Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Очи у очи са председником: Да се не одричемо онога што је наше, али и да не тврдимо да је све наше! (ФОТО)

25.12.2017. 19:00 07:38
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

Интервју са Александром Вучићем

Председник Србије поручио је, гостујући на ТВ Пинк, да је са председником Русије током посете Москви имао садржајне разговоре, те да је најсадржајнији разговор са њим водио у четири ока.

Убедљива победа СНС на локалним изборима у четири општине: Грађани знају да вреднују оно што странка ради

Вучић о малом инциденту у Попинцима: Присуство високих функционера "једне странке" била је намера ДА СЕ ИСПРОВОЦИРА

Он је рекао да је разговарао о наставку војно-техничке сарадње, о гасоводу кроз Србију, о његовом финансирању, о регионалним односима. Више од тога, сматра, не би било фер открити, јер, подсећа председник, не би било у четири ока.

- Чињеница да смо разговарали сами говори о пристојном односу двоје људи. Говорили смо о темама у вези Србије, али и о ситуацији у региону, о очувању мира и стабилности, о КиМ и све што сам рекао је апсолутна истина. Причали смо о наставку војно-техничке сарање и подтврдили смо жељу да решимо гасовод кроз Србију, будући да наша земља троши све више гаса. Руси су задовољнији јер имају партнере као што смо ми - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

О почасном докторату и великом пријатељству

- Имао сам огромну част - рекао је истичући да не само да је једини почаствовани Србин, већ један међу ретким Европљанима који је добио почасни докторат на Московском државном института приликом последње посете Русији.

Председник Србије је открио како је потврда добрих односа и драматичан пораст извоза у Русију, као и то да Србија, упркос тежњи ка Европској унији, доследно остаје при ставу да неће увести санкције Русији.

- Не можемо увек ни рационално, водимо се емоцијом. А и нема рационалних разлога да то учинимо - оценио је.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

- Ми водимо владу и државу, говорим и о Ани (Брнабић) и себи, тако да пратимо интерес Србије, не неке друге земље: ни Русије, ни Америке - рекао је председник Вучић истичући да је задужење сваке власти да води рачуна о интересима своје државе.

У непуних седам месеци, разговарао је са више од 70 званичника.

- Незванично, видео сам их много већи број. Да ништа друго нисам урадио, мислим да само то говори о ширини активности које смо имали - рекао је Вучић истичући да подноси извештај грађанима Србије.

Председник је истакао да Србија напредује у сваком смислу, те да је посебан прогрес направљен у агенди структурних реформи. Србија и Хрватска су данас на истом кредитном рејтингу, што значи да Србија дозива нове инвеститоре, рекао је председник.

- Србија је у првих шест месеци страних директних инвестиција имала више од Хрватске, те да је Србија у суфициту. У поређењу са земљама ЕУ, Србија полако али сигурно мења ствари набоље. Такмичимо се са свима и у свему. Напредујемо и настављамо да радимо свој посао. Људе позивам да обрате пажњу на резултат на семафору - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

О исправљању грешака из прошлости

Председник истиче да Србија данас гледа у будућност и мир и да нећемо поновити грешке из 90-их и 2000-их.

- Данас гледамо у мир, стабилизацију, ојачавамо економију. Нећемо поновити ниједну грешку ни из '90, ни из 2000-их година. Тек ћемо избећи све пљачкашке приватизације и оне периоде којима су мафија и корупција владали земљом - рекао је председник о двема кључним грешкама из прошлости, уједно подсећајући на године ратова које су, тврди он, за нама.

- Криминал је смањен, број убистава преполовљен... - наставио је са "подношењем извештаја" и резултатима постигнутим током 2017.

О хулиганима и страном утицају

Председник је, говорећи о вечитом дербију и инциденту који се догодио, истакао да је било пропуста, али да надлежни органи раде свој посао.

- Они су били батинаши. Разумели смо поруке из окружења - казао је председник о хаосу који је погодио Србију после дербија у који су били умешани хулигани из Хрватске.

