Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Бићемо приморани да доносимо различите одлуке - на уцене нећу никада пристати, погрешна сам им адреса!

02.03.2024. 10:05 17:09
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник Србије Александар Вучић обратио се нацији.

Александар Вучић се јавности обратио из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Обраћање Вучића

- Ситуација око динара на КИМ се није поправила на боље упркос покушајима међуанродних представика да помогну, не постоје назнаке да ће одлуке бити промењене, бићемо приморани да пронађемо алтернативна решења за исплату принадлежности Србима - рекао је председник.

- Притисци на Србију се настављају, тражиће де факто или де јуре признање Косова, одрицање од Републике Српске, увођење санкција Русији,  став против Кине и марионетски режим у Србији - истакао је Вучић.

Како каже данас се од Србија са много више жеље тражи признање Косова и одрицање од Српске.

- Два су разлога. Један је да ствари у Украјини не иду онако лако како су многи на Западу мислили у њихову корист, напротив - ствари су се значајно промениле и Руси на фронту имају иницијативу. Какве то везе има са Косовом? Желели ми или не - а свакако ми то не бисмо желели, постоји опасност и она се већ догађала у прошлости, и вероватно бих у да сам на Путиновом месту, а да је то у интересу заштите своје земље увек могао да се позиван на преседан Косова, као што су то неколико пута раније и чинили - "Ако сте ви могли да имате Косово, ми можемо да имамо неке друге територије". Чак много чистије урађено са одржаним референдима... То знају на Западу и зато је важно да се покрије ова тема Косова што је могуће пре. Зато ће притисци на Србију расти, притисци на Куртија дефакто неће постојати - они постоје само у оној мери колико им је потребно да Курти не доведе до те ситуације да Србија мора да интервенише - што не жели ни Запад нити било ко други, јер би то довели до много већих сукоба, што не жели нико, не желимо ни ми - рекао је Вучић. 

- Српска се види као реметилачки фактор - рекао је Вучић и додао да се од Србије тражи да делује против Републике Српске, а бићемо добри када се будемо одрекли РС и када будемо критиковали РС.

- Видели сте да они желе враћање марионетског режима са којим би управљали као луткама у позоришту. Управо овако се понашају неки политички фактори политички фактори које неки желе да виде на власти, управо се овако понашају. Када Ана Брнабић одговори некоме од немачких званичника, појаве се домаћи политичари који кажу да је срамно такво понашање и да је боље да будемо улизице. Боље је да им се сакријемо под скуте и љубимо ципеле. Имате све, они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и против воиталне економске сарадње са Кином и они добровољно са одушевљењем прихватају да буду марионете и нечије лутке, не би ли постали режим.

- Већинска Србија и наш народ то не прихватају и зато су притисци све већи. Они се проводе преко институција, организација и агенција, као и преко политичара. Преко медија...

- Исти рецепт преко НВО - домаћи, међународни. Каже  "Фридом хаусу" Србија је пала за 3 места - па пала је јер је извештај писао Никола Буразер из ове земље. Увек се исто понашају и увек синхронизовано делују кад год је потребно да се на било који начин то учини... Постоје и различите групе за притисак које ће ићи преко неких верски, навијачких и многих других група... - рекао је Вучић 

- Стална демонизација Србије због тобожњих недемократских односно, аутократских тенденција. Имате поделу на два дела, избори недемократски, без иједног доказа и баш их брига за то, а друго је лоше стање у медијима - као и на политичкој сцени - стање ће бити добро тек када се поставе снаге које ће у потпуности да им служе по сва ова 3 циља, и медији такође. Друго је чувена Бањска - и то је постало опште место из два разлога. Један је да би се увек смањила кривица Куртијевог режима, да се не би причао о покушају убиства Гаљака, гађању деце у Штрпцу, о протеривању Срба, сталним унилатералним потезима.. Увек ћемо то да вадимо и да објашњавамо како је Србија ужасан пример. Ето чак сам видео како су Американцви у Тајмсу написали - "Пошто се српска војска тајно приближавала Косову они су променили своију доктрину". Људи, јел сте озбиљни, ја сам мислио да је то мало озбиљније - рекао је председник. 

- И оно што видимо сваки дан... Ту је и стварање безбројних бесмислених и измишљених афера, поново у сврху опште атмосфере. То значи да свакога дана измислите неког Вучићевог сарадника - није важно шта сте измислили - па људи кажу, ако је десетина тачно, а свакога дана ћемо људе тиме да бомбардујемо, стварно су лоши, потребни су нам неки други. 

