Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВЕ ОДЛУКЕ, НОВЕ ОДГОВОРНОСТИ: Шта ће нам донети вишепартијски сазив Владе Србије?

25.10.2020. 07:36
Пише:
Србија Данас
Vlada Srbije
Влада Србије / Извор: Фото: СД/Илустрација

Након овакве одлуке председника, многи су спекулисали да ли је ово добра одлука председника, или пак не. Због чега је добро што се Српска напредна странка одлучила за вишестраначје унутар новог сазива Владе?

На изборима који су одржани 21. јула у Србији, Српска напредна странка однела је убедљиву победу са чак 62.7 одсто гласова, што представља и више него очигледну вољу и поверење народа у водећу политичку партију у Србији.

"СТВАРА СЕ ТЕМЕЉ ДА ВЛАДА СРБИЈЕ РАДИ ЈОШ БОЉЕ" Ђорђе Милићевић о томе шта нам нова измена закона доноси!

"СТВАРА СЕ ТЕМЕЉ ДА ВЛАДА СРБИЈЕ РАДИ ЈОШ БОЉЕ" Ђорђе Милићевић о томе шта нам нова измена закона доноси!

"ВОЈНО ЗДРАВСТВО ДАЛО ОГРОМАН ДОПРИНОС У БОРБИ ПРОТИВ COVIDA-19" Министар Вулин најавио нова запошљавања (ВИДЕО)

"ВОЈНО ЗДРАВСТВО ДАЛО ОГРОМАН ДОПРИНОС У БОРБИ ПРОТИВ COVIDA-19" Министар Вулин најавио нова запошљавања (ВИДЕО)

"ТО НИЈЕ У МОЈОЈ ПРИРОДИ..." Дачић истакао шта је задатак НОВЕ ВЛАДЕ, па упутио јасну поруку опозицији

"ТО НИЈЕ У МОЈОЈ ПРИРОДИ..." Дачић истакао шта је задатак НОВЕ ВЛАДЕ, па упутио јасну поруку опозицији

Од момента када је Српска напредна странка однела већину, сви су били спремни и чекали су на њихов следећи корак, корак до састава нове Владе у Републици Србији.

Позиције свих министара из свих политичких партија била су климава, нико није био сигуран, али питање које је било од кључног значаја јесте, за какав ће се систем састава Владе председник Србије и лидер СНС-а определити. 

Иако је било најава да је нова влада могла бити формирана много пре 25. октобра, тек ће се данас попунити сва министарска места и званично ће бити саопштено ко ће чинити нову владу Србије, ко ће имати шансу, али и обавезу и одговорност да нашу земљу изведе на прави и сигуран пут, али и званично саопштена одлука да су се лидер СНС-а, као и премијерка Србије Ана Брнабић одлучили на вишестраначки систем при формирању новог сазива Владе.

Након овакве одлуке председника, многи су спекулисали да ли је ово добра одлука председника, или пак не. Због чега је добро што се Српска напредна странка одлучила за вишестраначје унутар новог сазива Владе?

На ову тему, огласили су се како политички аналитичари, тако и чланови СНС-а.

- Пред новом Владом Србије биће велики и захтевни циљеви као што је председник Вучић навео: борба за здравље наших грађана - борба против корона вируса, борба за интересе нашег народа на Косову и Метохији, борба против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Републике Србије, убрзане реформе - посебно европске интеграције и решавање проблема у области владавине права као и економско јачање Србије - наводи члан Извршног одбора Главног одбора Српске напредне странке Игор Бечић.

- Српска напредна странка је као што је познато добила велику подршку грађана на парламентарним изборима, али као што је председник Вучић рекао толику подршку народа не смемо погрешно разумети, напротив када вам грађани укажу велико поверење дужни сте да будете максимално одговорни. У том смислу увек је добро себе преиспитати и укључити неке нове људе, како бисте на што бољи начин остварили циљеве и планове који су пред вама. Истовремено уз овакву подршку народа никако не иде политичка бахатост према другим парламентарним странкама без обзира на њихову снагу у парламенту. Можда је оваква ситуација необична на политичкој сцени Србије, али Српска напредна странка овим показује пуну озбиљност и одговорност према грађанима Србије - додаје Бечић.

igor-becic
игор-бециц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Шеф посланичке групе СПС-а у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић изјавио је за портал СрбијаДанас да је "Александар Вучић изузетан политичар који је препознао којим путем Србија треба да иде и шта је то што је грађанима потребно. 

