Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Александар Вучић о свим питањима: Косово није изгубљено, без одлуке Србије нема ничега

26.09.2017. 20:00 08:39
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Александар Вучић на јавном сервису

Гост прве емисије нове сезоне "Упитника" јесте председник Србије Александар Вучић.

На почетку емисије председник се осврнуо на учешће на Генералној скупштини Уједињених нација рекавши да су ствари у свету замршене, али да је за нас најважније да се не нађемо у том ковитлацу.

Ђурић о пресуди Капетану Драгану: У очима свог народа и својих сабораца он никада неће бити злочинац

Шарчевић најавио ДРАСТИЧНЕ ПРОМЕНЕ у образовању: Потписана НОВА одлука која се тиче финансија у Србији

- Ситуација у свету је замршена, не памтим да је оволико компликована била - рекао је на почетку емисије уз поруку да Србију треба сачувати у мирној луци.

Чињеница да без Србије није могућа никаква одлука, Вучић је истакао да управо то подиуже нашу одговорност.

- У томе и јесте наша одговорност - истакао је председник у интервјуу за РТС и објаснио да је наша одговорност да бринемо о безбедности Срба на Косову и Метохији, о њиховим животима, о нашој територији и о нашој будућности.

Кад се све то има у виду, рекао је да нема идеалних решења, а какво год да буде предложено јасно је да ће бити непопуларно.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

На питање о томе шта је тежак компромис на који је Србија спремна, а који је поменуо на заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, одговорио је да Косово свакако неће ући у УН.

- Компромис је битан да бисмо живели у миру, у будућности, а не прошлости, да се такмичимо у томе ко ће бити успешнији - рекао је додајући да је особина озбиљних лидера да изађу са решењима, поднесу критику и да се боре за своју земљу.

Он је додао да брине о народу на КиМ.

- Око 110.000 Срба живи на Косову. Ми морамо да бринемо о тим људима. Спреман сам да политички страдам за то да нашој деци гарантујем боље сутра. Када су у питању економска питања, да ли мислите да ће било који инвеститор доћи у земљу у којој су нерешена територијална питања? То су озбиљни проблеми - нагласио је председник Србије и истакао да не може да гарнтује да на Косову неће бити нових сукоба, али да је поносан што у протекле четири године тамо није страдао ниједан Србин.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Напомиње да је могуће да Срби то не желе и да се не боји да поднесе критике, те да је спреман да се бори за своју земљу. Подсетио је колико је био велики отпор јавности према Закону о раду, да ће сада уследити повећање плата и пензија, односно да ће пензионери добити једнократну помоћ. Нећете ући у УН, осим ако ми нечим не будемо задовољни, а не можемо да будемо задовољни, ако неко каже: "Признајте Косово" - истиче председник.

- Без одлуке Србије нема ничега - поручио је председник Србије одговарајући на питање о свеобухватном споразуму о нормализацији са Косовом.

Он је одбацио наводе да висока представница ЕУ Федерика Могерини већ има припремљен текст тог споразума.

- Не постоји тако формулисан споразум, па ја се са тим људима виђам скоро на дневном нивоу - рекао је Вучић.

Маја Гојковић изрекла опомену Саши Радуловићу: Ваше понашање није слика и прилика Парламента

Каже да морамо да схватимо да само радом, можемо да поправимо стање наше економије.

- Обезбедићу за који дан да Србија буде сигурнија него икада, као председник и врховни командант - истакао је Вучић.

Напомиње да смо стабилизовали ситуацију у српским срединама на Косову, да нема рапидног осипања становништва, већ да се деца рађају.

Разговараћемо са свима

- Имамо реалност онакву каква нам се не допада, а да је Косово изгубљено, не бих се оволико борио за њега - рекао је одговарајући на питање о томе да ли покретање унутрашњег дијалога заправо значи одустајање од јужне српске покрајине.

Председник Србије подсећа да дијалог увелико траје, те да ће се разговарати са представницима из образовниг сектора, академцима, представницима цркве.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Он је изразио наду да ће дијалог трајати месецима, не годинама, јер, подсећа, Србија нема времена.

Повећење плата и пензија

Председник Вућућ најавио је повећање плата и пензија и напоменуо да ће о том повећању одлучивати премијерка Ана Брнабић.

- Пензионерима ћемо ове године исплатити новац. Ово је први пут после много година да у буџету имамо вишак, без икаквих приватизационих прихода. Имамо 300 милиона евра вишка које ћемо поделити - нагласио је председник Србије, али није желео да прецизира колико тачно ће пензионери новца добити оставивши премијерки Ани Брнабић да о томе ускоро обавести јавност.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Подршка Српској листи

Када је реч о уласку Српске листе у владу Рамуша Харадинаја, Вучић је рекао да подршава одлуку Листе иако, додаје, Србија свој став о Харадинају неће променити.

- Подржавам одлуку Српске листе (да уђе у власт) иако Србија не мења однос према Рамушу Харадинају. Умирем од смеха када кажу да се Вучић  срео с неким, као, то је проблем. Људи, ја се срећем са Хашимом Тачијем, мислите ли да је то лепо? - упитао је председник говорећи о томе да се бави озбиљним и тешким стварима, те да не жели да се јавност завитлава.

Односи у региону - са некима изванредни, са некима тешки

Председник је, говорећи о односима за земљама у региону, рекао да имамо изванредне односе са Мађарском, и добре односе са Црном Гором, Македонијом, Бугарском и Румунијом; затим - не увек лаке, али добре односе са БиХ, као ни увек лаке, али не и лоше односе са Хрватском.

Вучић је рекао да у новембру иде званичну посету Хрватској.

