Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ПОСЕТИО НОВИ ПАЗАР: Вучић обишао цркву Светог Саве и село Буче "Хвала вам што остајете и опстајете" (ВИДЕО)

27.06.2021. 10:03 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Председник Србије обишао је нову цркву у Дежеву и прокоментарисао да изгледа прелепо, а да ће тек изгледати светски.

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас новоизграђену цркву Светог Саве у Дежеви, код Новог Пазара.

ДАНАС УСТОЛИЧЕЊЕ ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ: Исихије на трону града на Колубари

ДАНАС УСТОЛИЧЕЊЕ ЕПИСКОПА ВАЉЕВСКОГ: Исихије на трону града на Колубари

Директор Канцеларије за КиМ дочекује патријарха Порфирија: Уочи Видовдана свечана манифестација у Грачаници

Директор Канцеларије за КиМ дочекује патријарха Порфирија: Уочи Видовдана свечана манифестација у Грачаници

Епископ шумадијски Јован данас освештао новоизграђени парохијски дом: После литургије уручена одликовања за допринос (ФОТО)

Епископ шумадијски Јован данас освештао новоизграђени парохијски дом: После литургије уручена одликовања за допринос (ФОТО)

Председник у селу Буче

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас новопазарско село Буче, где су га дочекали мештани.

Он је најпре обишао џамију, чија је градња почела септембра 2013.године.

Средства за изградњу џамије обезбедили су сами житељи тог села, који су се на овај подухват одлучили јер у том месту није постојала џамија, а најближа је у Дугој Пољани, до које је током зиме тешко доћи.

Према њиховим речима, џамија је била неопходна и од великог је значаја за њих.

Радови на џамији нису завршени, остало је још да се уради унутрашњост, двориште и минарет.

Иако сви радови још нису завршени, мештани су у џамији почели да клањају све намазе пре три године.

Након џамије, председник Србије посетио је деветочлану породицу Сабахуда Љајића.

Љајић је објаснио да на породичном имању живи четири генерације, од 80 година до бебе старе свега осам месеци.

Вучић је са мештанима разговарао о стању и потребама села Буче.

Село Буче налази се на крајнем југозападу Новог Пазара, где се граничи са територијом месне заједнице Дуга Пољана.

Село Буче које се дели на Горње и Доње Буче има око 350 становника, од којих велики број живи у дијаспори - Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Шведској.

Село Буче, заједно са председником Вучићем, обишао је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је разговарао са мештанима како би чуо који их проблеми муче.

- Једва сам научио разлику између џенета и џамата. Ми дуго нисмо водили рачуна о комшијама, а мени је данас обавеза да знам и вашу веру, да је поштујем и да чујем и ваше проблеме - истакао је Вучић током посете. 

Након обиласка џамије, председник се обратио присутним мештанима који су дошли да га виде и поздравио.

- Пошто немамо много времена, ја бих да се захвалим свим породицама овде у Бучу. Дивно је што имате деце, што живите заједно и што верујете у будућност, а ми ћемо да помогнемо колико можемо, и за путеве, и за све што треба. Џамија вам је на сјајном месту, видећемо да урадимо у наредним данима одмах решимо путеве, а као и што сам причао са ефендијом, помоћ стиже и око млека. Видео сам да имате краве, имате и млека, видећемо да помогнемо и око откупне цене, да се уједначе цене са свим другим што треба и да имате профит од тога. Морају сељаци да имају рачун да чувају краве и да се баве пољопривредом и сточарством - рекао је Вучић окупљеном народу.

Упитао је да ли постоји још неки проблем који мора бити решен, на шта су људи одговорили да им је сада неопходан само пут.

- Нови Пазар, Сјеница и Ивањица, то се мора регулисати. Направите само пројекат и да кренемо у изградњу и решење проблема - рекао је Вучић присутнима.

Председник је истакао да су сви упослени када је реч о изградњи путева и да Србија добија апсолутни сјај.

- Ми пола не стигнемо да урадимо на време зато што се на много места раде путеви, али то је похвално и то је напредак. У року од 20 дана машине морају да изађу на путеве и да крену са родом, мештани морају да имају сигурну будућност - рекао је председник Србије.

Вучић додаје да када једно место добије пут, то решава све проблеме, тада долази до изградње нових фабрика, нових радних места, нових инвестиција и боље будућности мештана Новог Пазара и села Буче.

- Председник Србије захвалио се свим мештанима који су дошли да га поздраве и кажу му своје проблеме. Хвала вам свима - рекао је председник.

