Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Никаквог тобожњег врбовања није било" Руски амбасадор након ШПИЈУНСКЕ АФЕРЕ проговорио о односима СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

23.11.2019. 14:01
Пише:
Србија Данас/РТС
aleksandar-vucic,-aleksandar-bocan-harcenko
александар-вуциц,-александар-боцан-харценко / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ништа не може пореметити односе Београда и Москве

Сада се зна ко је на снимку о коме цела Србија говори данима. Зна се и ко је објавио снимак и да таквих афера и докумената има још. На питање "зашто" које му је поставио српски председник Александар Вучић руски амбасадор у Србији Александар Боцан Харченко можда није имао одговор, али на нека друга у вези са објављеним снимком, али и односима Србије и Русије, односно Русије и Европске уније, јесте.

У интервјуу за РТС Боцан Харченко указује да се "увек или бар често" уочи састанака на високом нивоу појављују неке провокације и нешто скандалозно.

ТЕШКЕ РЕЧИ ПЉУШТЕ ИЗ ВАШИНГТОНА! Огласиле се САД о ШПИЈУНСКОЈ АФЕРИ у Србији

ТЕШКЕ РЕЧИ ПЉУШТЕ ИЗ ВАШИНГТОНА! Огласиле се САД о ШПИЈУНСКОЈ АФЕРИ у Србији

"Албанци желе ДОМИНАЦИЈУ НА БАЛКАНУ и неће одустати" Вучић за "Фигаро" УПОЗОРАВА НА ЗЛО названо ВЕЛИКА АЛБАНИЈА

"Албанци желе ДОМИНАЦИЈУ НА БАЛКАНУ и неће одустати" Вучић за "Фигаро" УПОЗОРАВА НА ЗЛО названо ВЕЛИКА АЛБАНИЈА

БИА ИМА ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Зна се шта је српски потпуковник предао обавештајцу Клебану! (ВИДЕО)

БИА ИМА ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Зна се шта је српски потпуковник предао обавештајцу Клебану! (ВИДЕО)

- Ми смо навикли и без обзира на то и на такве провокације идемо даље, знајући сигурно, и ово је најважнија ствар у читавој овој причи, више од 100 одсто да су наши билатерални односи и пријатељство стабилни, чврсти, садржајни и имају охрабрујућу перспективу и дубину и никакве скандалозне приче тобожњег врбовања од стране руског војника српског војника не могу нанети никакву штету нашим односима - истакао је амбасадор Русије.

Малочас сте рекли да је појављивање овог снимка провокација. Очекујете ли да оваквих провокација буде још?

- У таквом свету живимо, и морамо бити спремни за сваке провокације. Али надамо се да ће бити боље.

А имате ли ви неку истрагу у вези са овим снимком?

- Не мора човек да живи мислећи: Сад мора да се деси нешто лоше. Може и нешто добро. Ја сам миран знајући да неће бити никакве штете, а ово је најважнија ствар. Ја сам миран јер, ево, причам са вама, али ово је разговор и ми причамо за гледаоце РТС-а, а ја сам убеђен да за већину од њих најбитнија питања су да ли је могућа нека штета или неки квар у односима са Русијом, желим да искористим ову прилику да кажем да никакве штете неће бити, сви смо мирни и радимо најважније ствари. 

Поједина тумачења објављивања снимка доводе се у везу са утицањем на политику војне неутралности Србије. Заједничка историја, чини се, никоме не смета, али је војно-техничка сарадња многима трн у оку. Ко све прати сарадњу Србије и Русије у тој области и зашто?

- Наравно, нису сви у овом свету у ком живимо задовољни сарадњом у војној сфери. Ја мислим да нису сви задовољни сарадњом уопште Србије и Русије, а и зато што је на садашњем нивоу, не само у војној сфери. А војно-техничка сфера је осетљива па се на њој види негативан однос, па зато позивају Београд да одустане од сваке сарадње са Русијом. Ја се враћам на ову војно-техничку сарадњу, ја уопште не знам зашто ова врста сарадње тако и у толикој мери иритира друге партнере Србије, било у регији било још даље. Ово је важан и можда најбитнији део суверенитета сваке земље. Свака земља јача и жели да ојача свој суверенитет, развијајући своју војно-техничку индустрију и домаћу и наравно у сарадњи са другим земљама.
Знам да Русија пружа најбољи квалитет, ту мислим на цену и квалитет и ниво техничке опремљености, модерни ниво. Због тога у тржишном смислу наш руски производ одговара Србији у највећој мери. Да ли сте ви икада чули да Русију иритира, Русија се не слаже и ово отворено каже медијима за јавност, да Русија не жели да нека суверена земља тргује са другом неком земљом? Никада! Нама не пада на памет, не долази у обзир да кажемо нешто слично. За нас је најважнији суверенитет и интегритет у овом случају Србије.

