једини инспирисали Милошевића, који је желео да у само у вашим очима буде "велик" - питао је новинар Миру.

- Не. То што је Душан рекао није истина, и није он Бизмарк да га цитирате! Имате ли још неки цитат против нас? - запитала га је Марковићева. Марковићева одговора кратко са "Не!" и на питање да ли је тачно да је писала говоре Милошевићу, интервју добија све оштрији тон.

Потом  је објаснила да су сва крвопролића у државама бивше Југославије, последица политике коју је водио запад са циљем да се Југославија разори. Новинар је неколико пута покушао да је прекине, али му Марковићева то није дозволила.

ПРВЕ СЛИКЕ ТЕЛА МИРЕ МАРКОВИЋ: Откривено јој лице, а тело прекривено белим чаршафом (ФОТО)

ПРВЕ СЛИКЕ ТЕЛА МИРЕ МАРКОВИЋ: Откривено јој лице, а тело прекривено белим чаршафом (ФОТО)

- Молим Вас, ја сада одговарам на васа питања. Немојте ме прекидати. Та политика крвопролича вођена је ван Југославије, са циљем да се Југославија разори, да је више нема. Та политика је била успешна, показала је резултате. Југасливја је престала да постоји – наставила је Марковић. Дотакли су се и теме масовних гробница и ратних злочина на територији Југославије.

- Је ли Запад крив за масовне гробнице, силовање...протеривање људи... Сви смо видели слике, је ли вас оне дирају као човека? - питао је новинар.

- Што се тиче масовних гробница, оне које су свеже, за њих су одговорни оно што су извели рат. За све оно што се десило, гробнице, силовања, напади, све то спада у рат. Што се тиче неких гробница, које су старе 30 и 50 година, оне су део других ратова. Као што можда знате на Балкану их је било много. Најтежи и најкрвавији ратови вођени су на Балкану - одговорила је Мира.

Mira Marković
Мира Марковић / Извор: Профимедиа

Констатацију новинара BBC-ja да је доста лешева допремљено са Косова, Мира коментарише као нетачну.

- Реч је о прљавој игри која се такође монтира изван ове земље, у којој учествује ова влада која је марионтеска – додала је.

У току интервјуа, скренула је пажњу новинару на његово непрофесионално понашање.

- Како вам није непријатно да дођете у моју земљу и постављате таква питања? Ја не знам да је неко дошао у Вашу земљу и копа по Британији гледајући колико гробница има у њој. Не заборавимо да је Бртианија била колонијална сила - рекла је она.

На питање да ли осећа срамоту након свега што се десило, одговара оштро:

МИРИН ПЕПЕО У СРБИЈУ ДОНОСИ ВАЖАН СЛОБИН ПРИЈАТЕЉ: Бивши премијер држаће говор, а ИСПРАТИЋЕ ЈЕ САМО УНУК!

МИРИН ПЕПЕО У СРБИЈУ ДОНОСИ ВАЖАН СЛОБИН ПРИЈАТЕЉ: Бивши премијер држаће говор, а ИСПРАТИЋЕ ЈЕ САМО УНУК!

- Ја не осећам никав стид када је у питању историјска прошлост мог народа. Напротив, ја се поносим својим народом. Millim да је он кроз историју увек, када су ратови у питању, водио политку одбране. Ако се нечега стидиим, то је 28. јун у којем је народ затворио очи и био неспреман да се суочи са једном истином која га понижава. Дугогодишњи представник српског народа је украден, ноћу одведен у Хаг и да то нико не види и не чује. Све се прљаве ствари дешавају ноћу, по мраку, да нико не види - каже Марковић и додаје:

- Нисам чула да сам под истрагом. То сте ви чули. Нико ко је ухапшен није ухапшен са разлогом - каже она на констатацију новинара да ће и она бити под истрагом.

Одбила је да одговори на питање да ли верује да ће се Слободан икада вратити из Хага.

- Са вама о томе не желим да разговарам. И немојте ме тако гледати. Ја нисам у полицијској станици. Ви сте у седишту моје странке, у мојој земљи... - рекла му је Мира.

Mira Marković
Мира Марковић / Извор: Фото: Profimedia/youtube-printscreen/Председник-СРЈ-Слободан-Милошевић-командант-ВЈ

Новинар наставља да испитује шта ће и како објаснити народу страдање и крвопролиће које се десило на Балкану, што је Миру разбеснело:

- Ви као да не слушате шта ја причам. Не можете да будете тако аутистични. Новинар мора да има комуникацију са саговорником. Ја сам вам објаснила ко је заслужан за крвопролиће, бол, силовање и све што се десило на Балкану. Рекла сам вам да су за то одговорни страни центри политчке моћи који су имали за циљ да дестабилизују Балканско полуострво,а пре свега Југославију која је била носилац те стабилности. Ја мислим да садашњост, ал ii будућност ће бити на страни мог мужа. Он је човек који је пружио отпор. За разлику од вас који свом народу приказујете слику о њему који је диктатор, кажем вам да је ствар супротна. Он ће бити симбол отпора, бола, понижењу и насиља и бробе против мржње међу људима - тврдила је она.

Шешељ објавио КОНАЧНУ ОДЛУКУ СЛОБИНЕ ДЕЦЕ: Марко га ЛИЧНО ЗАДУЖИО ДА ОБЕЗБЕДИ НАЈБИТНИЈУ СТВАР НА САХРАНИ

Шешељ објавио КОНАЧНУ ОДЛУКУ СЛОБИНЕ ДЕЦЕ: Марко га ЛИЧНО ЗАДУЖИО ДА ОБЕЗБЕДИ НАЈБИТНИЈУ СТВАР НА САХРАНИ

Марија Милошевић неће моћи да присуствује кремацији Мире Марковић: Разлог је МНОГО ТУЖАН!

Марија Милошевић неће моћи да присуствује кремацији Мире Марковић: Разлог је МНОГО ТУЖАН!

НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК БЕЗ НАЈБЛИЖИХ: Марија и Марко не долазе на сахрану мајке?! ЕВО И ШТА ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ

НА ВЕЧНИ ПОЧИНАК БЕЗ НАЈБЛИЖИХ: Марија и Марко не долазе на сахрану мајке?! ЕВО И ШТА ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ

Новинар више пута констатује да Мири нико у народу неће веровати, на шта љутито одговара:

- А што сте ви мене позвали на овај разговор. Да ми објасните да ми нико неће веровати? Ви сте један јако непријатан саговорник. Нико са мном овако није разговарао. Да сам знала да ћете тако да се понашате, никада не бих пристала да разговарам са вама. Не зато што ја немам одговоре на ваша питања. Онај ко говори истину он је увек супериоран. Ја сам супериорна. Ви сте експонент мржње према мом народу и према мом мужу. То није витешки, није мушки. Није лепо да дођете код мене и тако разговарате са мном. Није лепо - рекла је Мира и демонстративно напустила интервју који се одиграо у седишту њене странке.