Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Новаковић оптужен за проневеру 4 милиона евра, а на челу је странке која је фалсификовала потписе

18.12.2019. 14:44
Пише:
Србија Данас
Borislav Novaković
Борислав Новаковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Борислав Новаковић један је од људи који су били део Демократске странке која је Србију гурнула на руб пропасти, а јавности је познат и као политичар који воли да прави инциденте.

Како је од Демократе постао Јеремићев човек

На месту градоначелника Новог Сада дошао је као функционер Демократске странке. Био је и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Војводине. Подржао је кандидатуру Вука Јеремића за председника Србије и тада постао Јеремићев човек задужен за хаос у Војводини.

Дакле, он је само један у низу људи из Деморатске странке који су уништавали Србију, а који су се окупили око Ђиласа и Јеремића и њховог Савеза за Србију, како би опет нашу земљу вратили у лоше стање у ком је била када су они били на власти.

Одговори на наша питања

Борислав Новаковић појавио се данас у партњи свог адвоката Владимира Гајића на рочишту поводом тужбе Андреја Вучића. Ту прилику смо искористили да поставимо пар питања потпредседнику Народне странке Бориславу Новаковићу и председнику Правног савета Народне странке Владимир Гајићу.

Наш новинар питао је Новаковића да ли је истина да је фалсификовао потписе за оснивање Народне странке заједно са Вуком Јеремићем и уколико се утврди да је јесте, да ли је спреман да поднесе оставку. Постављено му је и питање како се осећа због тога што је заједно са Боровицом украо 4 милиона евра од грађана Новог Сада. На ово питање уместо Новаковића одговорио је председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић тврдећи да они заједно са Вуком Јеремићем нису ни скупљали потписе за оснивање странке, јер као што можемо да закључимо нису ни могли да нађу 10 хиљада људи који их подржавају. Пошто нису успели да нађу људе који ће их подржати, дошли су на брилијантну идеју да преузму већ постојећу странку Народни покрет Србије (НПС), што је Гајић и потврдио у изјави. Народна странка је преузела странку која је фалсификовала потписе грађана. Такође, променили су име странке и тиме два пута направили фалсификовање.

Према информацијама до којих је дошао наш портал Народни покрет Србије је због немогућности да скупи потписе грађана, део потписа фалсификовао, тако да није ни чудо што народна странка нема никакву подршку грађана Србије јер кад на трулим темељима хоћете да саградите кућу резултат буде бедан.

Борислав Новаковић је на друго питање које смо му поставили успео самостално да одговори без помоћи адвоката, рекавши да се против њега и даље води спор поводом проневере 4 милиона евра грађана Новог Сада. Подсећања ради, Новаковић је осуђен на три и по године затвора због тога.

Да Народна странка и Борислав Новаковић немају ни адвоката против кога није вођен судски поступак, говори чињеница да је на наше питање Владимир Гајић прво одговорио да против њега није вођен никакав поступак поводом пљачке Генекса, да би након потпитања рекао да је поступак ипак вођен.

Све одговоре на питања погледајте у приложеном видео снимку.

Конфликтна личност

Као члан Народне партије и потрчко Вука Јеремића, покушао је да направи хаос у Војводини. У Врбасу је 2018. године насрнуо на полицију заједно са групом хулигана, које је предводио. Он је полицију напао противећи се уклањању једне нелегалне баште кафића у том граду.

Против Новаковића је тада поднета кривична пријава, због ометања службеног лица у обављању дужности, а за то дело запрећена је казна затвора од једне до осам година.

Да је конфликтна личност показао је тиме што је полицију ударао песницама и гурао их. Како је тај инцидент Јеремићевог човека изгледао погледајте на приложеном видео снимку:

Непосредно након инцидента са полицијом, Новаковић је успео да изазове још један сукоб, када је са још четири особе физички насрнуо на члана Извршног одбора СНС и директора ЈКП "Градско зеленило", Милоша Егића.

Овакви напади и инциденти Новаковића само су показатељи да коалиција окупљена око Вука Јеремића и Драгана Ђиласа грађанима нема шта друго да понуди до бруталних напада на политичке неистомишљенике и људе који штите државу.

Таквим понашањем показују на шта су све спремни како би се докопали фотеља, и шта све грађани могу да очекују од њих.

Повезују га са бројним аферама

Поред ових инцидената грађани Србије, а поготово Новосађани, упамтили су Новаковића док је био на челу градске власти у Новом Саду. Познате су бројне афере везане за њега.

Један од људи који је био део система Демократске странке, која је уништавала Србију и гурнула је на руб пропасти, био је управо Борислав Новаковић као човек који је имао позицију градоначелника Новог Сада.

Новаковић - политичар са досијеом

Сви се добро сећају да је добио и три и по године затвора. Новаковић је био ухапшен крајем новембра 2014. и у притвору је провео 30 дана, а затворску казну Специјалног суда добио је 2017. године.

Тако је у септембру 2013. и новембру 2014. хапшен због сумње да је од 2007. до 2010. оштетио буџет Новог Сада за око 1,3 милиона евра.

У марту 2017. године Специјални суд у Београду осудио га је на три и по године затвора због оптужби да је као директор Завода за изградњу града са сарадницима злоупотребио службени положај приликом изградње Булевара Европа у Новом Саду.

Borislav Novaković
Борислав Новаковић / Извор: Борислав Новаковић

Наиме, он се теретио да је омогућио предузећу "Боровица транспорт" да добије посао на изградњи Булевара Европе, иако су, према тврдњама тужилаштва, знали да та компанија не испуњава услове.

Секретар за комуналне послове у Новом Саду Гордана Пушић тада је донела одлуку да Борислав Новаковић, директор Завода за изградњу, непосредно пре расписивања избора 2012. године, пребаци пет милиона евра аванса фирми Душана Боровице за изградњу Булевара Европе у Новом Саду.

„Боровица транспорт“ убрзо одлази у стечај, док новац уплаћен тој фирми троши високи функционер Демократске странке Душан Елезовић, и то за изборну кампању ДС. 

Такође, широј јавности је остао познат због "Афере Солун" у Народној скупштини Републике Србије, односно гласања о Закону о раду децембра 2001, када је опозиција тврдила да није био у сали и да је неко користио његову посланичку картицу, док је Новаковић био на службеном путу у Солуну.