- Ово сам желео људима да покажем да виде како се то дешава, да не мислиле да је то што Рот пише изазвано стварно бригом за ситуацију Србији. Јесте ви видели да он ништа није написао о изборима на северу КиМ, где је 3,4 % изашто на изборе. То су за њега добри, Никакве везе то са истином нема, никакви то нису поштени ни посматрачи, ни посредници... То су људи који имају своје политичке интересе и желим да људи у Србији то разумеју. Уколико Србија буде успевала да држи свој слободарски дух, и не буде пала под оне под којима је била 12 година када је Косово прогласило независност, када је отишла Црна Гора, када је опљачкана, разорена цела Србија, да ће се овакве ствари несумњиво наставити... - рекао је Вучић. 

Како каже има неколико људи у земљи који су спремни да се боре. 

- Ја сам срећан што имам сараднике који се боре. 

- Желим да вас обавестим да сам упутио позив за мандатара за састав владе, упутио позив листама - три листе нису желеле да дођу - листа Сулејмана Угљанина, Србија против насиља, Нови ДСС. Од тада теку рокови и време за избор мандатара. Очекујем од оних који творе већину да ме у понедељак обавесте да имају већину и ко треба да буде нови мандатар за састав владе - рекао је председник. 

Позвао је Владу Србије да размотри препоруке ОДИР-а и да се ради на препорукама, свих 25. Како каже највећи део препорука је врло професионално састављен. 

- Молим владу да реагује промптно и од понедељка крене у имплементацију препорука ОДИР-а. За нас је то важно, да ми знамо да имамо демократски поредак у земљи, а не како ће неко други да нас види и оцењује у складу са својим геополитичким интересима - рекао је Вучић.

Понављање избора у Београду

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је разговарао са представницима победничке листе ''Београд не сме да стане'' и да их је замолио да размотре да се иде на нове изборе у Београду, јер морамо да негујемо демократију због себе и да не дозволимо да се понови 2008. година.

- Ви имате страначке органе, моја молба за вас је да размотрите оно што ћу рећи сада и оно што сам вама рекао и јуче и данас, а то је да нам се не понови 2008. година, неко ће назвати нелегитимно формирање власти, а то је био чист лоповлук када су демократе и социјалисти формирали власт, упркос споразуму који су социјалисти имали са једном другом странком - рекао је Вучић.

Он је истакао да таква врста "лоповлука" Србији више никада није потребна.

- Знам да ви имате већину, што ћете и показати колико данас или сутра, јер верујем да ће неки од тих људи да се прикључе вашем покрету и вашој листи, али је веома важно да се иде на нове изборе, јер боље  и да изгубите власт него да учествујемо у тој врсти крађе избора како је Србија видела 2008. године. То је мој савет и моја молба за ва - рекао је Вучић. Вучић је истакао да је задовољан реакцијом владе и организацијом поделе магнета и магнетних резонанци.

О платама

- Испред нас су били 2014. године Црна Гора, имали су 490 евра просечну нето плату. Србија је имала 330 евра. БиХ је имала 374, а Македонија 320 евра плату. Делили смо треће и четврто место. Децембар 2023. године, Србија је имала 812 евра просечну плату, очекујемо да у марту, она буде 855 . У децембру нисом имали повећање минималца, нисмо имали повећање зарада, што нам све долази на ових 812 евра. Црна Гора у јануару 819 евра, 35 евра испод Србије, а били су 50 одсто испред нас пре 10 година. Стопа јавног дуга Србије је 50 одсто нижа данас од стопе Црне Горе. Са деобе 3 и 4 места, први смо у региону по висини плата. У децембру је 842 евра имала Бугарска, дали смо се у трк и да престигнемо Бугарску, Румунија је имала 1.019 и то нам је сада циљ, да престигнемо и њих.

- Веома сам забринут за ситуацију на КиМ и надам се да ћемо у наредним данима и недељама пронаћи решење за српски народ. Једино што могу да поновим за те људе и да их нећемо оставити на цедилу и они ће добити своје плате и пензије, на било који начин - рекао је председник.  