Обилазак цркве у Дежеву

Председник Србије обишао је нову цркву у Дежеву и прокоментарисао да изгледа прелепо, а да ће тек изгледати светски.

- Држава је помогла колико је могла, ово су ситне донације, тек ћемо инвестирати у Нови Пазар. Ми ћемо радити и на путевима, и на свим захтевима грађана како би им омогућили лакши и лепши живот. Ја када сам јуче ишао хеликоптером за Смедерево остао сам запрепашћен шта се све променило, путеви нам изгледају као да смо у Швајцарској - истакао је председник.

Вучић додаје да се радује што народ мирно живи, без обзира што су села подељена, пола на Србе, пола на Бошњаке.

- Радујемо што мирно живите, а ми ћемо се трудити да инвестирамо и у једну и у другу страну како би свима на овим просторима било боље - рекао је Вучић и додаје да су путеви главни приоритет јер народ воли да види путеве, изградњу, промену.

Председнику су се пожалили и да мештани масовно продају земљу на овим просторима, на шта је председник одговорио да му је тај проблем познат и да он о томе не говори и ћути, већ долази и обилази места како би сачувао народ, њихове домове, видео шта им недостаје и на томе радио.

crkva
црква / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Игуман манастира Сопоћани пожалио се да манастир као светско дело сликарства нема кухињу где посетиоци и становници манастира могу да једу и пију, на шта је Вучић рекао да ће се тај проблем решити по хитном поступку у року од месец дана како би људи имали оно основно што им је неопходно за живот, али и где да примају посетиоце.

- Морамо да улажемо у обе стране и Босанце и Србе, да би могли да живимо заједно у миру. Не мора Бошњак да иде у цркву, али нека је поштује, као што и Србин мора да поштује џамију - истакао је председник.

Вучић на крају посете и обиласка цркве замолио је да се црква ослика лепо, јер је ово српска светиња.

- Хвала вам на гостопримству, хвала вам што сте овде и што служите и враћате веру нашем народу - рекао је Вучић.

Након обиласка цркве, Вучића су испред светиње дочекали спортисти који су се фотографисали са председником у знак сећања и лепу успомену.

košarkaši
кошаркаши / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Браво момци, тренирајте и радите. Немојте да вам причају и да дозволите да их слушате да не тренирате по сунцу, киши, снегу. Тренирајте, Србија је земља талентованих спортиста - истакао је председник у разговору са младим кошаркашима у Новом Пазару.

Председник стигао у Дежеву

Председник Републике Србије захвалио се грађанима што су дошли у великом броју да подрже његову политику и посету Новом Пазару.

- Верујем да ћемо у најкраћем могућем периоду завршити ову цркву, али оно што је још важно, поред путева, али оно што смо обећали то ће те и видети. За пар дана креће изградња пута, и поред тога што је скупо, ми ћемо урадити и фискултурну салу, а за проблеме са канализацијом не могу ништа да обећам, али видећемо и да то решимо - рекао је Вучић и додаје:

- Морамо да видимо да доведемо неког инвеститора, да се још људи запосли, да буду две плате у кући и то је бољитак који можемо да обећамо.

Вучић се захвалио свим мештанима што овде живе, и верују у будућност у Србији.

- Хвала вам за бољу будућност, веру и успех у наш народ - захвалио се председник свим присутним мештанима.

Вучић је упитао грађане шта све недостаје, приликом чега су рекли да недостаје фабрика, дом културе, решење путева и канализације.

- Дом културе је јако битан, али, да вам кажем, чуо сам за питање воде, канализације, видео сам извориште воде и тражимо начин да то решимо. Ми Голију развијамо брже него што било ко мисли, трудимо се и преко реда да радимо на томе, јер то је проблем који се мора решити. Молим све људе са локала да дођу и да чују ове људе и њихове молбе, морамо да скупимо народ, сав народ, и да чујемо њихове проблеме и муке - истиче председник.

Председник је још једном истако да ће у року од 15 дана кренути радови на путевима, након тога ће се радити на спајању путева Дежеве са околином, рад на фискултурној сали, да се деца баве спортом и да уче.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Обећавамо и реконструкцију дома културе, а што се воде тиче, пошто сам видео проблем, обећавам да ћемо погледати и покушати да решимо проблем - додаје председник.

Вучић је истакао да ова изградња није мала ствар, то су тешка и ризична питања која се морају испунити, али да ће Србија радити на томе.

- Желим да вам честитам сутрашњи празник, Видовдан, све најбоље желим вама и вашим породицама и хвала вам што живите овде. Живела Србија - поручио је председник за крај.