Према његовим речима, закон о бранитељима у Хрватској отвара Пандорину кутију и то је за нашу страну неприхватљиво.

- Веома бих волео да Хрвати некада стану у наше ципеле и обуку нашу кошуљу, ја то радим и разумем шта их мучи и мори и молим их да разумеју шта су српски проблеми - рекао је председник.

Освета, а не правда: Вулин реаговао на срамну пресуду Капетану Драгану

Има несталих Хрвата и ми хоћемо да решимо те проблеме, али се у Хрватској не зна да има несталих Срба, истакао је Вучић.

- Седео сам са (Колиндом) Грабар Китаровић у Суботици и узео папир и писао који су њихови проблеми и решили смо више од 80 одсто проблема. Добили су уџбенике, асфалтирали смо улицу у Таванкуту - навео је Вучић.

Према његовим речима, Хрвати треба да се у Србији осећају као грађани ове земље и да ово буде њихова домовина.

О промени устава

Каже да ће Тадић и Коштуница остати упамћени да је у њихово време, јер су се свађали, проглашена независност Косова.

- Остаћу запамћен као човек који ће отићи када сам реши, као човек који спровео тешке реформе и спасио Србију банкрота, и као човек који је покушао или помогао да српска будућност у региону изгледа другачије - истакао је он.

Напоменуо је да до промене преамбуле Устава неће доћи ако не дођемо до решења у унутрашњем дијалогу.

Декларација ником не смета

На питање о неопходности Декларације о опстанку Срба узвратио је контрапитањем.

- Мислите ли да Срби нису угрожени? - изненадио се наводећи пример Срба у Хрватској који не смеју да се изјасне као грађани који говоре српским језиком.

Стефановић захвалан Кини на подршци око Косова: Србија са Интерполом против тероризма и криминала

Истичући да је наш језик и у Београду угрожен, упитао се коме Декларација може да смета. 

- Коме бисмо то сметали? Ничији територијални интегритет не угрожавамо - рекао је додајући да Милорада Додика и њега разликује само то са које су стране Дрине рођени, те да су једнако Срби, исте вере.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Посао председника је да не будем лењ

Он је оценио да је посао председника Србије да представља земљу и овде и у иностранству, те да су оптужбе на његов рад неутемељене.

- Никада не могу да ме победе, сам ћу да одем. Када завршим најважније послове у Србији, онда ћу сам да одем и бићу поштован од грађана. Да не радим ништа, говорили би да сам лењ, пошто не могу да похватају где све одем и шта све знам. Не постоји ниједна општина у којој не знам какви су проблеми са путевима, који су инвеститори тамо - рекао је истичући разлику у односу на своје претходнике.

Он је подвукао да премијерка Ана Брнабић и миистри раде вредно, као и да није био ни на једној седници владе зато што мисли да то није посао председника.

- Ради вредно и има моју пуну подршку - нагласио је он.

Богатији сам само знањем

Говорећи о министру одбране Александру Вулину и о полемици у јавности која се покренула због куповине стана, Вучић је рекао да је некретнину стекао пре него што је ушао у власт.

О тој теми је говорио и на свом примеру.

- Моја се имовина није повећала у последњих пет година. Нисам богат, али сам свакога дана богатији знањем - истакао је и запитао се има ли икога ко би могао да наведе да се током политичког ангажмана обогатио он или неко из његове породице.

Aleksandar Vučič
Александар Вучич / Извор: Фото: РТС Printscreen

Опозија лаже о изборној крађи

- Јанковић и Јеремић су излазили на протесте збвог изборне крађе. Данас кажу да је није било. Радуловић је то рекао - подсетио је о такозваном Протесту против диктатуре додајући да такве лажи нису само питање које тишти СНС, већ проблем лажне атмосфере у којој Срби живе: - Сви знамо да никакве крађе није било. Пре бих се убио него што бих било шта украо, а камоли глас који је светиња. Ја бих волео да су наставили да лажу о изборној крађи.

Он је рекао да су управо такви наводи криви за немире у Србији, те да у последњих пет година није било "политичких" жртава.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Спреман за дуел са опозицијом

Председник Вучић изјавио је вечерас и да је спреман да изађе на ТВ дуел са пет лидера опозиције и да ће одједном све да их победи.

Он је одговарајући на питања РТС у вези са примедбама да није излазио на ТВ дуеле упитао - са ким би од свих њих требало да изађе на тај дуел, будући да дуел траже и неке ванпарламентарне странке.

Мало познати детаљи о Вучићима: Деда председника Србије, Анђелко, посетио Христов гроб

Како је рекао, може и на јавном сревису да се то организује, да доведу петорицу опозиционих лидера које изаберу и да ће их све победити, као што је њих десет победио на изборима, те да је једини услов тај да има исто времена колико и они.

Београдски избори: Последњи пут са мојим именом

Председник Србије је рекао да још није донета одлука о датуму о изборима у Београду.

- Сматрам да треба да идемо на изборе, одавно смо ушли у изборну годину, сматрамо да постоје ствари којима можемо да се похвалимо. Рекао сам им да им желим победу на изборима, али ово је вероватно последњи пут да излазе са мојим именом на изборе - напоменуо је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Принтцреен

Када је реч о потенцијалним кандидатима СНС-а на изборима, Вучић је рекао да су "сви потенцијални кандидати" истакавши да о томе не жели да се изјашњава.

Нови инвеститори

За крај је обелодањено и да чешка компанија "Татра" преузима крушевачки "14. октобар" који је у стечају од јануара прошле године.

- Чарапани и Крушевљани имају разлог за радост - поручио је председник.