Формирање Покрета за народ и државу

- Ја ћу у наредних 7 дана са своје стране неке покрете повући. Замолити велики број људи за који сматрам да је важно да буду позвани, да разумеју позицију у којој се Србија данас налази. Али да разумеју и наду и шансу Србије уколико се сви будемо ујединили. То није уједињавање око министарских функција, посланичких места, то је уједињавање око будућности Србије. Желите ли да помогнете својој земљи - да ли ћете на томе моћи да добијете провизију или да зарадите нешто, нећете. Ако желите добродошли сте, ако нисте, слободно идите код ових других, код њих ћете можда и моћи нешто да зарадите, јер само што нису дошли на власт како то говоре већ 12 година. Али они немају никаквих идеја и идеала. Њима је довољно да пошаљете мејл, или да неко објави твит, они ће све то да понове, нити ће народ да питају нити их интересује шта народ мисли. Они ће да служе туђим интересима. Кренућемо у то. Што се тиче листе Србија, Београд не сме да стане или СНС-а. Они ће пренети шта је мој став данас на Председништву странке. Они ће морати да одговоре на то питање како и на који начин ће ићи на наредне изборе. Неће бити покушаја крађе изборне воље као што је то учињено на бруталан начин 2008. године када је Ђилас натерао социјалисте да се одрекну онога што су потписали пре избора. Ми имамо већину легалну - чак и делимично легитимну, али недовољно легитимну - рекао је Вучић на питање о формирању покрета. 

О разговору са покретом "Ми глас из народа" 

- Разговарао сам са свима на врло пристојан начин. Ја сам формално свој задатак обавио. Цивилизовано и пристојно су се понашали, нису изводили неке трикове и глупости - рекао је Вучић и додао да би било нефер да износи закључке из једног разлога. 

- Њихово објашњење је да им требају нови избори јер ће добити 18% и имати бољу позицију - то је легитимно. Ја не мислим да је то реално наравно, али ко сам ја да нечије снове уништавам на било који начин. Али мислим да то није одгповорно понашање. Мислим да је Србији потребан Београд који ће да ради и да се гради убрзано, а не да иде онако како би неки желели из кризе у кризу. Они су могли да доносе одлуку да се приклоне било којој страни - они кажу "не, ви сте нам сви исти". А шта ћемо да радимо ако резултат буде сличан или фали ваш глас и после следећих избора? Хоћете тада да кажете нећесе или да сада хоћете. "Ево мало смо изгубили 5 месеци. И јесмо добили мање гласова, али сада хоћемо". Или ако нећете, хоћемо ли онда опет да идемо на изборе? Не разумем смисао. Политика није нешто у чему ви можете или је потребно да се допаднете људима сваки дан. Није лако бити председник кућног савета. Можете мислити колико је тешко водити земљу под оваквим притисцима, и сви знате да је то тако... На истој телевизији ме нападну у истом дану да сам издајник и велико српски националиста који изолује земље. Како изолујем земљу, не зна се, али није ни важно. Шта их брига. То је као прича да "Србију води у сиромаштво", нешто што су научили док су били студенти и сад то понављају. Када сте имали веће плате и кад сте боље живели у историји Србије? Па никад - рекао је Вучић. 

"Не мрзи Рот нас, него много воли Куртија и независно Косово"

- Мени су сви Европљани честитали исте вечери победу на националном нивоу која је чиста као суза. Сада видите  свуида да и ови који су у свим кримиланим аферама учествовали, и Шидер и Шенех, нисма их ја измислио, овог су гонили у Савету Европе 2018., а овога у Аустрији, обојица неке велике лопуже, научили тамо како да добијају паре, исто као и Боб Менендез, амерички сенатор који води увек хајку против Србије, за кога сам се увек питао а због чега он то ради. А онда су га саватали са не знам колико злата... Онда на крају сазнадосмо да је он радио за Албанце. Па зато је он волео Ђиласа, Маринику и многе друге... 

- Не мрзи Рот нас, него много воли Куртија и независно Косово. Њих Србија интересује без Косова, да се одрекне РС и мора да буде марионетска, мора да служи Роту, а не да му нешто одговори. Замислите Ана Брнабић се усудила да одговори Роту -следећи пут му одговори три пута јаче. Нек се игра са другим државама, са Србијом неће да се игра. Није он господин, добро га знам, највећи србомрзац у Немачкој, ништа ново - рекао је Вучић. 

- Један великан ми је три пута поновио, а што ти њих не пустиш у Београд, како је то код Орбана и Ердогана. Рекао сам му, видиш, моји снови су различити од твојих, моји снови се тичу будућности моје земље, а не личне будућности, онога што треба да урадимо до 2027. године, тичу се разултата који ће остати иза нас, а не тога колико ћу бити на власти. Рекао сам му - боље ми је да дан не будем на власти, да ме на силу скинете, као што сте то у Србији чинили у неком ранијем периоду. Боље ми је да изгубим власт, али је никада никоме не бих предао да бих себе чувао на неком нивоу власти. Радије бих умро на било који начин него што бих прихватио то што си ми рекао. Сувише волим своју земљу да бих им био потрчко. Борићу се и даћу све од себе, више него икада да се супротставим онима који би да сруше Србију и Београд, даћу све од себе, а да на уцене нећу никада пристати. Погрешна сам им адреса. Разумем што је потребно од мене правити демона - закључио је Вучић.