- Српска напредна странка је апсолутни победник избора и могла је сама да формира Владу, али председник Србије Александар Вучић сагледао је ширу слику онога што је грађанима неопходно. Посебно је добро што ће нова влада имати зацртаних шест кључних циљева: борба против корона вируса, борба за интересе нашег народа на КиМ, борба против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Србије, убрзане реформе и наставак економског оснаживања. Персонална решења су увек важња, али важно је да се изабере најбоље и квалитетније и да се направи систем који ће омогућити влади да ради и да буде одраз реалних потреба грађана и друштва. СПС је поносан на на резултате који су остварени у претходном периоду и да они трасирају пут за рад будуће владе на којем су наставак реформског курса, инвестиције и развој. Посебно поздрављам одлуку да нова Влада уђе у борбу против мафије - рекао је шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић. 

Đorđe Milićević
Ђорђе Милићевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како се током претходних дана у јавности могло чути много мишљења о конструисању новог сазива Владе, о тој теми огласио се и политички аналитичар Дејан Вук Станковић који је истакао да је добро што је лидер напредњака у нову Владу позвао и СПАС и СПС. 

- Примарни мотив за састав будуће владе није страначка премоћ СНС-а и њеног лидера, већ удруживање свих парламентарних политичких странака у решавању политичких, економских и проблема изазваних пандемијом вируса корона. На први поглед је састав владе неочекиван, али има одређену политичку поруку - оцењује аналитичар Дејан Вук Станковић за телевизију ЗонаПлус.

Dejan Vuk Stanković
Дејан Вук Станковић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Novo јутро

На ову тему огласио се и потпредседник СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- Било је шире образложење председника зашто је најбоље за Србију да буде оваква коалиција, да можда СНС губи као странка у смислу оног капацитета која би могла да има као апсолутни победник избора - али морамо да гледамо шири друштвени аспект - да будемо свесни одговорности коју су нам грађани дали за креирање и за њихову будућност. Боље да буде шири фронт у борби за шест циљева, који су захтевни и произилазе једни из других - рекао је Вучевић.

Осврћући се на испуњавање шест циљева који су пред Владом, Вучевић каже да се не умањују изазови који су пред нама - постоји велико питање када ће вакцина против короне доћи и једно од најозибљинијих питања су економске последице свега овога кроз шта пролази цео свет.

Према његовим речима, Србија мора да буде конкурента на тржишту и да у новој расподели карата сачува свој суверенитет и настави европски пут.

- Влада је добила ограничени мандат, нешто краћи мандат и ту је постојао консензус у СНС-у, то је осетљив период али очекујемо и даљи пртисак на Србију у вези са Косовом и Метохијом, у контксту короне и Косова и зато ће Влада бити лимитирана на 18 месеци и да 2022. можемо да изађемо пред грађане и кажемо - оцените нас - истакао је потпредседник СНС-а.

milos-vucevic
милос-вуцевиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Истиче да сада СНС има историјску подршку, с обзиром на то да је та странка показала да су за њу држава и народ изнад страначких интереса, као и да су се само руководили интересима странке да би правили искључиво СНС владу.

Вучевић истиче да постигнута политичка стабилност ствара услове за економски просперитет, улагање у здравство, инфраструктуру и друге области.

- Сматрамо да је потребан шири друштвени консензус и национално јединство и у борби са коронавирусом и у одбрани националних интереса на КиМ - рекао је Вучевић.

Вучевић наглашава да су 2012, када је СНС преузела власт, затекла "Титаник који тоне и капетана који бежи са брода", док је сада Србија безбедан брод који мирно плови и може да издржи све ударе ветра - бочне и директне и који има свог капетена и јасан курс за Србију и српски народ.

Нова Влада Републике Србије

Након парламентарних избора који су одржани у јуну мандат за састав будуће владе Србије добила је Ана Брнабић и Влада ће бити формирана у оквиру законског рока који траје до трећег новембра.

Како је председник Вучић најавио, будућа Влада имаће ограничено трајање, док ће нови Владини функционери имати прилику да остваре циљеве који су пред њима за мање од две године, тачније до наредних председничких избора 2022. године уз које ће бити расписани и парламентарни избори. Поред тога, нова Влада обухвата и три нова министарства, као и то да ће 50 одсто од укупних функционера у Влади чинити жене.