Он је оценио да безбедносне агенције добро сарађују. Ипак, сматра да виновници немира у Србији нису срећни тиме како се ситуације расплела. Уједно, мишљења је да неће бити слободни да то ускоро понове.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

- Данас имате једног који нам памет соли сваки дан, а видео је само америчку амбасаду. Британци имају право да овде отворе BBC, али то грађани треба да знају, да ће пласирати информације од британског интереса - рекао је говорећи о томе како је он независтан од иностраних утицаја.

- Народ, господине Марићу, поштујем - рекао је обративши се гостујућем водитељу емисије: - Народ није глуп.

О циљевима у 2018. години

Следећа година ће бити препуна изазова.

- Кључни циљ је Косово и Метохија, други мир у региону, пре свега стање у БиХ. Трећи циљ је стабилна економија и могућност да даље повећамо плате и пензије, сем за 12,1 одсто најбогатијих пензионера, какви цу моји родитељи - искрен је председник.

Наредни циљеви су, како је рекао наставак европских интеграција, унапређење владавине права...

Апсолутни лидери у региону

- Србија је постала врло успешна. Полако, али сигурно напредује. Могли смо више да повећамо плате и пензије, али то није било паметно - признао је свестан тога да, како је водитељка Узелац истакла, то није паметно за њега.

Битно му је да наследницима остави независну, суверену земљу.

- Решили смо Петрохемију, Галенику... Деценијама је била уништавана. Ми смо 17 милиона узели за државу - рекао је о успешном решавању питања некадашњих губиташа.

Почетком године нас чека концесиони уговор за Аеродром "Никола Тесла".

- Очекујем да понуда иде преко 450 милиона евра. Пре пет година профит Аеродорома Београд био је 130.000 евра, данас је 260 пута већи - истакао је врло важан успех српске привреде.

Број путника је, како је истакао, у односу на 2012. годину се увећао за 51 одсто.

- Неко је успео да подигне аеродором. Причамо о томе колико ће држава да убере! А дајемо га само на 25 година - истакао је Вучић у обраћању нацији: - То значи процват наше економије.

О предстојећој години

- Донећемо одлуке које морамо. Имамо храбрости, то су наше обавезе и одговорност - казао је истичући да у 2018. години неће убирати јефтине политичке поене.

- Наша обавеза је да радимо тешке ствари, не да нудимо лака решења - додао је председник нагласивши да парламентарних избора неће бити до 2020. године, председничких до 2022.

"Спонзори независног Косова су 22 државе ЕУ и САД"

- У Бриселу нас не воле зато што се боримо за свој народ. То знају и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај - рекао председник о уважавању Бриселског договора: - Спонзори независног Косова су 22 државе ЕУ и САД. Хоће ли они да повуку своје одлуке? Неће!

Према његовим речима, то значи да је Србији потребна подршка неког ко цени независнст Косова.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

- Настављамо ли овако разговоре? Нећете? Неће бити како ви хоћете! Биће како Србија буде рекла, јер се и ми питамо - казао је позивајући се на сарадњу са Владимиром Путином који је обећао своју подршку Србији када је у питању решавање статуса јужне српске покрајине.

О Младићу и БиХ

- (Министарка правде) Нела Кубуровић ми је рекла: "Имаш поздраве од свих људи у Хагу и од генерала". Питао сам је како је Ратку Младићу, а она је рекла да њој не изгледа добро - пренео је утиске министарке из недавне посете Трибуналу.

То је био повод за наставак разговора о ситуацији у Босни и Херцеговини.

