Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"О СРБИМА СВЕ НАЈГОРЕ!" Бивша секретарка САД предложила захтеве Бајдену и објавила ПАКАО НА БАЛКАНУ! (ВИДЕО)

08.12.2020. 17:35
Пише:
Србија Данас/Новости
SAD
САД / Извор: Фото: Printscreen

Она тврди да је Балкан данас стабилан и подржала пут балканских држава у ЕУ.

Бивша државна секретарка САД, Медлин Олбрајт изјавила је данас на у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД да тзв. Косово мора да буде у УН, а такође се заложила и за ревизију Дејтонског споразума у БиХ.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ И ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ ПОСЕТИЛИ ГАРДУ: Упутили снажне поруке Војсци Србије (ФОТО)

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ И ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ ПОСЕТИЛИ ГАРДУ: Упутили снажне поруке Војсци Србије (ФОТО)

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ: Озбиљан имплементациони план реформи у кластеру владавине права!

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ: Озбиљан имплементациони план реформи у кластеру владавине права!

СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА ПОЗДРАВИЛА ПРЕДЛОГ БУЏЕТА: Парламентарци оценили планирана улагања као "амбициозна али изводљива"

СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА ПОЗДРАВИЛА ПРЕДЛОГ БУЏЕТА: Парламентарци оценили планирана улагања као "амбициозна али изводљива"

- Прошло је више од две деценије од интервенције америчке војске на Косову (и  Метохији) и наредне недеље ће бити обележено 25 година од Дејтонског споразума - изјавила је она и рекла да сматра да је САД исправно реаговало у оба случаја.

Каже да ће Бајденов тим подржати земље у том путу, те је подсетила на негативне економске последице Балкана због вируса корона.

Рекла је и да Русија и Кина врше утицај у региону, а да је то пре свега случај у Србији, где влада "анти-западна пропаганда".

Истакла је и важност борбе против корупције у региону.

Елиот Енџел

- (Тзв.) Косово је независно, веома сам поносан шта смо урадили 1999. спречили смо геноцид. Много људи је убијено и нестало, жене су силоване, каже председавајући. Желимо правду за браћу Битићи. Ко год да је чинио злочине, мора бити кажњен. Србија је одговорна за већину ратних злочина. Сви ратни злочини се морају третирати фер, без обзира на етничку припадност. Србија не може седети на две столице у исто време, сарадња са Русијом се појачала од када је Вучић на њеном челу. Сваки Американац на Косову је дочекан као краљ, они нас много воле, грле, и захвални су нам за своју слободу - каже Енџел.

Eliot Endžel
Елиот Енџел / Извор: Фото: Printscreen

- Следеће године је 25 година од потписивања Дејтонског споразума. Систем у Босни не функционише. Томе се мора стати на пут. Република Српска стопира државне процесе. Хајде да завршимо посао који смо почели, да начинимо све земље на Балкану регуларним делом Европе.

Мајкл Макол

Конгресмен Мајкл Макол упутио је током свог обраћана срамну поруку властима у Србији:

- Власти у Србији морају да схвате да им Путин и Си нису пријатељи. Сарадња са Кином и Русијом није добра за Србију - рекао је споменувши руског и кинеског председника.

- Док Сједињене Америчке Државе покушавају сда помогну земљама Западног Балкана, ауиторитарни режим Владимира Путина промовише једну агресивну агедну. Путин зауставља демократске промене у региону и узурпира интеграције са западом - рекао је он.

- Људи на Косову заслужују независну демократску земљу која је у потпуности укључена у међународне токове - потврдивши још једном став о потпуној независности лажне државе Косово.

Медлин Олбрајт

- Важно је нагласити да је данас Балкан знатно безбеднији. Људи из регије ће, надам се, имати добре односе са Бајденом. Земље Балкана су јако погођене, корупција је главни проблем. Кина и Русија такође појачавају свој утицај. Приоритет треба бити успостављање демократских институција. Следећа администрација треба да изгради нову стратегију за Балкан, која ће се заснивати на  сарадњи са УН, морамо искоренити корупцију. Присуство САД у региону помоћи ће земљама да крену напред. Главни циљ је да Косово постане нормална земља, чланица ЕУ. Спремна сам да учиним све да нова администрација доживи успех.

Данијел Сервер

- Главни циљ је међусобно признање и размена амбасадора Србије и (тзв.) Косова. САД треба да притисне земље из ЕУ које одбијају признање. Све би било лакше ако би нам и Србија помогла. Грађани Србије су више забринути око запослења. Треба Србији помоћи да се одрекне аутократије - рекао је он.

- Европљани имају важне карте да одиграју у Босни. У питању је много новца. Проблем са Републиком Српском мора бити отклоњен. Треба бити јасан да ће устав БиХ бити заштићен. Европа има снажан утицај.

Јањуш Бугајски

- У Босни политика блокира међународне процесе. Систем промовише радикализам. Русија и Кина, угрожавају стабилност региона. Србија копира Тита балансирајући између истока и запада. Русија користи Србију и Републику Српску за изазивање нестабилости. Америка треба да обрати пажњу на земље које имају негативан утицај на Западни Балкан, нарочито на Бугарску, Мађарску и Хрватску. Кина жели да буде глобална сила. У замену за улагања, Пекинг жели подршку за своју политику. Све ово морамо истражити. Кина повећава своје присуство.

- Русија и даље блокира приступање (тзв.) Косова Уједињеним нацијама. Блокирати било коју државу коју признајемо је врло проблематично. Не постоји разлог због којег Грчка не би признала Косово. Србија не само да блокира чланство (тзв.) Косова, већ врши и кампању отпризнавања - рекао је он одговарајући на питање.

- Пре или касније нешто може да експлодира. Земље су оптерећене економским и проблемима око короне вируса. Република Српска чека тренутак да се отцепи од Босне, морамо избећи тај сценарио или ће бити крваво.

- Русија је тренутка, док је Кина дугорочна претња. Ми на ту претњу морамо да одговоримо. Кина је земља са другом највећом економијом на свету. Русија је земља која има велике проблеме са својим регионима - нагласио је он.

- Сматрамо да су економски односи између Србије и (тзв.) Косова јако важни, али они могу да буду у потпуности остварени само под условом међусобног признања.

Подсетимо, према писању медија у региону, на састанак су позвани стручњаци за Западни Балкан, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, професор Универзитета ''Џон Хопкинс" Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, који ће новој администрацији дати препоруке за даље деловање на Балкану.

Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске и унутрашњим реформама у смислу слабљења ентитета, те пуном признавању државности тзв. Косова.