Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПОЗИЦИЈА ПОНАВЉА ПРАКСУ ОКУПАТОРА: Весић подучио насилнике ко је у историји рушио "Стари двор"

25.12.2023. 12:51
Пише:
Србија Данас
Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Србија Данас

Весић је подсетио је да је Стари двор током свог постојања два пута био уништаван – на почетку Првог светског рата у аустријском бомбардовању и 6. априла 1941. године у немачком бомбардовању

Уништавање Старог двора није био само покушај насилног преузимања власти, већ и уништавања наше историје и то на Бадње вече свих верника који Божић славе по грегоријанском календару, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и додао да сви који су у томе учествовали треба да одговарају.

"ДАЈ САД ДИНАМИТ" Овако су Зеленовић и Алексић хушкали масу испред Скупштине (ВИДЕО)protesti

"ДАЈ САД ДИНАМИТ" Овако су Зеленовић и Алексић хушкали масу испред Скупштине (ВИДЕО)

"НЕЋУ ВАМ ДАТИ ДА СРУШИТЕ СРБИЈУ!" Вучић послао поруку из Председништва: Нисам вас се нимало уплашио! (ВИДЕО)Aleksandar Vučić

"НЕЋУ ВАМ ДАТИ ДА СРУШИТЕ СРБИЈУ!" Вучић послао поруку из Председништва: Нисам вас се нимало уплашио! (ВИДЕО)

"У 11 САТИ НАЈАВЉЕНЕ НОВЕ БЛОКАДЕ" Огласио се МУП: Полиција никог није напала! Показано ПРАВО лице ПРОТЕСТА ivković

"У 11 САТИ НАЈАВЉЕНЕ НОВЕ БЛОКАДЕ" Огласио се МУП: Полиција никог није напала! Показано ПРАВО лице ПРОТЕСТА

Весић је навео да покушај насилног упада у Стари двор на Бадње вече које слави део грађанки и грађана Београда говори о томе да они који су то учинили нису имали никакво поштовање према верским осећањима својих суграђанки и суграђана.

- Синоћ су све грађанке и грађани Србије били сведоци немилих сцена у којима је група људи која је себи дала за право да прекраја вољу грађана и одлучује у име свих ко ће владати земљом одлучила да насилно покуша да преузме власт и нападне нашу државу и уставни поредак - рекао је Весић гостујући на Пинку и истакао да је то потпуно недопустиво.

Подсетио је да је Стари двор један од наших најважнијих културно-историјских споменика и да је грађен од 1882. до 1884. године, те да ће се следеће године славити 140 година постојања тог здања архитекте Александра Бугајског, у којем се налази намештај краља Александра Обреновића, краља Милана, краљице Наталије.

Такође, Весић је подсетио је да је Стари двор током свог постојања два пута био уништаван – на почетку Првог светског рата у аустријском бомбардовању и 6. априла 1941. године у немачком бомбардовању.

- Заиста је невероватно да 2023. године гледамо како неки грађани Србије који из неког разлога сматрају да имају то право, а немају, уништавају Стари двор онако како су га уништавали они који су нападали Београд - рекао је Весић.

Навео је да је 90-их година био близак сарадник Зорана Ђинђића и противник Слободана Милошевића и да су 1996. године три месеца свакодневно одржаване демонстрације, те да је било дана када је на њима било и 100.000 људи.

- За та три месеца колико су трајале демонстрације сваки дан смо пролазили поред здања Старог двора, где је и тада била Скупштина града и нико камен није бацио нити је покушао да насилно уђе у било коју институцију јер смо имали осећај одговорности према држави. Не руши се држава да бисте дошли на власт, као што су јуче покушали да ураде ови који су органиозовали насилни покушај упада у Стари двор - рекао је Весић.

Навео је да је за разлику од садашњих лидера опозиције Зоран Ђиндић, када је водио опозицију, био одговоран према својој држави и да је знао да није важније да ли ће неко бити на власти од тога да ли ће постојати држава.

- Не стављају се државни интереси изнад политичких интереса - истакао је Весић и додао да сви коју су учествовали у јучерашњем наслином покушају рушења уставног поретка и уништавању државне имовине, као и инспиратори тога треба да одговарају у складу са законом.

Весић је рекао да су последњих дана често у појединим “тајкунским медијима” из опозиције призивали слуцај Фелипеа Гонзалеса и то како су разрешене демонстрације 1996. године, те подвукао да ту постоји велика разлика.

Навео је да је 1996. године тадашња опозиција победила ондашњу власт на изборима у Београду на свим бирачким местима што је власт и констатовала у записницима које су потписали, чак и честитала победу, а онда су из неких разлога одлучили да почну да поништавају изборе на тим бирачким местима.

- Садашња опозиција која призива сличан сценарио је изгубила на изборима у Београду, као што је изгубила и на изборима за парламент и у другим градовима Србије. Такође је потписала записнике, признала изборни пораз и сада се нада да ће неко неким ‘хокус-покус’ решењем да им донесе оно што нису добили на изборима гласовима грађанки и грађана, а то је нешто што је немогуће тако да ситуација није иста - подвукао је Весић.

Навео је да је Фелипе Гонзалес, када је дошао 1997. године, само предложио да се признају резултати другог круга избора, пошто су тада локални избори ишли у два круга, али да није било новог гласања и да нико тада није ни тражио ново гласање.

- То говорим одговорно јер сам био у тиму који је Ђинђић оформио а који је сарађивао са Гонзалесом кога опозиција није ни звала да посредује већ тадашња власт. Према томе, разлика је заиста велика и не постоји ниједан аргумент на страни оних који су јуче покушали да насилно заузму градску скупштину и на тај начин насилно преузму власт. Ако имате већину не треба вам никакво насиље већ нормално уђете у скупштину и изаберете председника скупштине. Тако се ради у свакој демократској земљи, али садашња опозииција већину у народу нема. Они то знају и зато желе да насилно дођу на власт - закључио је Весић.