Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"БУДУЋНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ЈЕ У НАШОЈ УНИЈИ" Нови нацрт за Самит ЕУ-Западни Балкан: Ево шта се очекује од Србије!

08.12.2023. 17:39
Пише:
Танјуг
eu
еу / Извор: Профимедиа

У најновијем нацрт за самит ЕУ-Западни Балкан указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор.

Европска унија позива на убрзање процеса приступања Западног Балкана том блоку и тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа и да у потпуности, без даљих одлагања или предуслова, примене постигнуте споразуме, укључујући споразум о путу ка нормализацији односа и његов имплементациони анекс, наводи се у најновијем нацрту декларације о припремама за Самит ЕУ-Западни Балкан 13. децембра. 

"Лепа је Србија, најлепша на целом свету" Вучић се провозао деоницом Моравског коридора (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"Лепа је Србија, најлепша на целом свету" Вучић се провозао деоницом Моравског коридора (ВИДЕО)

"ЗИМСКА БАЈКА ЈЕ ПРАВО МЕСТО!" Сентиментална празнична порука председника Вучића (ФОТО)vučić

"ЗИМСКА БАЈКА ЈЕ ПРАВО МЕСТО!" Сентиментална празнична порука председника Вучића (ФОТО)

БИВШИ ИНСПЕКТОР ШОКИРАО О УБИСТВУ ВАЊЕ: Разлог НИЈЕ новац, кључне информације у обдукционом налазуVanja i Žarko

БИВШИ ИНСПЕКТОР ШОКИРАО О УБИСТВУ ВАЊЕ: Разлог НИЈЕ новац, кључне информације у обдукционом налазу

У нацрту, који је генерални секретаријат Савета ЕУ упутио Одбору сталних представника, а у који је Танјуг имао увид, тражи се потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и напомиње да ће ЕУ брзо испитати предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

У нацрту се наводи да ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Борела и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања западног Балкана Мирослава Лајчака. 

Како се додаје, ЕУ очекује "конструктиван ангажман" Београда и Приштине "у доброј вери и духу компромиса", у циљу брзог напретка у нормализацији односа, што је, како се наводи, кључно за безбедност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу. 

- Позивамо обе стране да у потпуности примене Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме, без икаквих даљих одлагања или предуслова - наводи се у нацрту.

Како се додаје, од Београда и Приштине се очекује да наставе континуиране напоре за деескалацију у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

У нацрту се наводи да све сложеније геостратешко окружење, којим доминира рат у Украјини и које је снажно обележено кризом на Блиском истоку, угрожава европску и глобалну безбедност и показује "важност јединства и сврхе унутар европске породице" и стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана које доводи до све ближих веза и дубље сарадње са ЕУ, заснованих на заједничким принципима и вредностима.

У тексту се потврђује пуна и недвосмислена посвећеност ЕУ перспективи чланства Западног Балкана у  том блоку и позива на убрзање процеса придруживања, на основу "кредибилних реформи партнера, правичног и ригорозног условљавања и принципа заслуга", а поздравља се и напредак који су партнери са Западног Балкана постигли на својим путевима ка ЕУ од Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани. 

- Будућност Западног Балкана је у нашој Унији - поручује се у нацрту.

EU
ЕУ / Извор: Shutterstock

У документу се напомиње да ЕУ има за циљ да приближи Западни Балкан ЕУ, припремајући терен за приступање и доносећи конкретне користи његовим грађанима већ током процеса проширења, и наводи да ЕУ намерава да истражи додатне мере у циљу даљег унапређења постепене интеграције. 

Како се додаје, ЕУ ће брзо размотрити предлоге из Плана раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ. 

Указује се и  да би јединствено регионално тржиште требало да послужи као одскочна даска за интеграцију и оцењује да су потребни додатни одлучни напори свих лидера Западног Балкана како би то тржиште постало реалност, "посебно у погледу усвајања неколико одлука о трговинским иницијативама које су већ договорене на техничком нивоу у контексту Централноевропског уговора о слободној трговини (ЦЕФТА)".  

Напомиње се и да је потребна посвећеност партнера са Западног Балкана инклузивној регионалној сарадњи и јачању добросуседских односа, укључујући са државама чланицама. 

Поздравља се решеност партнера са Западног Балкана да поштују и обавежу се на кључне европске вредности и принципе, у складу са међународним правом. 

Наглашава се и потреба за одрживим и неповратним реформским постигнућима у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

- Заједничка визија будућности укључује заједничке вредности и заједничку одговорност. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, позивамо их да остваре брз и одржив напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП), укључујући са рестриктивним мерама ЕУ и да делују у складу са тим - наводи се у документу. 

Похваљују се партнери са Западног Балкана који, како се оцењује, већ показују своју стратешку посвећеност тиме што се у потпуности уклађују са ЗСБП и охрабрују они који то нису урадили да следе њихов пример. 

Истиче се и важност побољшаног спровођења рестриктивних мера и спречавања њиховог заобилажења.

Указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор.

Напомиње се да је ЕУ посвећена убрзавању и даљем продубљивању свог политичког ангажмана на Западном Балкану, а истиче се и да је ЕУ одлучна да додатно ојача сарадњу са регионом о кључним безбедносним и одбрамбеним питањима, укључујући на оперативном нивоу. 

Наводи се и да ће ЕУ наставити да унапређује  колективну сајбер безбедност у сарадњи са Западним Балканом и поручује да ће ЕУ интензивирати рад са партнерима на супротстављању, како се тврди, "лажним руским наративима и дезинформацијама" о рату Русије у Украјини.