Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Низ значајних разговора у Будимпешти отвара могућност за ЈАЧАЊЕ сарадње двеју пријатељских земаља - Србије и Мађарске

18.10.2017. 19:43
Пише:
Танјуг
Vučić i Orban
Вучић и Орбан / Извор: Профимедиа

Потенцијала за сарадњу између Србије и Мађарске има много

Дунавска стратегија

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Будимпешти да Дунавска стратегија представља једну од најважнијих макростратегија Европске уније.

Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Профимедиа

- Дунавска стратегија има више значења. Она није само потенцијал за раст, она је како је то овде премијер Виктор Орбан добро нагласио, она је заправо један посебан идентитет свих земаља које се налазе у Подунавском региону и које припадају централној и југоисточној Европи - рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић, која је учествовала на Шестом годишњем форуму макро-регионалне стратегије ЕУ за подручје Дунава у Будимпешти, сматра да је одлично да Србија и тај свој идентитет гради у оквиру Еврпске уније, у оквиру европског пута јер подунавски регион чине земље од Немачке преко Аустрије, Мађарске, Словачке, Хрватске и друге.

- И ми ту припадамо и мислим да је јако добро да фондове који стоје на располагању, а стоје, иако нису довољно искоришћени и чини ми се да није још довољно ни развијена ни искоришћена ова стратегија, али да смо ту, да смо присутни и да смо препознати као земља која заиста види потенцијал раста у региону у којем се налазимо - рекла је Јоксимовић.

Vučić i Orban
Вучић и Орбан / Извор: Профимедиа

Како је додала, то није само регион Западног Балкана. 

- То је регион Југоисточне и Централне Европе и Подунавски регион, где Србија заиста може да има једно важно место и у развојном смислу и у смислу грађења нашег европског додатног идентитета - навела је она.

Та регионална, међурегионална, unutarregionalna сарадња нешто је што је и градило Европску унију и на чему су бројне земље изградиле своју припадност Европској унији, закључила је министарка.

Србија је за Мађарску најозбиљнији кандидат за чланство у ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је данас у Будимпешти, током разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, истакнуто да је Србија за Мађарску најозбиљнији кандидат за чланство у Европској унији.

- Морам да напоменем да је премијер Орбан овде посебну част указао нашој делегацији, али и Србији као земљи кандидату за чланство у Европској унији и чак неколико пута поновио да Мађарска види Србију као најозбилнијег кандидата за чланство и као земљу која припада и европском простору, и сутра и Европској унији - истакла је министарка Јоксимовић.

Vučić i Orban
Вучић и Орбан / Извор: Профимедиа

Како је нагласила, билатерлани односи су изванредни. Према њеним речима, за то су највише заслужни Александар Вучић, сада као председник, а раније као премијер, и Орбан, јер су градили стабилне и трајне односе.

- То нам много значи у погледу насег регионалног позиционирања и у погледу нашег европског пута, а посебно у погледу наших људи, дакле грађана Србије који су мађарске националности и који су спона наше сарадње - нагласила је Јоксимовић.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас у Будимпешти да је за грађане кључно питање да ли ће после 2020. године имати стабилан извор снабдевања гасом, због чега је важно радити и на регионалним пројектима поштујући обавезе из Трећег енергетског пакета ЕУ.

JADRANKA-JOKSIMOVIC
ЈАДРАНКА-ЈОКСИМОВИЦ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Шести годишњи форум макро-регионалне стратегије ЕУ

Министарка Јоксимовић је учестовала на Шестом годишњем форуму макро-регионалне стратегије ЕУ за подручје Дунава, на панелу који се тицао енергетске безбедности земаља у подунавском региону.

- То је такође вишеструко значајано за нас. Ми јесмо земља кандидат, имамо обавезе у оквиру Поглавља 15 и усклађивања са Трећим енергетским пакетом, али са друге стране, кључно питање које ће нам поставити наши грађани је да ли ћемо имати стабилан и предвидив извор снабдевања гасом после 2019/2020. године - рекла је Јоксимовић.

Она је додала да политичари на то питање морају да дају одговор нашим грађанима, уважавајући истовремено чињеницу да смо земља кандидат за чланство у ЕУ и да имамо обавезе из Трећег енергетског пакета.

- Говорили смо о регионалним пројектима из области гасног снабдевања, о интерконекторима, између осталог и о пројекту од посебног значај за нас - интерконектору између нас и Бугарске - додала је она.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Како каже, тај интерконектор неће решити проблем до краја, али је и те како допринос диверсификацији гасног снабдевања.  Подсетила је да је пројекат у доброј мери финансиран из средстава ЕУ, односно ИПА фондова и кофинансиран из буџета Србије.

- Припреме иду добро иако је било неких проблема и кашњења - закључила је Јоксимовић.

Како је рекла, разговорало се о томе како земље овог региона које су високо зависне од увоза гаса и других енергената могу да обезбеде својим грађанима енергетску безбедност и како да се кроз сарадњу, па и у оквиру дунавског региона, покренути пројекте који се на пример тичу нових инетерконектора између Србије и Мађарске, можда у оквиру Турског тока, Србије и Хрватске.

- Покушавали смо да пронађемо додатне инструменте и пројекте како да обезбедимо енергетску безбедност и стабилност и како да допринесемо не само ЕУ и региону, већ пре свега нашим грађанима - рекла је министарка.

У том смислу, Србија је препозната као поуздан стабилан партнер, као неко ко учествује у проблемиам са којиам се ЕУ суочава, не само кад је у питању мигрантска криза већ и енергетска безбедност и као неко ко доприноси, поштујући пре свега сопстевене интересе, закључила је министарка.