- Ми смо у посети Сарајеву разговарали о утврђивању граница између Србије и БиХ и ја сам рекао да ми тражимо Хридроелектране Зворник и Бајина Башта и да смо спремни да надоместимо исто толико са друге стране Дрине. Бакир је рекао да је спреман на неку врсту међународне службе на 50 година, ми смо рекли да ћемо да размотримо, али да то мора бити бар на 99 година. Онда сам добио одговор: "Ја сам ти то рекао на вечери, али не може се то решити за два дана". Ја сам потом питао: "Зашто смо онда разговарали?" - навео је детаље разговора илуструјући недоследност лидера Бошњака из суседне Босне, због чега је током касније посете тројног председништва Србији и рекао да су сви разговори са њим несигурни.

О односу са Хрватском

Председник Србије није сигуран у посету Хрватској којој се, према наводима медија, тамошња председница Колинда Грабар Китаровић нада.

- То је зато што сам говорио истину - одговорио је на питање Миломира Марића о томе због чега је његова првобитно најављена посета отказана.

Овом приликом истакао је да у његовој породици нема ни четника ни партизана, одговарајући на прозивке из суседства.

- Хоћу да се зна истина. Није више несталих Хрвата, него Срба - рекао је одговоривши на оптужбе.

Расте наталитет Срба

- У првих неколико месеци имамо више беба него лоше 2016. године. Надам се да ће до краја године бројка изаћи на око 800 - казао је говорећи да се нада убрзању рађања у Србији.

- Не задирем у права мајки, али ми ћемо кроз две године почети да увозимо радну снагу - забринут је председник.

Још 7км до Нове године

- До Нове године ћу отворити још седам километара пута на југу Србије - рекао је Вучић, о скором комплетирању радова на Коридору.

- То је важно због сигурности и безбедности људи. Годину и два месеца како смо отворили деоницу Љиг-Прељина, нема ниједног погинулог - истакао је с поносом.

- Погледајте како смо урадили и платили Путинов мост између Борче и Земуна. Претходници су урадили припремне радове и уговорили их. Ја сам човек који воли ову земљу и противницима ћу да признам успех - рекао је додајући да му политички противници приватно честитају, јавно никад.

Више о томе прочитајте кликом ОВДЕ.

О раду градских власти и спорној јелки

- Градски буџет за културу је десет одсто већи, а онда се појавила јелка од 83.000 - почео је председник Србије: - До мене је дошло: "Синиша поставио јелку од 83.000 евра." Зајапурио сам се и рекао да га позову. Они нису могли да га добију, па сам га добио ја. Питао сам како је могуће да таква јелка уопште постоји. Потпуно сам разумео све људе који су били љути.

Његов посао председника је, како истиче, био да провери све.

- Онда су људи дошли код мене и онда се испоставило да је или неко из градске управе био корумпиран или да је неко нехајно и лоше провео процес, те да није у процесу јавних набавки одрадио свој посао - навео је он.

Добио је, како тврди, детаљну анализу о сарадњи са компанијом која се испоставила за најспособнију и која сарађује са Гршком и Кином. Ова јелка, по уговору, траје десет година, а испоставило се да је прошлогодишња јелка плаћена 20 одсто више него овогодишња.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

- Ја сам мислио да нису тражили боље понуде, али се испоставило да јесу. Стигла је понуда за дрво од 18 метара за 63.000 евра - без ПДВ-а, испоруке и монтаже. То је понуда из Естоније. Стигло их је још - побројао је Вучић истичући да је кићење града оправдано збо значајне туристичке понуде Београда и одзива туриста.

- И у чему је скандал? Да л' сам погрешио што сам викао? Имам срце, емоцију, борим се за нашу земљу и полудео сам кад сам чуо да је јелка 83.000 евра - открио је председник одговарајући на питање о томе да ли је "пао у ватру" сазнавши за поменуту ситуацију док још није знао све чињенице.

Председник је показао фотографију објекта у Пионирском граду, нелегално, те да су објекат наводно поклонили али да добију 15.000 евра по термину. 

