Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОПОЗИЦИЈА И ДАЉЕ РАТУЈЕ МЕЂУСОБНО! До избора остало још десетак дана, а међу њима потпуно расуло

24.05.2024. 19:06
Savo Manojlović i Dragan Đilas
Саво Манојловић и Драган Ђилас / Извор: Printscreen/Youtube/ НОВА РС, Инсајдер Видео

Опозиција у Србији годинама тавори у блату насиља, увреда, често и рада против сопствене земље, неоснованих и вулгарних напада на државни врх, нарочито на председника Србије и његову најближу породицу.

Најновији сукоб који је драматично ескалирао, јесте окршај између Драгана Ђиласа и Сава Манојловића, а како се ближе избори 2. јуна, тај сукоб постаје све безобзирнији.

Но, било би нетачно рећи да је то једини сукоб у опозицији. Њихов модус операнди и јесте изазивање свађа и сукоба и ако нешто нису знали никада шта значи, то је било какво јединство по било ком питању.

Још док су владали под окриљем злогласног ДОС-а, ту се није знало ни ко пије ни ко плаћа, а због њихових међусобних обрачуна Србија је била уведена готово у потпуни хаос и безнађе. Након престанка њихове анархичне владавине, када су отишли у опозицију - њихов дотадашњи стожер, Демократска странка, се разбила у парампарчад и из ње су изникле разне комби странке.

Некада важни шрафови те партије су се међусобно смењивали на челу те странке, а како би један председник жутог предузећа био скинут са трона, то је аутоматски значило и његов излазак из ДС и формирање неке нове комби странке.

Опозиција не може да се договори ни око чега

Понекад су стране газде и лични интереси успевали на кратак рок да их опет окупе и уједине, најпре у мржњи против Александра Вучића и у покушајима његовог рушења, али су опозициони лидери толико сујетне креатуре које се при том међусобно не подносе, да је свако њихово антирежимско уједињење било веома кратког даха.

Када су били децембраски избори, чак ни оне партије које су знале да не могу саме прећи цензус, због сујете и борбе око посланичког плена, нису могле да се договоре да пробају да иду удружене и да заједно можда пређу цензус.

У сусрет локалним изборима и београдским, 2. јуна, никако нису могли да се договоре да ли су и ти и претходни избори легитимни или не и да ли их треба бојкотовати. Не само да нису имали јединствен концепт и да неки бојкотују изборе, а други на њих излазе, већ су бојкоташка и антибојкоташка фракција толик омеђусобно жестоко заратиле да такве оптужбе нисмо скоро имали прилику да видимо.

Саво оптужује Ђиласа да му је оборио листу, а лидер ССП тврди да ''Манојловић ради за службу''

Једни друге оптужују за сарадњу са СНС, да ''раде за службу'', а изгледа да је дотле дошло да чак једни другима обарају листе?! Следеће што можемо очекивати, а да још нису испробали јесу кривичне пријаве и физички сукоби међу опозиционарима.

- Контактирали смо представнике ЦРТЕ поводом вести да су оборили листу Крени - Промени на Врачару. Црта се не бави контролорима избора на општинском нивоу, иако се њихов адвокат налази на листи сарадника. Иза обарања листе стоји Драган Ђилас - изнео је жестоке оптужбе на рачун Драгана Ђиласа, носиалц листе Крени-промени, Саво Манојловић. 

Драган Ђилас му није остао дужан:

- Говоре ми упућени да је Саво испостава службе. До данас нисам веровао у то. Али када видим да лаже на исти начин као Вучић и његови таблоиди,  када ме бестидно, без икаквих доказа, оптужи да сам срушио његову листу на Врачару и још каже да има информације да ће Вучић да је врати, онда прича добија смисао. Не знам адвоката Тупањца који се жалио суду, никад га у животу нисам видео. Али из медија и са мрежа знам да листа Крени Промени на Врачару има 230 потписа мање од законског минимума, да има два фантомска кандидата за одборнике који су мењали пребивалиште, као и да доктор правних наука није испоштовао законом предвиђен однос жена и мушкараца на листи. Немам времена да се бавим Савом. Бавим се организованом злочиначком групом која је заробила Србију и коју предводи Александар Вучић - написао је Ђилас и додао:  

- Са својим колегиницама и колегама из ССП-а говорим о криминалу, корупцији, одласку људи, положају просветара и здравствених радника, о томе да Жељко Митровић покреће још један риалити на новом каналу, о потреби да Србија буде део Европе али и срамотној подршци Вучићу од неких земаља и политичара, о уништавању и мог Београда....  Разумем да му је служба дала налог да руши Ђиласа, а не Вучића и да је целу своју кампању усмерио на мене. Овај опозициони Нестор би ипак морао да покуша да се уозбиљи, јер бирачи у Београду нису заслужили овакав ниво дилентатизма које је показао, пријављујући своје листе и изјавама попут ове на коју, после многих прећутаних, реагујем. У потпису: Драган Ђилас - дежурни кривац - написао је Ђилас.  

Ђиласова опозиција објавила снимке на којима се види да СНС-овци дају потписе листи "Крени-промени" 

Бројни опозициони налози на друштвеним мрежама деле видео снимке прикупљања потписа листе "Крени-промени" Саве Манојловића, на којима се јасно виде активисти Српске напредне странке. Тиме, како кажу, показују недвосмислене доказе да је Српска напредна странка помогла Манојловићевој листи да скупи потписе, али чак и то није било довољно да би листа била поднета у складу са законом. 

На једном од снимака се чак види и заменик председника Скупштине Градске општине Врачар - Влада Павловић.

- Овај седи са црвеним патикама и наочарима што стоји у реду је СНС-овац Влада Павловић. Он је заменик председника скупштине Врачара. Ако ово није доказ да је Саво Вучићев потрчко и плаћеник који разбија праву опозицију, ја не знам шта је - наводи се у једном од коментара на друштвеним мрежама. 

Поред тога, Ђиласови следбеници деле и имена познатих чланова Српске напредне странке који су свој потпис дали листи "Крени-промени".

- Пазите сад ово! Савиној листи на Врачару су потписе дали Дијана Батрићевић (одборник и кандидат за народног посланика СНС), Влада Павловић (заменик председника Скупштине Градске општине Врачар, исто СНС), Дуња Жарић (члан ОИК испред СНС) и одборници СНС: Тања Дмитровић, Џезабела Јевтић, Милан Мићовић, Сузана Оташевић, Драган Протић и Ирена Тимотијевић!!! Е сад ви мени реците зашто би напредњаци потписивали за Крени-промени?! Саво, проваљен си - наводи се у коментару.

До избора 2. јуна остало је неких десетак дана, а како је кренуло ово опште расуло у опозицији, свашта је могуће још да се деси до тада. Чини се да сукоб Манојловића и Ђиласа иде ка екстремној кулминацији, а све што се издешавало претходних дана показује велику неодговорност и неспособност опозиције.

Можемо само поставити питање, шта би тек радили када би вршили власт. У том случају, услед њихових међусобних борби за буџете и ресоре, ни камен на камену не би остао. Уосталом, такву сличну похару Србије смо већ имали прилике да видимо у периоду од 2000. до 2012. године.

Извор: Србија Данас/24седам