Када говоримо о територијалном интегритету и суверенитету једне државе, Косово јесте једно од најважнијих питања за Србију. И ту, чини се, нема много помака упркос тежњама ЕУ и Америке. Ко би могао да направи први корак у решавању овог проблема у овом тренутку?

- Не могу да кажем да је сада најповољнија ситуација за обнову преговора. И ово је потпуно објективна оцена, јер Русија има , а и ја сам чуо понекад неке оптужбе на рачун Русије да Русија жели да спречи разговоре.

А ко је оптуживао Русију?

- Па било је таквих разговора и ја сам чуо и из Приштине такве неке изјаве да Русија не жели преговоре и нема жељу да се реши питање Косова заувек. Ова изјава стигла је на адресу Русије која је увек подржавала да се реши то питање више него партнери из западних земаља. Између осталог, ми сматрамо да је ова ствар јако важна, преговарачки процес између Београда и ЕУ у Бриселу под окриљем ЕУ има такав темељ и подршку у УН. У Приштини су сада доста радикална ситуација, размишљања и изјаве. Још нису формирани привремени органи власти, сада према мом мишљењу нема преговарача, али још важније је да од стране Приштине није било ниједног помака, ниједног корака у сусрет образложеним захтевима Београда, пре свега ја мислим на тарифе, царине. Неопходни су предуслови и само преговори и без неких временских оквира. С обзиром на то да је ситуација веома тешка, имам озбиљне сумње да је могуће за неколико месеци или за једну годину да се реши овај проблем и то одједном. Тешко је ово замислити.

Када говоримо о ЕУ, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је председник Француске Емануел Макрон отворио Русији врата Западног Балкана након блокирања преговора о приступању Албаније и Северне Македоније Европској унији. Пратите ли шта се збива у последње време са ЕУ?

- Наравно, ЕУ је без обзира на садашње потешкоће наш најважнији партнер и трговински и политички и економски и у сваком смислу. И у хуманитарном, имамо вековне везе, и оно што нас повезује је да је Русија део Европе. И, наравно, верујемо да ће доћи време за побољшање наших односа јер сада мислим да има све више мишљења у утицајним круговима ЕУ који су против санкција Русији јер схватају да ове санкције наносе штету пре свега ЕУ. Ми верујемо и ми смо спремни да идемо ка побољшању и стабилизацији односа са ЕУ.

НАТО СТОЈИ ИЗА АКЦИЈЕ О "РУСКОМ ШПИЈУНУ": Продавао тајне Хрватима, уследила ФИЛМСКА НАМЕШТАЉКА!

НАТО СТОЈИ ИЗА АКЦИЈЕ О "РУСКОМ ШПИЈУНУ": Продавао тајне Хрватима, уследила ФИЛМСКА НАМЕШТАЉКА!

СРБИЈА ДОБИЈА ВАЖНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ: На Сретење се потврђује ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ!

СРБИЈА ДОБИЈА ВАЖНУ ДЕКЛАРАЦИЈУ: На Сретење се потврђује ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ!

"ОБЕСИЛИ БИ МЕ ДА РАДИМ ИСТО ШТО И ХРВАТИ" Вучић за "Шпигл" о Русији, Кини, "шпијунској афери" и путу Србије у ЕУ

"ОБЕСИЛИ БИ МЕ ДА РАДИМ ИСТО ШТО И ХРВАТИ" Вучић за "Шпигл" о Русији, Кини, "шпијунској афери" и путу Србије у ЕУ

НАКОН АФЕРЕ "РУСКИ ШПИЈУН": Ево које све стране службе оперишу по Србији и шта им је циљ!

НАКОН АФЕРЕ "РУСКИ ШПИЈУН": Ево које све стране службе оперишу по Србији и шта им је циљ!

ВУЧИЋ О СНИМКУ: "Србија у више наврата документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије"

ВУЧИЋ О СНИМКУ: "Србија у више наврата документовала контакте Клебана са припадницима Војске Србије"