- У уговору, подсећам да је Ђилас власник 50 одсто, пише да се објекат гради као потреба за остваривањем општег друштвеног интереса и за дневни боравак деце. А онда ту никне зграда за ријалити! "Емотион" се понудио да помогне изградњи и да се зграда поклони Србији. Зграда је подигнута наводно искључиво у интересу деце, а ево како је изгледала након изградње: 

О раду тужилаштва

- А што не питате Јанковића за Ауди? А што га не питате за глисер? Одакле теби, Јеремићу, стан? - упитао се председедник о пореклу имовине српских политичара истичући да је поблем уколико су поменуте личности њихови власници: - Одакле им новац?

Председник је поменуо нерешена питања истичући да једва чека резултате рада тужилаштва, закључно са наводном афером "јелка".

О градским изборима

- Биће расписани у законском року и одржани у марту - одгонетнуо је Вучић.

На питање новинарке о томе са ким ће изаћи, одговорио је игром речи: "Изаћи ћемо са резултатима".

- Ми не препуштамо ствари случају - говорио је одговарајући на питање о успеху на јуче одржаним локалним изборима.

- Ни на једном месту нема ниједне пријаве, сем пријаве СНС-а - рекао је о атмосфери у којој су протекли избори: - У Прешеву је био Дивљи запад, нисмо хтели да се мешамо у свађе Албанаца.

- Све странке су имале посматраче и више их је било из опозиционих, него из владајућих - илустровао је ституацију у Костолцу, Мионици, Прешеву, Пећинцима и Неготину у којима су грађани јуче начинили свој избор.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Пинк/Принтсцреен

На питање водитељке плаши ли се коалиције опозиције, рекао је да мора одговорити озбиљно.

- Не плашим се ничега, сем да не остварим оно што сам замислио. Изградићемо метро, чији ће први део коштати око две милијиарде. Све што људи нису веровали, на крају се обистинило - казао је саглашавајући се са двоје водитеља који су истакли да је метро давнашњи сан: - Имам страх да неко не уруши оно што смо започели.

Каже да избори нису "спрдња и шала", те да се на тај начин бира будућност деце.

- Прелетачевић ми је био бескрајно шармантан. Био је освежење, али није било одговорно. Питање гласања је питање одговорности, озбиљности и посвећености и ја мислим да људи и те како то разумеју.

На опаску да неки гледају изборе у Београду као на "степеницу за рушење Вучића", каже да би, према истраживањима, сам СНС добио 44 одсто гласова.

О нападима опозиције

Реаговао је и на заједљиве опске својих критичара. Прочитавши наслов "Предизборно раскопавање и дилетантизам у Београду", председник се упитао зар то што се ради и гради није за похвалу.

- Шта би са 24 стана Синише Малог? - наставио је о нападима опозиције додајући да је суд у Бугарској доказао да је реч о једном стану, те да ни од кога није стигло извињење.

Грађанима Србије је, сумирајући годишње резултате, најавио отварање нових фабрика.

- У Лебану отварам фабрику у четвртак. Тамо ћу да представим резултате нашег рада. Ићи ћемо у велику стамбену изградњу, радићемо путеве. Хоћу да се захвалим људима на огромној подршци. У финансијама немамо никаквих проблема. За спољну политику нам је потребна велика храброст. Потребно је да се не одричемо онога што је наше, али, такође, да не тврдимо да је све наше. Треба да се трудимо да спречимо одлив људи, иако је то далеко мање од многобројних европских земаља. Треба да се обратимо младима и кажемо: "Радите код нас, тражите шта треба још да исправимо", а Ана је томе потпуно посвећена. Не можемо да будемо ником непријатељи, морамо да убрзавамо европски пут, али и да јачамо традиционална пријатељства - поручио је на крају свог гостовања.

А потом је уследила и честитка.

- Желим да честитам грађанима, који славе по Грегоријанском календару, Божићно вече и да им пожелим добро здравље, да у миру и весељу проведу празнике, а свим другима желим срећне предстојеће православне новогодишње и божићне, као и да се захвалим Влади на сарадњи са канцеларијом председника - биле су завршне речи председника Србије Александра Вучића на подношењу годишњег извештаја грађанима Србије.