Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Нисам ни веровао да је то могуће! Вучић: Нисам ни сањао какву лепотицу градимо.

01.09.2018. 11:55
Пише:
Танјуг
Žeželjev most
Жежељев мост / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Ово је предиван мост

Нисам ни сањао какву лепотицу градимо, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у обраћању по отварању новог Жежељевог моста у Новом Саду за комплетан сдаобраћај. 

- Нисам ни веровао да је то могуће. И зато хоћу да се захвалим нашем госту комешару Хану - рекао је Вучић обраћајући се европском комесару Јоханесу Хану, који је, заједно са српским председником, отворио мост.

- Када станем овде и погледам овај предивни мост, више него икада ми је јасно да се цео посао своди на грађење мостова. Мостови су увек тамо где се укрштају људске потребе. Они су нам данас итекако потребну. Ка будућности, ка циљевима, успешним и вредним људима - рекао је Вучић. 

Они су нам данас итекако потребни, преко свих наших разлика, а Србија их је пуна, каже председник.

Преко мостова се стиже тамо где се кренуло, додао је и навео да су мостови једини и прави пут од сваког могућег амбиса. 

Како је рекао, када је прављен стари Жежељев мост, многи нису веровали у његову издржљивост и стабилност, али је тај мост, 38 година касније, у НАТО агресији 12 пута гађан док се није срушио, колико је јак био. 

Подсетио је и да су тада срушена још два моста у Новом Саду, болнице, пруге и много наших вредности, оних којима се граде мостови, бачено је у провалију у том ужасном рату. 

Вучић је рекао да су у изградњи моста учествовали и Србија и Војводина и Нови Сад, а понајвише Европа, ка којој се овај мост, каже, пружа поново. 

Поручио је да без мостова не можемо нигде ни да одемо, ни да се вратимо, а да без њих нема ни нашег пута ка ЕУ, ка просперитету, стандарду, сигурности и бољитку који и нови сада и наса земља заслужују. 

Како је рекао веома је срећан што може да види нове возове који су купљени од Швајцараца. 

- Данас видимо да се рад, труд и марљивост увек исплате - приметио је Вучић. 

Председник је приметио и да се неретко чини да не поштујемо довољно новац и помоћ европских партнера, зог чега је ин данас имао потребу да посебно захвали тим партнерима, али и комесару Хану, али и европским престоницама које су, како је навео, 2014. стотинама милиона евра помогле да Србију учинимо сигурнијом у будућности. 

- Хвала за новац без којег не бисмо могли да опоравимо земљу и на инвестицијама које дају наду нашем народу - рекао је Вучић. 

Показујући на воз који се налази на мосту, рекао је да он достиже брзину од 160 километара, али да ми треба да још више пожуримо да стигнемо Европу. 

И, како је навео, као што многи нису веровали у то раније, данас могу да виде да се рад, труд и марљивост ислате. 

Вучић је томе додао да велику захвалност Србија дугује и својим руским и кинеским пријатељима с којима градимо пруге ка Европи, те поновио да ми сасвим сигурно идемо ка Европи, али да се не одричемо наших пријатеља и "свима у лице говоримо шта је српска политика". 

С том ћемо политиком наставити, поручио је. 

- А овим мостом премосилти смо велику историјску неправду, а свима који су градили остаје жеља да наставимо с градњом мостова. Бићемо тако ближи другима и биће јасније где путујемо - рекао је председник.

Иначе, како је навео, из приче о Жежељевом мосту видимо да и најцвшћи бетон може бити срушен кад се удруже најгоре политике - и њихова и наша.

- Али исто тако видимо и како се гради добрим политикама - и нашом и њиховом -  поручио је. 

Трећи смо у Европи по стопи раста, коначно брзо напредујемо, рекао је Вучић, али и додао да су деценије потребне да стигнемо развијену Европу. 

- Али смо коначно на добром путу - закључио је. 

Поновио је и да Србија има најивше директних страних инвестиција, као и да је 80 одсто из земаља ЕУ, али је додао и да "хоћемо више и да морамо још боље". 

- Смањујемо и јавни дуг, кад сам постао премијер био је 79 одсто, а до краја године очекујемо да буде 49 одсто - рекао је председник

Каже и да зна да су многи и даље сиромашни, да немају колико им треба, али поручује да је сигуран да људи виде да смо на добром путу и што је још важније, да "нећемо красти од сопствене деце, нећемо да им оставимо да враћају што смо ми потрошили, оставићемо им сигурну и уређену касу". 

Председник је рекао и да је још много проблема пред Србијом, те да их решавамо након деценија нерада, али и да истовремено у томе имамо подршку пријазеља из света и Европе. 

- Али морамо на себе да се ослонимо, да раскстимо с лошим из прошлости и окренемо се будућсноти. Ми смо емотиван народ, неко би рекао можда и ирационалан, али то је добро, јер страст одликује добре људе. Али више него раније морамо да одлуке доносимо главом, разумом рационалним делом нас и да размишљамо о будућности - поручио је. 

Грађанима је захвалио на подршци за оно што ради и поновио речи Борислава Пекића - да треба да љубимо земљу наше деце, а не дедова.